Τη Δευτέρα, η Γερμανία ανακοίνωσε την επέκταση των προσωρινών ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορά της. Οι έλεγχοι εντός της ζώνης Σένγκεν, η οποία κανονικά επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία, θα ξεκινήσουν στις 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν αρχικά για έξι μήνες. Την Τρίτη, η Γερμανία πρότεινε επίσης αυστηρότερη εφαρμογή των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το άσυλο, όπως την κράτηση των αιτούντων άσυλο έως ότου οι αρχές αποφασίσουν αν η Γερμανία είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία της αίτησής τους ή όχι, καθώς και την ενεργοποίηση απελάσεων fast track.

Το σχέδιο για την επέκταση των ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορά της και τη μαζική αποτροπή αιτούντων άσυλο στοχεύει στη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης, σηματοδοτώντας μια αλλαγή από την προηγούμενη πολιτική ανοικτών συνόρων. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μετανάστευση αποτελεί την κορυφαία ανησυχία των ψηφοφόρων στο ανατολικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, όπου το κόμμα του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς (SPD) προσπαθεί να διατηρήσει την εξουσία ενόψει των εκλογών σε δέκα ημέρες. Το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχοντας σημειώσει πρόσφατα την πρώτη εκλογική νίκη της ακροδεξιάς από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Θουριγγία.

Πάντως, βασικές αιτίες για την αυστηροποίηση των μέτρων είναι δύο: ο περιορισμός της παράτυπης μετανάστευσης και η αντιμετώπιση της ισλαμιστικής απειλής μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Ζόλινγκεν, με ανάληψη της ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος, σημειώνει η DW. Ανεξάρτητα, πάντως, με το εάν τα μέτρα που λαμβάνει η Γερμανία είναι σύμφωνα ή όχι με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης, το οποίο θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις τον περασμένο Μάιο, το κύριο ζητούμενο είναι ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν μπορούν να μένουν πλέον απαθείς στην ισλαμιστική επέλαση.