Ο πρόεδρος Στέφανος επιχειρεί να φωτίσει το παρασκήνιο της εκλογής του ως πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Σε άρθρο του, χθες στο «Documento», αποκαλύπτει το άγνωστο δείπνο που του παρέθεσαν ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέττυ Μπαζιάνα στο Σούνιο. Οπως ο ίδιος λέει «(…) η απόφαση να κατέβω για πρόεδρος είχε ληφθεί (και βιντεοσκοπηθεί) πριν καν την ανακοινώσω στον Αλέξη. Και η στάση του ήταν η ευγενική και εγκάρδια που θα είχε ο απερχόµενος πρόεδρος απέναντι σε κάθε στέλεχος που θα του δήλωνε την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα». 

Προβολές 

Κατά την αφήγηση Κασσελάκη, στο δείπνο εκείνο, ο Στέφανος έδειξε στο ζεύγος Τσίπρα το βίντεο της ανακοίνωσης που μόλις είχε γυρίσει και µοντάρει (µε το μαύρο φόντο): «Εντυπωσιασμένος από το βίντεο αλλά και παροτρύνοντάς µε να διευκρινίσω περαιτέρω το όραµά µου για τη σύγχρονη Αριστερά (πέρα από την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ), ο Αλέξης µού λέει: ‘‘Είναι πάρα πολύ δύσκολο εγχείρηµα. Αλλά σίγουρα θα κάνει µια βαρετή διαδικασία πολύ πιο ενδιαφέρουσα’’». Το άρθρο κλείνει με την «ανάγκη Κασσελάκη να υπερασπιστεί απέναντι σε εκείνους που θεωρούσε ότι δεν τον σεβάστηκαν». 

Δεν πάει πουθενά... 

Την παραίτησή του από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπέβαλε ο Όθων Ηλιόπουλος, καθηγητής Ιατρικής στις ΗΠΑ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Στην επιστολή παραίτησής του, και παρότι η Βουλή παραμένει κλειστή, ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρει πως «ευελπιστώ ότι η πράξη της παραίτησής μου δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες μου στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, μιας και παραιτούμαι υπέρ του ετέρου απόδημου Ελληνα του ψηφοδελτίου μας, του εκλεγμένου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής», η 8η υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας (ο Κασσελάκης είναι 9ος), Ζωρζέτα Λάλη, εμμένει στη θέση που είχε διατυπώσει τον περασμένο Μάρτιο και δεν παραδίδει την έδρα με την οποία θα αποκτούσε κοινοβουλευτική ιδιότητα ο Στέφανος Κασσελάκης. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Λάλη έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει εκφράσει τη στήριξή της στη Νέα Αριστερά. 

Υπό διάλυση 

Νέες καταγγελίες από το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκο Χατζησάββα, ο οποίος έχει διατελέσει συνεργάτης του Παύλου Πολάκη στο υπουργείο Υγείας. Αναφέρθηκε στις φήμες που κυκλοφορούν και δεν έχουν διαψευστεί, όπως σημείωσε, κατά τις οποίες ο βουλευτής Χρήστος Γιαννούλης, στην πανελλαδική σύσκεψη των «87», είπε ότι είναι ρεαλιστική η αποχώρηση βουλευτών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Αν ισχύει […], πρόκειται για τη 2η φάση της πρόσφατης αποστασίας του περασμένου Σεπτέμβρη», σημείωσε αναφερόμενος στην αποχώρηση της ομάδας Χαρίτση, Αχτσιόγλου και «λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων» που συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά. «Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ… και σας βλέπουμε!», προειδοποίησε. Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι θέμα χρόνου οι νέες εσωκομματικές συγκρούσεις που μοιραία θα οδηγήσουν σε νέες διασπάσεις. 

Έχει κάτι για όλους 

Με κείμενό του στο «Documento» («Τα ήσυχα πραξικοπήματα του Αυγούστου»), ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης τοποθετήθηκε για τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτον, ξεκαθάρισε γιατί δεν στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα: «Δεν θα στηρίξω ποτέ έναν άνθρωπο που (…) αντί για εγγυητής της ενότητας αποφάσισε να γίνει εγγυητής της διάλυσης». Ακολούθως, αναφέρεται στους «87» και τις ευθύνες Κασσελάκη: «Κι αν η πρόταση βουλευτή των 87 “να φύγουμε 4-5 βουλευτές να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την αξιωματική αντιπολίτευση” μοιάζει χυδαία, αυτό είναι μόνο η αρχή (…) Θα εξευτελίζουν διαρκώς τον Κασσελάκη (ο οποίος έχει μεγάλες ευθύνες για την πολιτική αδράνειά του μετά τις ευρωεκλογές και το ότι αντί να προσφύγει στην απευθείας επικοινωνία με τον κόσμο αναλώθηκε σε Πουμαρό κομματικές ομιλίες που κατηγορούσε)». 

Το κείμενο καταλήγει σε δύο προβλέψεις: Η βέβαιη δημοσκοπική κατάρρευση, την οποία κατά τον Μωραΐτη θα την έχουν προκαλέσει οι «αντιφρονούνες» και θα τη χρεώσουν στον Κασσελάκη: «Φταίει η Μύκονος, φταίει η πισίνα του 1,40, φταις, φταις, φταις» και η βέβαιη αποτυχία Κασσελάκη: «Αυτό το ‘‘άλλαξέ τα όλα’’ που του ζητάει ο κόσμος δεν μπορεί να το κάνει. Το κόμμα είναι έτσι δομημένο ώστε να μην μπορεί κανείς να αλλάξει τίποτα (…) Αν φαγώθηκε ο έμπειρος Τσίπρας από μέτριας ευφυίας και ικανότητας στελέχη, πώς να μη φαγωθεί ο άπειρος Κασσελάκης που έχει απέναντί του τον ίδιο τον Τσίπρα, έστω και κρυμμένο πίσω από δύο, τρεις, ογδόντα επτά και χίλιους δεκατρείς;»