Στα χαρακώματα βρίσκονται πλέον και επισήμως Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη μετά και τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απέδωσε ευθύνες για την συντριπτική ήττα του κόμματός του, αλλά και για την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και στο ΚΚΕ.

Το μήνυμα Τσίπρα

Εκφράζοντας την αγωνία συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ για το τι θα γίνει στις δεύτερες κάλπες που μάλλον θα γίνουν στις 25 Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε αφενός ότι «στις χθεσινές εκλογές νίκησε η ΝΔ αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής» αφετέρου πως «οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη τη προεκλογική περίοδο είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ».

Συνέχισε δε λέγοντας ότι «χθες την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο απο τους Νεοδημοκράτες για τη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι» δίνοντας επί της ουσίας το μήνυμα της κήρυξης ενός άτυπου, προεκλογικού», πολέμου κατά του ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ενός πολέμου που συνδέεται πλέον ανοιχτά με το ποιος κυρίως όμως με το υπό ποιες συνθήκες θα υπάρξει αξιωματική αντιπολίτευσης μετά τις δεύτερες κάλπες.

Ο Τσίπρας γνωρίζει πως από τη στιγμή που άνοιξε η πόρτα (έφυγαν 600000 ψηφοφόροι από τον ΣΥΡΙΖΑ) το να συνεχιστεί η φυγή δεν είναι δύσκολο. Μετράει ήδη 4 ήττες (κατ΄ άλλους 5) και οδεύει με μαθητική ακρίβεια σε μια ακόμη. Και αυτό οι ψηφοφόροι, που δεν είναι με χαρακτηριστικά φανατικού οπαδού, το βλέπουν, όπως το είδαν και όταν πολλοί εξ αυτών εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ.

Το να επιστρέψουν στα… πάτρια εδάφη ίσως, με βάση τις πολιτικές εξελίξεις και το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, να μην είναι και τόσο δύσκολο για πολλούς εξ αυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ αύξηση τον αριθμό των ψηφοφόρων του σημαντικά (πάνω από 200000 ψήφοι) και εκτιμά ότι αυτό μπορεί να πολλαπλασιαστεί στις δεύτερες κάλπες.

Γι αυτό άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μόνο που χρησιμοποίησε και πάλι ορολογία όπως αυτή της προεκλογικής περιόδου κάνοντας λόγο για «ηγεμόνες» και άλλα συναφή.

Το μήνυμα Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε στείλει από την πλευρά του το μήνυμα από το βράδυ της Κυριακής τονίζοντας πως «εμείς είμαστε ο γνήσιος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας». Μήνυμα που απευθύνεται κυρίως στους ψηφοφόρους των κομμάτων της αντιπολίτευση ειδικά όμως σε αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα αφού επιτέθηκε στη ΝΔ με τα ίδια που έλεγε και αυτός προεκλογικά δήλαδή ότι «η ΝΔ τα τελευταία χρόνια αύξησε τις κοινωνικές ανισότητες, κυβέρνησε με γνώμονα το συμφέρον των λίγων και ισχυρών κι επιδείνωσε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδείχτηκε ένα περιτύλιγμα εκτεταμένης διαφθοράς» τόνισε πως:

«Ο μόνος λόγος δεν τα πλήρωσε όλα σήμερα στην κάλπη, είναι ο χρυσός της χορηγός που έχει ονοματεπώνυμο και διεύθυνση, ο Αλέξης Τσίπρας κι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο ίδιος οριοθέτηση την τακτική του λέγοντας πως «Είμαστε η δημοκρατική παράταξη των αρχών, των αξιών, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου» και υποστηρίζοντας ότι «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και έτοιμο για την επόμενη μεγάλη μάχη, την επόμενη μεγάλη νίκη. Σ’αυτήν θα φέρουμε το ΠΑΣΟΚ ακόμη πιο ψηλά, αγκαλιάζοντας τις αγωνίες του λαού, της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων συμπολιτών μας».

Με απλά λόγια ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ήδη πιάσει και αυτός πόστο ενόψει του πολέμου χαρακωμάτων που αναμένεται να ξεσπάσει και επισήμως με βασικό στόχο την κυριαρχία στο χώρο της κεντροαριστεράς και την τοποθέτηση των κομμάτων στο πολιτικό σκηνικό που πλέον διαμορφώνεται και που θα πιστοποιηθεί με τις δεύτερες εκλογές.