Σε αυτή τη δήλωση προέβη ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο. Έμελλε να γίνει καταλύτης η παραπομπή του Στέφανου Τζουμάκα στην επιτροπή δεοντολογίας, με αίτημα τη διαγραφή του, από τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς ναι μεν η πλευρά των «προεδρικών» δεν ελέγχει ικανό αριθμό στελεχών για να περατώσει την διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα, αλλά δείχνει να είναι τελικά -η συγκεκριμένη κίνηση- η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Η διάσπαση πλέον είναι μονάχα θέμα χρόνου, δεν τίθεται καν ερώτημα για το εάν θα γίνει. Μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες -και πριν από τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής- η διάσπαση θα γίνει πραγματικότητα, καθώς σύμφωνα με τον Δημήτρη Βίτσα, το μόνο που απομένει, είναι να συνεννοηθούν τα στελέχη και με ένα κοινό κείμενο να αποχωρήσουν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το τι θα κάνει τελικώς η πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου -οι περιβόητες 8 λευκές ψήφοι- όπου στο ενδεχόμενο που θα συνταχθούν με τα στελέχη που θα αποχωρήσουν, είναι ξεκάθαρο ότι θα φτιάξουν νέο κόμμα. Σε αυτό το σενάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στην τρίτη θέση, καθώς η κοινοβουλευτική του δύναμη θα είναι μικρότερη από εκείνη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα προβιβαστεί σε αξιωματική αντιπολίτευση. Οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες.
Η δήλωση Βίτσα
Δημήτρης Οικονόμου: «Δημιούργησε μεγάλη αντάρα η ιστορία του κυρίου Τζουμάκα και φτάσαμε στη διαγραφή. Αυτό θα έχει συνέχεια, πιστεύετε; Ήταν σωστή πρώτα απ' όλα ως ενέργεια, αυτή του προέδρου;
Δημήτρης Βίτσας: «Δεν μπορώ να είμαι ούτε με ίσες αποστάσεις, ούτε αν είμαι με τον Στέφανο τον Κασσελάκη, ή με τον Στέφανο τον Τζουμάκα, θα έπρεπε να ακολουθηθεί κανονικότατα το καταστατικό. Τι λέει το καταστατικό; Λέει ότι παραπέμπεται κάποιος στην επιτροπή δεοντολογίας, ειδικά για την περίπτωση του Στέφανου του Τζουμάκα, η επιτροπή θα πάρει μια απόφαση και αυτή την απόφαση στην πρώτη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, πρέπει να την ψηφίσει πάνω από το 70%, δηλαδή 210 άνθρωποι για να ισχύσει».
Δημήτρης Οικονόμου: «Άρα δεν ξέρουμε αν θα διαγραφεί ή όχι, αυτό είναι η πρόταση του προέδρου. Δηλαδή μπορεί να μην περάσει».
Δημήτρης Βίτσας: «Η πραγματικότητα είναι ότι όχι, δεν το ξέρουμε. Εγώ μάλιστα το βλέπω δύσκολο να περάσει».
Άκης Παυλόπουλος: «Δεν έχει δικαίωμα ο πρόεδρος να θέσει κάποιον -από τη στιγμή που τον αποκαλεί ενεργούμενο των διαπλεκόμενων συμφερόντων, ότι τον έφεραν με συγκεκριμένη αποστολή, δεν κάνει το παιδί, διάφορα τέτοια είπε ο Τζουμάκας- δεν έχει δικαίωμα να αντιδράσει με έναν τρόπο και να πει ότι ο κύριος Τζουμάκας με αυτά που είπε, έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος;»
Δημήτρης Βίτσας: «Ναι, θα μπορούσε και θα όφειλε απέναντι στον εαυτό του -όπως θα όφειλε και ο έτερος Καππαδόκης, ο άλλος Στέφανος- όχι απλώς να πει, αλλά να αποδείξει κατ' αρχήν τα ισχυριζόμενα. Δεν έγινε αυτό, ούτε από τη μια μεριά, ούτε από την άλλη».
Δημήτρης Οικονόμου: «Εδώ βγήκαν κι άλλοι όμως. Βγήκε ο Φίλης, βγήκε ο Σκουρλέτης, πλακώθηκε ο Σκουρλέτης με τον Πολάκη. Τώρα είναι κλίμα αυτό κύριε Βίτσα; Είναι κατάσταση κόμματος αυτή, που θέλει να κυβερνήσει;»
Δημήτρης Βίτσας: «Εγώ λέω το εξής: είμαστε σε μια από τις χειρότερες, και ίσως τη χειρότερη στιγμή της ζωής του ΣΥΡΙΖΑ, από τότε που δημιουργήθηκε, κοντά στο 2000».
Άκης Παυλόπουλος: «Είναι ώρα αποφάσεων;»
Δημήτρης Βίτσας: «Ναι και ατομικών, αλλά και συλλογικών».
Δημήτρης Οικονόμου: «Το αμέσως επόμενο διάστημα ίσως και πριν το συνέδριο, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχει διάσπαση. Μια ομάδα δηλαδή στελεχών να αποχωρήσει από το κόμμα. Η αριστερή πτέρυγα όπως λέμε. Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο; Εσείς τι βλέπετε;»
Δημήτρης Βίτσας: «Υπάρχουν δυο ενδεχόμενα: το ένα ενδεχόμενο είναι να φεύγει ο καθένας κατά μόνας, το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να υπάρξει συνεννόηση και ένα μεγάλο κομμάτι να φύγει. Όπως γίνεται συνήθως, διασπάσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίου, ή κατά τη συνεδρίαση κεντρικού οργάνου, δεν έχουν συμβεί. Η διάσπαση είναι ένα πράγμα που ξεκινάς και λες, ο ένας θα πάει με αυτόν, ο άλλος θα πάει με εκείνον. Δεν είναι έτσι, γιατί υπάρχει και μια τρίτη πλευρά -που συνήθως είναι η πλειοψηφούσα- δηλαδή αυτοί που θα πάνε σπίτι τους. Θα πούνε "κουράστηκα, ρε παιδιά"».