Η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και η πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ, που καταγράφει και η πρώτη επίσημη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, αναμένεται να ανοίξει την «ομπρέλα» της φαινομενικής ηρεμίας στην Κουμουνδούρου και να δείξει στον Αλέξη Τσίπρα τον δρόμο προς την έξοδο.

Την πόρτα έχει ανοίξει ο ίδιος, με πρόσφατες δηλώσεις του, εκτός αν και αυτές τις φέρει «τούμπα», όπως συνηθίζει. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη είχε δηλώσει ότι αν χάσει με 6 μονάδες διαφορά προφανώς θα έχει κυρώσεις. «Εγώ έχασα με 8 μονάδες στις ευρωεκλογές και αποφάσισα να πάω σε εκλογές, άλλος ήταν ο σχεδιασμός μου. Τη σχέση μου και την ηθική μου αντίληψη για την πολιτική και τη δημοκρατία την έχω αποδείξει. Όλοι κρινόμαστε. Οι πολιτικοί κρινόμαστε και το ποιος θα είναι πρώτος, δεύτερος, θα καθορίσει τις εξελίξεις», είχε πει χαρακτηριστικά.

Η συντριπτική ήττα του Αλέξη Τσίπρα, μετά την παγωμάρα που διακατέχει ήδη ολόκληρο το κόμμα, οδηγεί μαθηματικά σε ανοιχτές πια ζυμώσεις και διεργασίες για νέα ηγεσία. Άλλωστε, στελέχη της «Ομπρέλας», σε συναντήσεις τους, διερευνούσαν τον τρόπο αμφισβήτησης του Τσίπρα, με σχετικό κείμενο που θα έθεταν σε συζήτηση στον εσωκομματικό διάλογο, μετά την ήττα στις εκλογές, που κάποιοι είχαν προεξοφλήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα έχουμε την πρώτη στάση του προέδρου του κόμματος, ο οποίος... κατάφερε τη σημερινή ιστορική ήττα.