Καθολική σχεδόν ήταν η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού που είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς έφτασε το 80%! Ειδικότερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία που δίνει το υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα, σε όλον τον κόσμο προσήλθαν και ψήφισαν 18.203 εκλογείς. Επί 22.865 εγγεγραμμένων το ποσοστό συμμετοχής ήταν στο 79,61%, δηλαδή απείχαν μόνο 4.662! Αποδεικνύεται, με άλλα λόγια, για ποιον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ φοβήθηκε την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Θυμίζουμε ότι το κόμμα του Αλ. Τσίπρα (και το ΚΚΕ)είπαν «όχι» στην τροπολογία της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποίαστις εθνικές εκλογές θα μπορούσαν να μετέχουν από τον τόπο κατοικίας τους όλοι οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Αντιθέτως, περιορίζοντας τη δεξαμενή των ψηφοφόρων, μόνο όσοι τα τελευταία 35 χρόνια μπορούσαν να αποδείξουν ότι διέμειναν για τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα είχαν δικαίωμα ψήφου. Οπως, άλλωστε, έλεγε και κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης: «Η εικόνα είναι καθαρή. Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και δεν τολμά να κοιτάξει στα μάτια τους απόδημους και συνολικά τους Ελληνες. Ακούν σήμερα ότι θα υπάρχουν ψήφοι σταθμισμένες: πρώτης και δεύτερης ταχύτητας. Η θέση του ΚΚΕ δεν το κάνει αυτό. Βάζει περιορισμούς, αλλά όσοι διευκολυνθούν θα συμμετέχουν στη διαμόρφωση του αποτελέσματος ισότιμα. Εσείς κάνετε κατασκευές. Τελικώς με την ψήφο σας θα δώσετε απάντηση στο βασικό ερώτημα: Η Αριστερά για μια ακόμα φορά θα εμποδίσει την ψήφο των απόδημων Ελλήνων;»

Μεγάλη συμμετοχή

Μεγάλη ικανοποίηση προκάλεσε στους ιθύνοντες η διαδικασία που ακολουθήθηκε στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού.«Γερό θεμέλιο ώστε αυτή η διαδικασία, η συμμετοχή, να γίνει ακόμη πιο ισχυρή στο μέλλον», δήλωσε η Ελληνίδα πρέσβης στο Βερολίνο, Μάρα Μαρινάκη. Να σημειωθεί ότι στη Γερμανία λειτούργησαν 17 εκλογικά τμήματα σε 15 πόλεις για 3.326 εκλογείς, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση να εντοπίζεται στο Βερολίνο, όπου οι εγγεγραμμένοι έφθασαν τους 679, και στο Μόναχο με 627 εγγεγραμμένους.

Αντίστοιχη, σύμφωνα με το ΑΠΕ,ήταν η εικόνα στα άλλα εκλογικά τμήματα της Γερμανίας, σε Μόναχο, Στουτγκάρδη, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Κολονία, Νυρεμβέργη, Ααχεν, Ανόβερο, Ντόρτμουντ, Βούπερταλ, Δρέσδη, Λουντβιχσχάφεν. Σύμφωνα με την κυρία Μαρινάκη, εντυπωσιακόςήταν «ο παλμός, η μεγάλη διάθεση των ομογενών μας να μετάσχουν στις εκλογές». Ενδεικτικά, στο Βερολίνο και στη Δρέσδη, όπως είπε, το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 80%. «Πιστεύω ότι έχουμε βάλει γερό θεμέλιο ώστε αυτή η συμμετοχή να γίνει ακόμη πιο ισχυρή στο μέλλον», κατέληξε η κ. Μαρινάκη.

Από την έντυπη έκδοση