Πάνω από 600.000 ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα και την πολιτική τακτική που ακολούθησε, όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο αλλά και κατά την 4ετία μετά τις εκλογές του 2019. Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύξησε πάνω από 120.000 τις ψήφους για το κόμμα του. Σημαντική η αύξηση και για το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Τα ποσοστά που καταγράφονται και η διπλάσια και πλέον διαφορά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη αφορά τον αριθμό των ψήφων που κέρδισαν ή έχασαν τα κόμματα σε μια εκλογική διαδικασία που είχε μάλιστα και μεγαλύτερη συμμετοχή από αυτή του 2019 ξεπερνώντας το 60%.

Στο 97% των αποτελεσμάτων στην Επικράτεια ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει απώλειες που ξεπερνούν τις 600.000 ψήφους κάτι που θεωρείται όχι απλά σοβάρο αλλά πολύ σημαντικό αν υπολογίσει κανείς ότι ήταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχε απέναντί της μια κυβέρνηση. η οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει απίστευτες σε μέγεθος και επιπτώσεις κρίσεις.

Την ίδια στιγμή το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζεται να κερδίζει πάνω από 120.000 ψήφους, αριθμός που δύναται να αυξηθεί περαιτέρω με την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων. Και αυτό παρά το γεγονός πως τα κόμματα που κυβερνούν χάνουν πάντα σε ποσοστό αλλά και σε ψήφους.

Σημαντική είναι και η αύξηση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Υπολογίζεται σε πάνω από 200.000 ψήφους και είναι η αιτία που στην Χαριλάου Τρικούπη ανοίγουν θέμα ανοιχτής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των δεύτερων εκλογών .

Σε κάθε περίπτωση οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι ψηφοφόροι κατευθύνθηκαν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δίνουν την αίσθηση ενός νέου πολιτικού σκηνικού που δύναται να διαμορφωθεί από την επομένη των εκλογών και μετά.

Αξίζει να σημειωθεί πως και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν ήδη για μάχη που αφορά στο αν θα είναι η Κουμουνδούρου η έδρα μιας ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεχνώντας τα περί πρωτιάς ή ανάκαμψης που ορισμένοι έσπευσαν να θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Από την άλλη η αύξηση των ψηφοφόρων οδήγησε και τον Νίκο Ανδρουλάκη να σπεύσει να κλείσει κάθε συζήτηση σχετικά με συγκυβερνήσεις...