Σε καθεστώς φόβου λειτουργεί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να πρωτοστατεί σε μια διαδικασία που προβάλει την ηττοπάθεια και την αγωνιά για το πώς θα αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη από τη μια πλευρά και τη… Ζωή Κωνσταντοπούλου από την άλλη.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποσαφήνισε πως πλέον στόχος του είναι να μείνει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυξάνοντας όμως τα ποσοστά που έλαβε μετά την πανωλεθρία της Κυριακής. Οι αναφορές του στην ανάγκη να μην είναι… ανεξέλεγκτη η επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηριστικές. Όπως και η σχεδόν παρακλητική δήλωσή του προς τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες κάλπες για να ελέγχει την… εξουσία.

Επί της ουσίας: ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ φοβάται πως στο δρόμο προς τις δεύτερες κάλπες και μπροστά στο άκρως αρνητικό κλίμα για τον ίδιο και το κόμμα του, δύναται να μετατραπεί σε κύμα… φυγής προς τα… δεξιά του, δηλαδή προς το ΠΑΣΟΚ αλλά και προς τ΄ αριστερά, προς το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου που υπερδιπλασίασε τα ποσοστά του αν και δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή.

Οι διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν αμελητέες. Το γεγονός πως η Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται ψυχολογικά ανεβασμένη και απευθύνεται σε ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν το χώρο από το 2012 και μετά σε συνδυασμό με την αύξηση, έστω και μικρή, των ποσοστών της δημιουργούν αρνητικές καταστάσεις στην Κουμουνδούρου, απ' όπου αποχώρησαν ήδη 600.000 ψηφοφόροι προς άλλες κατευθύνσεις. Ακόμη και προς τη Νέα Δημοκρατία.

Από την άλλη το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου εμφανίσθηκε να έχει ανοίξει πόρτες και παράθυρα για την υποδοχή των απογοητευμένων από την ιδεολογική πανσπερμία του ΣΥΡΙΖΑ, οπαδών και ψηφοφόρων. Υπερκέρασε άλλωστε και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη που επίσης ακολούθησε τη μοίρα του ΣΥΡΙΖΑ με την απώλεια ψήφων και ποσοστών.

Τα δύο αυτά κόμματα… καραδοκούν με το πρώτο το ΠΑΣΟΚ να επιδιώκει να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα το κόμμα που του πήρε την μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων με τον φόβο και την αγωνία στην Κουμουνδούρου να μεγαλώνουν καθημερινά. Η ήττα ήταν μεγάλη, συντριπτική. Ο χρόνος ανάκαμψης, «ανασύνταξης» όπως λένε, μηδαμινός. Και το κλίμα πάντα παίζει ρόλο σε μια μικρή, χρονικά, προεκλογική περίοδο μέχρι τις 25 Ιουνίου.

Το δε αφήγημα που έχει επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ακριβώς το ίδιο (χωρίς τα περί νίκης και προοδευτικής κυβέρνησης βέβαια) που δεν έκοψε εισιτήρια την προεκλογική περίοδο που προηγήθηκε της Κυριακής των εκλογών. Και αυτό τρομοκρατεί στελέχη και οπαδούς…