Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Η υπόθεση των υποκλοπών, όπως έμεινε να λέγεται, από το περασμένο καλοκαίρι και όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τις προχθεσινές εκλογές, αναδείχθηκε σε ένα από τα ατού στο οπλοστάσιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έτεινε να εξελιχθεί ακόμα και σε αντιπολιτευτική γέφυρα επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη. Και αυτό, όπως και τα άλλα αντιπολιτευτικά εργαλεία, στόχευσε αποκλειστικά και μόνο στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και τελικά κατέρρευσε ηχηρά προκαλώντας την αποστροφή του εκλογικού σώματος.

Οσο εμμονική και αν ήταν η εργαλειοποίηση του θέματος των υποκλοπών άλλο τόσο πειστικοί και αποτελεσματικοί αποδείχτηκαν οι χειρισμοί της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα η κοινή γνώμη να μη «μεταφράσει» την υπόθεση σε αρνητική κρίση για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό που κατέδειξε την απομάγευση όλης αυτής της ιστορίας ως αντιπολιτευτικού εργαλείου ήταν η μετατροπή της σε αστείο επιχείρημα, στα όρια της ανοησίας, ακόμα και προσωπικά από τον Αλέξη Τσίπρα.

Αρνητική εντύπωση

Ιδιαίτερη και αρνητική εντύπωση είχε κάνει, μόλις λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, η δήλωσή του με την οποία προσπάθησε παιδαριωδώς να δικαιολογήσει τη δημοσκοπική στασιμότητα του κόμματός του: «Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις διότι δεν απαντούν ότι δεν θα ψηφίσουν Μητσοτάκη γιατί φοβούνται επειδή τους παρακολουθούν με το Predator», είχε πει σε τηλεοπτική του εμφάνιση, αφήνοντας άφωνους τους πάντες.

Σε όλη την περίοδο που μεσολάβησε από τις πρώτες αποκαλύψεις περί παρακολουθήσεων και τις πρώτες ακαριαίες παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ με την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, η στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μονίμως απέναντι σε κάθε θεσμική αντιμετώπισή της. Και, φυσικά, χωρίς ουδέποτε να λάβει επίσημα θέση για τις παρακολουθήσεις επί δικής του διακυβέρνησης, θέμα για το οποίο η κοινή γνώμη απαιτούσε απαντήσεις, έχοντας από τις πρώτες ημέρες τη σαφή εικόνα ότι πρόκειται για μια πρακτική πολλών υπηρεσιών σε πολλές χώρες, κατόπιν, βεβαίως, της ανάλογης νομιμοποίησης από τις ανάλογες δικαστικές αρχές.

Οι παρακολουθήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω-κάτω γνωστές και μερικές από αυτές κραυγαλέες, όπως η περίπτωση του Στέργιου Πιτσιόρλα. Επίσης, ούτε και οι εξηγήσεις που είχε δώσει ο Γιάννης Ρουμπάτης και που αφορούσαν την περίοδο της θητείας του στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ είχαν πείσει. Επίσης, σκοτεινό παρέμεινε όλο αυτό το διάστημα και το σημείο στο οποίο διασταυρωνόταν η υπογραφή της πρώτης σύμβασης της εταιρείας Krikel και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το 2018 επί υπουργίας Νίκου Τόσκα για την ανάπτυξη του συστήματος επικοινωνίας ΤΕΤΡΑ της ΕΛΑΣ με την εταιρεία Intellexa, η οποία διασυνδέεται ευθέως με το Predator.

Τα επεισόδια σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, που φαίνεται ότι καταγράφηκαν στη συλλογική μνήμη με την επακόλουθη εκλογική απεικόνιση, ήταν οι θεατρινίστικοι χειρισμοί του Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος είχε καταγγείλει απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του με το Predator, η διόλου πειστική απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στις αποκαλύψεις του Στέργιου Πιτσιόρλα για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ενώ κατείχε δημόσια κυβερνητική θέση, καθώς και οι αποκαλύψεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου για άσκηση πίεσης προς την ίδια από τον Αλέξη Τσίπρα όταν ήταν πρωθυπουργός με υλικό τηλεφωνικών υποκλοπών.

Η εμφανής προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συντηρήσει με κάθε τρόπο σε υψηλές θέσεις της επικαιρότητας το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών ακολούθησε την κίνηση του βαρόμετρου: Κινήθηκε ανάλογα με το είδος και την πορεία των άλλων θεμάτων με κριτήριο το κατά πόσον εξυπηρετούσαν τις επιδιώξεις.

Αρκεί να θυμηθούμε ότι μόλις άρχισε να καταρρέει το χυδαίο αφήγημα της σύνδεσης της υπόθεσης της 12χρονης στον Κολωνό με τη Νέα Δημοκρατία, εμφανίστηκαν και πάλι σενάρια που προσπάθησαν να «ξαναζεστάνουν» το θέμα των υποκλοπών.

Σαθρό το αφήγημα

Στο κενό έπεσε και η αγωνιώδης προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διεθνοποιήσει εις βάρος της χώρας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσωπικά, το θέμα των υποκλοπών. Αρωγός του σε αυτήν την προσπάθεια η ομάδα των ευρωβουλευτών του, καθώς και η γνωστή για τις ανθελληνικές στάσεις της σε διάφορα ζητήματα, Ολλανδή ευρωβουλευτής Σοφί ιν’τ Βελντ, η οποία στις αρχές Μαΐου και ενώ η Ελλάδα βρισκόταν στην τελική ευθεία για τις εκλογές είχε προβεί σε δηλώσεις κατά της ελληνικής κυβέρνησης, παρότι η έκθεση της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής PEGA, για το θέμα των υποκλοπών σε διάφορες χώρες, διαπίστωνε ότι η χώρα μας είχε κάνει σημαντικά βήματα για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας και την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στο πλευρό της Ολλανδής ήταν σταθερά στρατευμένοι τόσο οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα ελεγχόμενα από αυτόν ΜΜΕ στην Ελλάδα. Ηταν ακόμα μια προσπάθεια να πληγεί η χώρα μας, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία προχθές γκρεμίστηκε στο κενό μαζί με όλες τις άλλες.