Το εκκωφαντικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου προκάλεσε αίσθηση διεθνώς και καθώς φαίνεται οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα εντείνουν περαιτέρω το ενδιαφέρον για έναν επιπλέον λόγο: γιατί είναι η πρώτη φορά που το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται στο κόμμα που θα κυβερνήσει τη χώρα, αλλά ποιο κόμμα θα καταλάβει τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ το κόμμα που θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ.; Το ερώτημα θα απαντηθεί από το εκλογικό σώμα σε περίπου 4 εβδομάδες. Ωστόσο, υπάρχει μια λεπτομέρεια που φαίνεται ότι παραβλέπουν για διαφορετικούς λόγους τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης: πώς κατέληξαν από το αφήγημα της… προοδευτικής κυβέρνησης στο αφήγημα της… προοδευτικής αντιπολίτευσης.

Η λεπτομέρεια αφορά τις… λεπτομέρειες που κάνουν τον έναν να μοιάζει τόσο πολύ με τον άλλον, ώστε τελικά στο κάδρο να βλέπει κανείς το ΠΑΣΟΚ! Εκ των πραγμάτων και από τη στιγμή που το πεδίο της αντιπαράθεσης είναι η κληρονομιά της «Αλλαγής» –κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής–, είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την ελκτική δύναμη ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να (ξανα)σταθεί στο ύψος του και το ΠΑΣΟΚ ως Πιστοποιημένη Ονομασία Προέλευσης να κατοχυρώσει την επιστροφή του στην προγενέστερη θέση του.

Οπως κι αν έχει, είτε με το ΠΑΣΟΚ του Τσίπρα είτε με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη, η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι σοσιαλιστική γιατί οι κεντρώοι αποφάσισαν το… άλλο ΠΑΣΟΚ: τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Οπαδών Κυριάκου!