Η άρνηση και ο θυμός είναι τα δύο πρώτα στάδια του πένθους. Επομένως, δεν μπορεί να απαιτήσει κανείς τόσο σύντομα μια ψύχραιμη ανάλυση από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τα αίτια που οδήγησαν στην εκλογική συντριβή του. 

Ωστόσο, μερίδα στελεχών και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έχουν φτάσει στο άλλο άκρο. Έχουν μετατρέψει τον θυμό τους σε μίσος εναντίον της δημοκρατικής διαδικασίας και εναντίον των ανθρώπων που ψήφισαν κάποιο άλλο κόμμα. Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στα social media θα διαπιστώσει ότι από την ώρα που επιβεβαιώθηκε η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, μια διαδικτυακή αγέλη επιτίθεται με σκαιό τρόπο σε όσους δεν ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα, ανεβάζοντας στο κόκκινο το επίπεδο της τοξικότητας. 

Σε ένα τέτοιο διαδικτυακό περιβάλλον έχουν ανθήσει οι ψεκασμένες απόψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα. Το hashtagt #νοθεία βρίσκεται σταθερά ψηλά από το βράδυ της Κυριακής, και ενισχύεται από τις απόψεις στελεχών του κόμματος που αρνούνται να παραδεχτούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν δίκαιο. Αυτοί οι άνθρωποι μοιάζουν επικίνδυνα με την ελληνική εκδοχή των οπαδών του Τραμπ που δεν σταμάτησαν ποτέ να πιστεύουν ότι ο Τζο Μπάιντεν έκλεψε τις εκλογές. 

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Ακρίτας Καϊδατζής, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπήρχαν και κρυφές κάμερες πίσω από τα παραβάν των εκλογικών τμημάτων. Επειδή όμως ένας τέτοιος ισχυρισμός θέλει αποδείξεις και θάρρος, ο Ακρίτας Καϊδατζής απλά τον άφησε να πλανάται με το ερώτημα «θα παίρνετε όρκο ότι…;» 

Δυστυχώς ο Ακρίτας Καϊδατζής δεν είναι ένας απλός ψηφοφόρος, που, τέλος πάντων, θα μπορούσε να συγχωρεθεί λόγω απόλυτης άγνοιας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν επίκουρο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που το 2018 έγινε γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πρόκειται δηλαδή για έναν άνθρωπο που βρέθηκε αρκετά ψηλά στην κομματική ιεραρχία. Και ίσως θα πρέπει κάποιος να μας απαντήσει έντιμα αν οι απόψεις του Καϊδατζή βρίσκουν σύμφωνους και άλλους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ. 

346111307-626130566225808-312344016547845859-n.jpg