Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου καθιστά ρεαλιστικό τον στόχο του ΠΑΣΟΚ να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση το βράδυ της 25ης Ιουνίου.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε μιλήσει πολύ νωρίτερα για τις πιθανότητες που έχει το ΠΑΣΟΚ να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να ανακτήσει την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της κεντροαριστεράς. Στις 10 Νοεμβρίου 2021 εκφώνησε μια ομιλία στον Πειραιά όπου περιέγραψε πώς το ΠΑΣΟΚ θα καλύψει τη διαφορά που τον χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσα είπε σε εκείνη την ομιλία του έχουν επιβεβαιωθεί και οι επόμενες κάλπες θα δείξουν πόσο ακριβής ήταν η ανάλυση του. 

«Εμείς ανεβαίνουμε. Πολλοί δυσαρεστημένοι από την παρουσία τους και τους συναγελασμούς τους στον ΣΥΡΙΖΑ θα γυρίσουν όπως μου λένε. Και τότε το κόμμα στις εκλογές της απλής αναλογικής θα ανεβαίνει. Ο Τσίπρας θα κάνει την τέταρτη ήττα του. Ο Μητσοτάκης είπε θα κάνει δύο εκλογές. Στη δεύτερη εκλογή ο Τσίπρας θα πέφτει και εμείς θα ανεβαίνουμε. Το σημείο της συνάντησης είναι άγνωστο. Παλεύουμε για να είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση» είπε ο κ. Λοβέρδος.