Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να δήλωσε ότι δεν πάει πουθενά και ότι μένει στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για αλλαγές που πρέπει να γίνουν μέχρι τις επόμενες κάλπες όμως το μήνυμα των πολιτών που μετέφερε η κάλπη της 21ης Μαΐουήταν ίδιο με αυτό που φέρεται να είχε πεί η Μελίνα Μερκούρη στον Ανδρέα Παπανδρέου: «Δεν αρέσουμε πια πρόεδρε».

Από τον Ιούλιο του 2019 και παρά την μεγάλη ήττα που υπέστη ο «άχαστος» Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε τίποτα προκειμένου ν΄ αλλάξει ο ίδιος και το κόμμα του. Αν και κάποια στιγμή εμφανίσθηκε να επιχειρεί μια στροφή προς το κέντρο, εγκατέλειψε άμεσα τα συγκεκριμένα σχέδια και βυθίστηκε και πάλι στην λογική του κόμματος διαμαρτυρίας που ήταν κυρίαρχη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Καμία αλλαγή όχι μόνο σε στελέχη αλλά και σε πολιτικές θέσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε λανθασμένα ότι οι πολίτες θα ακολουθήσουν τυφλά μια πολιτική πόλωση και μια τοξικότητα χωρίς να κοπιάσει ο ίδιος και χωρίς να… σπάσει αυγά στο κόμμα.

Ο πολακισμός καταγράφηκε ως κεντρική ιδεολογία. Οι ύβρεις, οι αήθεις επιθέσεις και οι δολοφονίες χαρακτήρων συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Όχι σε όλα σε μια λογική του «εμείς ή αυτοί» προσπάθησε να ορίσει διαχωριστικές γραμμές, να επιβάλλει ταξικά πρόσημα και κυρίως να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης «σπάζοντας» την κοινωνική συνοχή που απαιτείται και για την αντιμετώπιση κρίσεων αλλά και για την ανάπτυξη μιας χώρας.

Η καταστροφολογία η αναζήτηση μια σπίθας για την πρόκληση οργής στην κοινωνία και αγανάκτησης έδειξε ότι ευελπιστούσε σε νέες πλατείες αγανακτισμένο και σε ένα κύμα όπως αυτό που άκοπα τον έφερε στην εξουσία το 2015.

Μόνο που άλλο το 2015 και άλλο το 2019, κυρίως όμως άλλο το 2023. Οι πολίτες κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ δύο προσώπων που διετέλεσαν πρωθυπουργοί. Να συγκρίνουν έργο και να αποφανθούν με την ψήφο τους βάσει των προτάσεων για το μέλλον τους. Και αποφάσισαν να γυρίσουν την πλάτη στην τοξικότητα.

Δήλωσαν με σαφήνεια ότι δεν τους αρέσει πλέον η… μαυρίλα. Ούτε οι… μαύρες αγκινάρες, ούτε ο… βάλτος ούτε πολύ περισσότερο τα fake news.

Το «δεν αρέσουμε πια πρόεδρε…» θα έπρεπε να το πει κάποιος στον Αλέξη Τσίπρα. Στη σύσκεψη που έκανε πριν προχωρήσει στη δήλωσή του αναφορικά με την ήττα των εκλογών και τα επόμενα βήματά του, ώστε να συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει αντί να μιλά για τις επόμενες εκλογές και έναν αγώνα που πρέπει να δοθεί.

Διότι αυτό συνέβη. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν αρέσουν πια. Μόνο που δεν υπάρχει μια Μελίνα να δώσει την απάντηση στο ερώτημα που και ο Ανδρέας είχε θέσει για το τι έφταιξε...