Με νέο εκλογικό αφήγημα για τις επόμενες κάλπες, που όλα δείχνουν ότι θα στηθούν στις 25 Ιουνίου, πορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ προς τις εκλογές, σύμφωνα με τον οποίο φταίνει όλοι οι άλλοι εκτός από τον ίδιον. Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία, όπως είπε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, «είχαν μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ», μέχρι τους ψηφοφόρους που δεν κατάλαβαν το... «όραμά» του και τόλμησαν να θυμούνται τα χρόνια της διακυβέρνησής του και τα τέσσερα χρόνια της τοξικής αντιπολίτευσής του.

Στο πλαίσιο αυτό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα δεχθεί σήμερα 23 Μαΐου στις 11:00, τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του αναθέσει τη δεύτερη διερευνητική εντολή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 παρ. 2 του Συντάγματος, την οποία και θα επιστρέψει άμεσα.

Ανάλογη αναμένεται και η στάση του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς όπως διαμηνύουν από τη Χαριλάου Τρικούπη «η εντολή είναι πλέον κενή περιεχομένου».

Χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ενημέρωσε ότι καταθέτει τη διερευνητική εντολή που έλαβε για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Eπίσης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως προέκυψαν από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής, επαναλαμβάνοντας πως δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Ο πρωθυπουργός μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Με αυτά τα δεδομένα, επισπεύδονται οι διαδικαδίες για τη σύγκληση και ορκωμοσία της νέας Βουλής την Κυριακή και διάλυση της την επόμενη Δευτέρα, προκειμένου οι νέες βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν, στις 25 Ιουνίου, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.