Απρόσμενα οδυνηρό σοκ χαρακτήρισε το απόλεσμα της κάλπης της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις που έκανε μετά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, την οποία και δεν παρέλαβε, εξηγώντας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε μεν την ευθύνη για το αποτέλεσμα, ωστόσο, όπως είπε, μένει στη μάχη για να αποτρέψει τη δημιουργία ασφυκτικών για τη δημοκρατία συνθηκών. «Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη γι' αυτό το αποτέλεσμα αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο "αναλαμβάνω την ευθύνη" σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Κι αυτό θα κάνω», είπε στις δηλώσεις του.

Ως ασφυκτικές συνθήκες για τη δημοκρατία εννόησε «έναν παντοδύναμο ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί», με τον ίδιον να επιβεβαιώνει ότι αδυνατεί ακόμα και τώρα να αντιληφθεί το μήνυμα της κάλπης, την επιβράβευση του έργου και του προγράμματος του κυβερνώντος κόμματος και την καταδίκη της έπαρσης και ασάφειας διακυβέρνησης που είχε να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό είπε συγκεκριμένα ότι το μεγάλο ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ τούτη την ώρα «είναι να δούμε πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου, για «να μην έχουμε μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη, ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση, αλλά και να παραμείνει η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και των διεκδικήσεων».

Επανέλαβε ουσιαστικά τη νέα ρητορική ΣΥΡΙΖΑ ότι για τα αποτελέσματα φταίνε τα άλλα κόμματα, λέγοντας ότι «μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα, με την απλή αναλογική, χάθηκε, νομίζω χάθηκε πριν από τις εκλογές, οπότε δεν είχα κανένα λόγο να κρατήσω την εντολή».

 «Από εκεί και πέρα», τόνισε, «δεν έχω κανέναν λόγο να κρύψω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι για εμάς ένα απρόσμενα οδυνηρό σοκ». «Φοβάμαι», πρόσθεσε, «ότι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό το αποτέλεσμα, ακόμα και για όσους ψήφισαν τη ΝΔ, δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη δημοκρατία. Μια παντοδυναμία και μάλιστα μιας κυβέρνησης που η συμπεριφορά της στην πρώτη τετραετία έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε το κράτος δικαίου, ούτε τη δημοκρατία, ούτε τον πλουραλισμό. Φανταστείτε λοιπόν ένα παντοδύναμο ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί».

Ο ίδιος είπε ότι «με τις πληγές της κοινωνίας λοιπόν θα ασχοληθούμε», σημειώνοντας ότι «οι πληγές για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένες, δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή απ' το να σταθούμε στα πόδια στα μας». Βέβαια η κοινωνία που θέλει να σώσει ξανά, του γύρισε την πλάτη, καθώς ακόμα και οι ψηφοφόροι περιοχών όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υψηλά ποσοστά, με οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, έδωσαν μπροστά τη Νέα Δημοκρατία με σημαντικές διαφορές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε, τέλος, ότι αντιλαμβάνεται την ευθύνη να ζητήσει συγγνώμη «από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους εκατοντάδες χιλιάδες φίλους, μαχητές, αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ».