Πώς εξηγείται η ανοίκεια επίθεση του Νίκου Ξυδάκη στους ψηφοφόρους της ΝΔ, για τους οποίους είπε προσβλητικά ότι έχουν «ομίχλη στα μυαλά» και υποφέρουν από «σύνδρομο της Στοκχόλμης».

ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΣ

Ο Νίκος Ξυδάκης, πρώην δημοσιογράφος, πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός (αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Πολιτισμού), ουδέποτε κατάφερε να αφήσει πίσω του ένα από τα πιο δύσκολα σύνδρομα που έχουν όσοι βρέθηκαν στις παρυφές ή και λίγο ψηλότερα στους λοφίσκους της μεταπολιτευτικής Αριστεράς στην Ελλάδα: Να μιλούν πολύ χωρίς να λένε τίποτα...

Είναι ένας έμπειρος άνθρωπος, θα πείτε. Βέβαια, το πώς θα διαχειριστεί κάποιος την εμπειρία του είναι σύνθετο θέμα και δεν το λύνει η εμπειρία από μόνη της. Προχθές ο 65χρονος όψιμος πολιτικός, γεννηθείς στον Πειραιά, με καταγωγή από τη Μύκονο, επιτέθηκε στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «μέρος αυτών έχουν ομίχλη στα μυαλά», ότι υποφέρουν από «σύνδρομο της Στοκχόλμης» (σ.σ.: είναι αυτό που ο όμηρος μιας απαγωγής αναπτύσσει θετικά συναισθήματα για τον απαγωγέα του) και άλλα...

Βαριές κουβέντες

Προφανώς, έχοντας προσβληθεί ο ίδιος από το σύνδρομο της αλαζονείας και της αγιότητας των θέσεων του κόμματος που εκπροσωπεί, θεωρεί ότι ενδεδυμένος το ρούχο του διανοούμενου που έχει ράψει ο ίδιος για τον εαυτό του (σ.σ.: με πολύ κόπο, είναι αλήθεια), αποκτά το δικαίωμα να προσβάλλει το κομμάτι του ελληνικού λαού που δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. «Ισως σε ένα μέρος του πληθυσμού, μέσα στη συσκότιση, στην παραπληροφόρηση και την ομίχλη στα μυαλά, υπάρχει ένα σύνδρομο “είμαστε θυρωροί της νύχτας”, ένα “σύνδρομο της Στοκχόλμης”», είπε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη στο Kontra.

Ομφαλοσκοπώντας με εξαιρετικά πολιτικά και –αν μη τι άλλο, κοινωνιολογικά– εργαλεία τη στάση του εκλογικού σώματος στις εκλογές της 21ης Μαΐου, δεν δίστασε να επιτεθεί και στο νεανικό κοινό, που, αντίθετα με ό,τι ανέμενε η προεκλογική στρατηγική της Κουμουνδούρου, αποδοκίμασε πανηγυρικά τον ΣΥΡΙΖΑ: «Είτε δεν έχουν καταλάβει οι ίδιοι είτε δεν έχουν καταλάβει οι γονείς τους», είπε και φούντωσε ακόμα περισσότερο τη θράκα των αντιδράσεων. Ενίσχυσε, όμως, ακόμα περισσότερο την εντύπωση που διαμορφώνει η κοινή γνώμη για την πολιτική ποιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο με τον οποίο αποδέχεται το αποτέλεσμα της ύψιστης διαδικασίας της Δημοκρατίας, των εκλογών.

Σχετικά με την ακραία απαξιωτική και προσβλητική δήλωση του Νίκου Ξυδάκη, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Μέχρι την 21η Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι οι νέοι θα έριχναν τον Μητσοτάκη. Τώρα που και οι νέοι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, κατά τον κ. Ξυδάκη είτε πάσχουν από το σύνδρομο της Στοκχόλμης είτε δεν κατάλαβαν τι ψήφισαν. Οι μόνοι που δεν έχουν καταλάβει τι ψήφισαν οι Ελληνίδες και οι Ελληνες είναι ο κ. Τσίπρας και η παρέα του. Και όσο συνεχίζουν να προσβάλλουν τους πολίτες τόσο το 20% θα μοιάζει σύντομα με άπιαστο όνειρο. Τους αφήνουμε στη μιζέρια και στο μίσος τους προς ό,τι δεν συμφωνεί με τις ιδεοληψίες τους. Συνεχίζουμε ενωμένοι, σταθερά, τολμηρά, μπροστά, δίπλα σε κάθε πολίτη, για να φτιάξουμε όλοι μαζί την Ελλάδα που θέλουμε, την Ελλάδα που αξίζει σε όλους».

Αλλα έλεγε το 2015

Μέχρι το 2015 ο Νίκος Ξυδάκης διατηρούσε ένα blog στο οποίο σχεδόν καθημερινά ξεδίπλωνε τον πολιτικό του στοχασμό, το vlemma.wordpress.com. Τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς είχε φιλοξενήσει το κάλεσμα μιας πρωτοβουλίας με το όνομα Transform Italia για τη δημιουργία ενός κινήματος στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των ελληνικών εκλογών. Εγραφαν τότε οι Ιταλοί αριστεροί για να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ: «Να αφήσουμε τον ελληνικό λαό να αποφασίσει ελεύθερα τη νέα κυβέρνησή του για να αλλάξει η Ελλάδα και να αλλάξει η Ευρώπη».

Η πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα με την τότε ανάρτηση του μετέπειτα υπουργού Πολιτισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «συνάντησε ένα απρόσμενο κλίμα ευφορίας στον προοδευτικό, δημοκρατικό και αλληλέγγυο κόσμο της Ιταλίας». Το κεντρικό νόημα του κειμένου του Νίκου Ξυδάκη ήταν ότι ο ελληνικός λαός –μέσω των εκλογών– πρέπει να αποφασίσει ελεύθερα για την κυβέρνηση που θέλει, καθώς επιθυμούσε να αλλάξει και την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ολα αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι θα ήταν ο Αλέξης Τσίπρας στο τιμόνι και του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελλάδας. Η επιθυμία του ελληνικού λαού έπρεπε να γίνει σεβαστή, τότε, διότι αυτό επέβαλε η Δημοκρατία. Τώρα, ο ελληνικός λαός –κατά τον Νίκο Ξυδάκη– δεν έχει άλλη γνώμη για το μέλλον του. Παρά μόνο «συσκότιση στο μυαλό» και «σύνδρομο της Στοκχόλμης»...

Δηλώσεις που προκάλεσαν όταν κατείχε κυβερνητικές θέσεις

Ο Νίκος Ξυδάκης έχει διάφορες προκλητικές δηλώσεις στο ενεργητικό του και από τις επίσημες κυβερνητικές θέσεις που κατείχε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα:

• 2017: «Τριτοκοσμική η εικόνα της ΕΡΤ», είχε πει κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο πλαίσιο των εργασιών του 2ου Οικονομικού Φόρουμ στους Δελφούς, έχοντας τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.

• 2017: «Δεν υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού, το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε», είχε δηλώσει και πάλι ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στη δραχμή.

• 2016: «Δεν είναι τραγικό να απαγγέλλεται το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία», είχε πει σε συζήτηση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος από την τουρκική κυβέρνηση. Τότε ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.