Ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ρίχνουν Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν, επισήμως πλέον, ότι ευθύνες για την νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και την πανωλεθρία της Κουμουνδούρου έχουν τα κόμματα αυτά που δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για... προοδευτική κυβέρνηση.

Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, που υποτίθεται πως συνεδρίασε για μια πρώτη αποτίμηση της ήττας και των αιτιών αυτής, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωσή της στην Κουμουνδούρου μάλλον δεν κατάλαβαν τίποτα.

Το επιβεβαιώνουν τόσο η δήλωση Τσίπρα όσο και οι διαρροές από την Κουμουνδούρου αναφορικά με τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

Η δήλωση Τσίπρα

Η δήλωση Τσίπρα αποκαλύπτική αφού μεταξύ άλλων και αφού ξεκαθαρίζει πως παραμένει στη θέση του, υποστηρίζει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει εδώ, ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων, για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας».

Συνεχίζει σημειώνοντας ότι «Και να μην επιτρέψει τη παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού», και υποστηρίζει πως «στις χθεσινές εκλογές νίκησε η ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής».

«Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη την προεκλογική περίοδο είχαν μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ» είπε δείχνοντας ως υπεύθυνους για τη νίκη της ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ προσθέτοντας ότι «χθες την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της Δεξιάς αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για τη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ».

«Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι» και καταλήγει σημειώνοντας ότι «στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε τη προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού. Αλλά και να προστατέψουμε τη πρωταγωνιστική παρουσία της Αριστεράς στη πολιτική ζωή του τόπου. Ως μια δύναμη ασυμβίβαστη. Που έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά».

Η επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Η επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ και η εμμονή στη λογική που ακολουθήθηκε μέχρι την εκλογική μάχη της Κυριακής, η οποία οδήγησε και στην πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα.

Και ναι μέν υποστηρίζει ότι η απλή αναλογική δεν είχε αποτέλεσμα, λές και ο εκλογικός νόμος για την ανάδειξη κυβέρνησης σε μια χώρα είναι τζόγος που είτε πετυχαίνει είτε όχι, επί της ουσίας όμως η Κουμουνδούρου δείχνει για μια ακόμη φορά να αδυνατεί να αναλάβει ευθύνες και κατ επέκταση να αδυνατεί να κατανοήσει και ποια λάθη έγιναν.

Στο Εκτελεστικό Γραφείο τονίστηκε ότι «κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως υπήρξε μία μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές και πως ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική».

Και προστίθεται πως «τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών και την μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν το δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη».