Συνεδριάζει στις 12 το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ για να λάβει αποφάσεις για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα επισπευσθούν με την 25η Ιουνίου να είναι η πιθανότερη ημερομηνία.

Το θέμα της συνεδρίασης αναμένεται διαχειριστικό, καθώς οι κάλπες έδειξαν ότι το κόμμα και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας υπέστησαν στρατηγική ήττα με τους πολίτες να απορρίπτουν σε συντριπτική πλειοψηφία τις προτάσεις της Κουμουνδούρου. Μαζί απορρίφθηκαν και οι επιλογές προσώπων που κλήθηκαν να μεταφέρουν στους πολίτες την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος Αλέξης Τσίπρας τελεί πλέον αρχηγός υπό προθεσμία: στον ΣΥΡΙΖΑ δεν προλαβαίνουν να προχωρήσουν τις διαδικασίες για αλλαγή του προέδρου, οπότε ο στόχος είναι αυτός να οδηγήσει το κόμμα στις κάλπες με την ελπίδα πως δεν θα περιοριστεί περαιτέρω το κόμμα και την επόμενη μέρα θα παραδώσει τη σκυτάλη.

«Ελπίζω να κυριαρχήσει η σύνεση» είναι το λακωνικό σχόλιο ιστορικού στελέχους της Αριστεράς που δεν κρύβει την ανησυχία του για σφαγή εντός του κόμματος. Στον αντίποδα, στελέχη όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλά ενωτικά αντιλαμβανόμενος την απειλή και αποδεχόμενος τον ρόλο που καλείται να υπηρετήσει ώστε να μην οδηγηθεί το κόμμα σε διάσπαση, εύκολη διαδικασία για κόμμα της Αριστεράς στην Ελλάδα.

Με δηλώσεις του το πρωί στον ΣΚΑΪ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να τεθεί θέμα ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα μετά τις εκλογές. «Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας όταν έχεις σε έναν μήνα εκλογές», είπε συγκεκριμένα, ενώ συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν στελέχη της γενιάς του Αλέξη Τσίπρα, τα οποία και συγκέντρωσαν την προτίμηση του κόσμου στην κάλπη της Κυριακής. Συμπλήρωσε με νόημα ότι το 2023 δεν είναι 2015.

Από την πλευρά του ο Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, εκτίμησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αφήσει σαφές αποτύπωμα με τρόπο θετικό, παρά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, και «ευρωπαϊκά είναι ένας διεθνής συνομιλητής όχι μόνο για τον χώρο αλλά και για τη χώρα», είπε. Συμπλήρωσε δε ότι προέχει να διορθωθούν αδυναμίες στο κόμμα, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συλλογική υπόθεση και ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας ανασυγκρότησης του χώρου.