Για μάχη του Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική του επιβίωση κάνει λόγο η DW αναπαράγοντας δημοσιεύματα του Γερμανικού Τύπου όπως αυτό του ρεπόρτερ του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στην Ελλάδα, Γκερντ Χέλερ, ο οποίος αναφέρει μάλιστα ότι «ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑβρίσκεται μπροστά στο τέλος της καριέρας του»

Τονίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας έχασε «πάνω από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του» σημειώνει ότι «ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά στο τέλος της καριέρας του» και προσθέτει: «Ακόμη και ο Όλαφ Σολτς δεν μπόρεσε να αντιστρέψει την κατάσταση. Λίγες εβδομάδες πριν από τις ελληνικές εκλογές ο Γερμανός καγκελάριος υποδέχθηκε τον Τσίπρα στο Βερολίνο. Είναι ασυνήθιστο για τον επικεφαλής της κυβέρνησης μιας χώρας της Ε.Ε. να προσκαλεί έναν πολιτικό της αντιπολίτευσης από μια άλλη χώρα της Ένωσης τόσο κοντά στις εκλογές, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στην ελληνική κυβέρνηση».

«Ο Τσίπρας, ο οποίος σε προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες υιοθετούσε συνθήματα επικριτικά για τη Γερμανία, όπως "Go home, Madame Merkel"» αναφέρει «απόλαυσε τη συνάντηση με τον Σολτς και σε κάθε ευκαιρία καυχιόταν για την ψήφο εμπιστοσύνης του καγκελαρίου. Ούτε αυτό όμως τον βοήθησε».

«Σύμφωνα με τους ερευνητές των εκλογών, οι περισσότεροι εκ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που επέλεξαν κάποιο άλλο κόμμα, μετακινήθηκαν προς τους συντηρητικούς» συνεχίζει ο Χέλερ υπογραμμίζοντας πως «αυτό δείχνει πως ο Τσίπρας έχει χάσει το πολιτικό κέντρο. Όσο περισσότερο η Ελλάδα ανακάμπτει από την κρίση και επιστρέφει στην κανονικότητα, τόσο λιγότεροι άνθρωποι ψηφίζουν ΣΥ.ΡΙΖ.Α».

Μάλιστα διαβάζοντας το μήνυμα των εκλογών καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «οι καιροί έχουν αλλάξει, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να πολιτεύεται όπως στην περίοδο της κρίσης. Ο Τσίπρας είναι πλέον αιχμάλωτος της ριζοσπαστικής ρητορικής του και οι προεκλογικές του ομιλίες ακούγονται το ίδιο όπως και πριν από δέκα χρόνια.

Οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής

Σύμφωνα με το RND, ο προεκλογικός αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ διαφαινόταν εξ' αρχής ως «ένας απελπισμένος αγώνας κατά του υποβιβασμού» και δίνει βάρος στο γεγονός πως «προσφάτως, ο Τσίπρας φλέρταρε ακόμη και τους ψηφοφόρους του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, το οποίο έχει απαγορευτεί ως εγκληματική οργάνωση».

Ο Χέλερ προσθέτει ακόμη. Ότι «ο Τσίπρας δεν ήταν ποτέ επιλεκτικός στην επιλογή των πολιτικών του εταίρων» και υπενθυμίζει «τον κυβερνητικό συνασπισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιό κόμμα ΑΝ.ΕΛ. από το 2015 έως το 2019».

Μάχη διαδοχής

Τέλος αναφέρεται και στα εσωτερικά της Κουμουνδούρου καταγράφοντας ότι «η παραίτηση δεν αποτελεί επιλογή για τον Τσίπρα, όπως λέει ο ίδιος. Όμως, ήδη υπάρχει μουρμούρα στα κομματικά όργανα και οι διάδοχοι προετοιμάζονται. Οι επαναληπτικές εκλογές, σε τέσσερις εβδομάδες, μετατρέπονται έτσι σε μια μάχη για την πολιτική επιβίωση του Τσίπρα. Εάν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποτύχει να κάνει μια θεαματική επιστροφή, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη, θα τεθεί αναπόφευκτα υπό αμφισβήτηση το πολιτικό του μέλλον. Και στο παρασκήνιο η μάχη για τον διάδοχό του έχει ήδη ξεκινήσει».