Ολα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Η ιστορική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας ακούστηκε στα πέρατα της γης, εκτός από τον μικρόκοσμο της Κουμουνδούρου. «Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα», προσμένουν, «ίσως κάποιο θάμα» που θα έλεγε κι ο ποιητής μας Κώστας Βάρναλης. Η συντριβή και συνάμα κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ μεταφράστηκε από τον μοιραίο και ανιστόρητο –για το κόμμα της Αριστεράς– Αλέξη Τσίπρα ως «εντολή» των ψηφοφόρων του «να μην επιτρέψει την παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού». 

Εκτός τόπου και χρόνου, ο πολιτικός που καταβαράθρωσε το κόμμα του, ζητάει τα ρέστα για το βατερλό που υπέστη από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ και εμμέσως πλην σαφώς και από τους πολίτες που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Νέο παραλήρημα 

Συγκεκριμένα, βγήκε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες μόνο ώρες μετά τη στρατηγική ήττα του κόμματος που προεδρεύει, και βροντοφώναξε προς όλους τους πολίτες τέσσερα πράγματα, τα οποία μόνο κάποιος με περίσσευμα θράσους και παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης θα μπορούσε να εκστομίσει, μετά τον ιστορικό θρίαμβο της κεντροδεξιάς παράταξης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το πρώτο, ότι δεν κατάλαβε τίποτα από το ηχηρό μήνυμα των πολιτών που πήγαν στις κάλπες και αφενός εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφετέρου αποδοκίμασαν τον λαϊκισμό, τον διχασμό και τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ – τρία στοιχεία που υπάρχουν σε αφθονία στο κτήριο της Κουμουνδούρου. 

Το δεύτερο, να επιρρίψει ευθύνες σε άλλο κόμμα (σ.σ.: γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τη λαϊκή βούληση) για την εκλογική του πανωλεθρία. «Την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της Δεξιάς αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το τρίτο, να προσβάλει –παλιά του τέχνη κόσκινο– τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων που επέλεξαν, με καθαρή καρδιά και τη ματιά ψηλά, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον πολιτικό εκείνο που θεωρούν άξιο να κυβερνήσει τη χώρα και ουχί την αφεντιά του. «Στις επόμενες εκλογές», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε την προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού. Αλλά και να προστατέψουμε την πρωταγωνιστική παρουσία της Αριστεράς στην πολιτική ζωή του τόπου. Ως μια δύναμη ασυμβίβαστη. Που έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά». Δηλαδή κατά τον αμετροεπή Αλέξη Τσίπρα οι πολίτες «ψήφισαν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «ηγεμόνα πρωθυπουργό». 

Και το τέταρτο και χειρότερο απ’ όσα είπε, μέσα στην πολιτική παραζάλη του, είναι ότι θεωρεί πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει εδώ, ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων, για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας». Και «να μην επιτρέψει την παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού». 

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η ταπεινωτική ήττα των 20 και πλέον μονάδων από τον «χειρότερο πρωθυπουργό» και τη «χειρότερη κυβέρνηση», όπως έλεγε προεκλογικά, δεν τον πτόησε και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Αναμενόμενο και φυσιολογικό. Εξάλλου για τον Αλέξη Τσίπρα μιλάμε, ο οποίος έχει αποδείξει ότι όσο πιο μεγάλες είναι οι ήττες του, τόσο αυτός θα επιμένει με ένταση να χρησιμοποιεί τα μόνα πολιτικά εργαλεία που διαθέτει: την εχθροπάθεια, τον λαϊκισμό και τον διχαστικό λόγο. Κοντολογίς, καθείς εφ’ ω ετάχθη... 

Σφοδρή επίθεση 

Το ΠΑΣΟΚ δεν άφησε ασχολίαστη την επίθεση που δέχτηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι πρωταθλητές του θράσους συνεχίζουν την ίδια τακτική, λες και δεν μεσολάβησε η λαϊκή ετυμηγορία» σημειώνει σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη. 

«Πριν από τις εκλογές τούς έφταιγαν οι δημοσκοπήσεις, που όμως όπως αποδείχθηκε περίτρανα τους ευνοούσαν σκανδαλωδώς εις βάρος του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας ποιο είναι το βολικό κόμμα για να πετύχει τους στόχους του ο κ. Μητσοτάκης» τονίζουν από το ΠΑΣΟΚ. 

Σε άλλο σημείο κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «έδωσε το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη», προσθέτοντας: «καλύτερα οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να αναρωτηθούν για τις επικίνδυνες θέσεις τους στα εθνικά θέματα όπως ήταν οι “Πρέσπες του Αιγαίου” και η “θάλασσα δίχως σύνορα”, για τα “τοπικά νομίσματα” και την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Κύριε Τσίπρα, ο πολιτικός σας κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο. Ξύσατε τον πάτο του βαρελιού πάνω στην αγωνία της πολιτικής σας επιβίωσης, φτάνοντας στο σημείο να αγκαλιάσετε τα στελέχη του Πάνου Καμμένου, να ξεπλύνετε την κυβέρνηση της χρεοκοπίας του Κώστα Καραμανλή εντάσσοντας στα ψηφοδέλτια τον Ευάγγελο Αντώναρο και απευθύνοντας προσκλητήριο μέχρι και στους ψηφοφόρους του Κασιδιάρη και των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα, αποκαλύπτοντας γιατί δεν ψηφίσατε την τροπολογία, που απαγόρευε σε μια νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση να συμμετέχει στο δημοκρατικό μας πολίτευμα».