Σε άτυπο καθεστώς… επιτροπείας τίθεται επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι τις εκλογές που όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθούν τελικά στις 25 Ιουνίου, προκειμένου να κλείσει γρήγορα ο κύκλος που άνοιξε εξ αιτίας της απλής αναλογικής.

Η στρατηγική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε τόσο ως αξιωματική αντιπολίτευση όσο και κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα (που αξίζει να σημειωθεί έχει ξεκινήσει από το προηγούμενο καλοκαίρι από την Κουμουνδούρου) αποτελούν επιλογές δικές του και της ηγετικής ομάδας που βρέθηκε δίπλα του.

Τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα ακόμη και για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας των εκλογών έπεσαν στο κενό εξ αιτίας του αποτελέσματος και του ισχυρού απορριπτικού μηνύματος από την πλευρά των ψηφοφόρων. Σχέδια που βασίζονταν σε μια διαφορά που θα μπορούσε να διαχειριστεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε η ήττα δεν ήταν μη αναμενόμενη. Η διαφορά όμως ήταν. Και ήταν μη αναμενόμενη από όλους αφού για μια ακόμη φορά οι ψηφοφόροι έδειξαν να κινούνται με άλλες λογικές και με άλλα δεδομένα.

Ο Τσίπρας και η ηγετική του ομάδα υπολόγιζαν ότι (στο πιο ακραίο σενάριο) την προηγούμενη Κυριακή η βραδιά θα έκλεινε με ένα ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ που θα είχε μπροστά το 3. Δηλαδή από 30% και πάνω. Και ότι θα διατηρούσε έστω τα ποσοστά του 2019, κάτι που θα απέτρεπε κινήσεις αμφισβήτησής του στο εσωτερικό του κόμματος.

Τίποτα όμως δεν πήγε όπως τα υπολόγιζαν. Και όχι μόνο αυτό. Έχασαν και περίπου 600.000 ψηφοφόρους με το ΠΑΣΟΚ να αυξάνει τους δικούς του πάνω από 200.000 απειλώντας πλέον την Κουμουνδούρου ενόψει της δεύτερης κάλπης που θα στηθεί.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η γκρίνια είναι μεγάλη. Δεν εκδηλώνεται αλλά αν υπολογίσει κανείς πως κορυφαία του στελέχη βρέθηκαν εκτός Βουλής (Φίλης, Σκουρλέτης και άλλοι) τότε είναι εύκολο να κατανοήσει κάποιος τι ακριβώς συμβαίνει. Και πόσο οι ευθύνες επιρρίπτονται στην ηγεσία του κόμματος.

Η στρατηγική της … προοδευτικής κυβέρνησης, οι διαρκείς παλινδρομήσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, οι εκκλήσεις στους ψηφοφόρου του Κασιδιάρη, η απουσία συγκεκριμένου μηνύματος και η τοξικότητα που θύμιζε εποχές πριν το 2012, αποδίδονται στην ηγετική ομάδα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Και στον ίδιο που πλέον δείχνει να τίθεται σε ένα άτυπο καθεστώς επιτροπείας μέχρι τις επόμενες εκλογές, δεδομένου ότι απέτυχε παταγωδώς και το σχέδιο που είχε καταρτιστεί πατώντας πάνω στην απλή αναλογική.