Η ωρολογιακή «βόμβα» της απλής αναλογικής που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να βάλει στη χώρα έσκασε, αλλά έσκασε στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα. Οι πολίτες στις εκλογές γύρισαν την πλάτη στα σχέδια που οδηγούν στην ακυβερνησία ή σε κυβερνήσεις χωρίς κανένα στόχο και έστειλαν μήνυμα για το ποια Ελλάδα θέλουν. 

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 έφεραν την απλή αναλογική με γνώμονα τη δημιουργία εμποδίων για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση δηλαδή που να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις και ν΄ αντιμετωπίζει κρίσεις, όπως έγινε και καταγράφηκε την τελευταία τετραετία.

Παράλληλα έριξαν στο τραπέζι μια πρόταση που κανείς δεν κατάλαβε πώς μπορεί να υλοποιηθεί. Αυτή του σχηματισμού μιας προοδευτικής κυβέρνησης για την οποία όμως ουδεμία εικόνα υπήρχε (και ακόμη δεν υπάρχει) ως προς το ποιοι θα συμμετείχαν.

Η προοδευτική κυβέρνηση έγινε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ ή με ανοχή ΚΚΕ. Μετά έγινε κυβέρνηση ακόμη και ηττημένων αν βγαίνουν τα κουκιά. Στη συνέχεια έγινε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με ανοχή ΜέΡΑ25 για να φτάσει σε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ χωρίς ΜέΡΑ25 και να καταλήξει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού με στόχο να στηθούν Ειδικά Δικαστήρια και να σύρουν χώρα και πολιτική ζώη σε μια εμφυλιοπολεμική λογική.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο σημείο να καλεί τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής που θα ψήφιζαν το κόμμα Κασιδιάρη να ψηφίσουν τον ίδιο και το κόμμα του.

Όλα έπεσαν στο κενό. Οι πολίτες έδειξαν πως επιθυμούν τη σταθερότητα. Και αυτό το μήνυμα έστειλαν με την ψήφο τους καταρρίπτοντας όλα τα αφηγήματα που έστησε η Κουμουνδούρου και η ηγετική της ομάδας, αλλά και στη μαύρη προεκλογική καμπάνια.

Η βόμβα της απλής αναλογικής έσκασε. Όμως χτύπησε αυτούς που οραματίστηκαν και επιχείρησαν να υλοποιήσουν το συγκεκριμένο σχέδιο. Η δε προσπάθεια να επιρριφθούν ευθύνες στα υπόλοιπα, κατά ΣΥΡΙΖΑ, «προοδευτικά» κόμματα όπως εξελίσσεται στα τηλεοπτικά πάνελ από τα στελέχη της Κουμουνδούρου, δείχνουν με ακρίβεια ποιος έχει πληγεί από την έκρηξη...