Φταίνε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογική συντριβή που υπέστη το βράδυ της Κυριακής. Αυτό κατάλαβαν στην Κουμουνδούρου από το εκλογικό βατερλό και με αυτό το σκεπτικό θα επιχειρήσουν να περισώσουν ό,τι μπορούν στη μάχη της 25ης Ιουνίου. 

Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώθηκε στις 16:00 της Δευτέρας και κατά τη διάρκεια της έγινε μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών. Όλοι συμφώνησαν ότι ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής και ότι τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές υπήρξε ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας που δεν μπορούσε να ανιχνευθεί. 

Συμφώνησαν, επίσης, ότι τα αριστερά και κεντροαριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης άνοιξαν τον δρόμο για την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών και την μονομέτωπη επίθεση τους στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που αυτός επιχειρούσε να δημιουργήσει προοδευτικές συγκλήσεις.

Πλέον, κανείς δε μιλάει για νίκη στις επερχόμενες εκλογές παρά μόνο για μια μάχη που θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να σταθεί ως ανάχωμα στην παντοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και θα εμποδίσει τις προσπάθειες των άλλων κομμάτων να τον μικρύνουν ακόμη περισσότερο.

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε και η βιντεοσκοπημένη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία ανέβηκε το απόγευμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, κατηγορώντας τα ότι πανηγύρισαν τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας πιο πολύ και από τους ίδιους τους ψηφοφόρους της και ότι αντί για τη χώρα επέλεξαν να κοιτάξουν το δικό τους χωράφι. 

«Έχω μάθει στις δύσκολες στιγμές να αναλαμβάνω την ευθύνη. Και να μην εγκαταλείπω τη μάχη. Είμαι εδώ. Δεν θα εγκαταλείψω ούτε τώρα, στη μέση μάλιστα ενός δύσκολου αγώνα. Χθες ήταν ημέρα εκλογών. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της μάχης των επόμενων εκλογών. Στις χθεσινές εκλογές νίκησε η ΝΔ αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής. 

Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη τη προεκλογική περίοδο είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Και χθες την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο απο τους Νεοδημοκράτες για τη πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι. Στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε τη προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού. Αλλά να προστατέψουμε τη πρωταγωνιστική παρουσία της αριστεράς στη πολιτική ζωή του τόπου. Ως μια δύναμη ασυμβίβαστη. Που έρχεται απο μακριά και θα πάει μακριά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει εδώ. Ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων. Για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας. Και να μην επιτρέψει τη παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού» δήλωσε.



Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να μεταβεί το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα αποδεχθεί τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.