Η απόφαση της Γερμανίας να εφαρμόσει αυστηρότερους ελέγχους στα χερσαία σύνορά της μετρά ήδη δύο 24ωρα. Και μπορεί το μέτρο να μοιάζει ήδη λιγότερο «αποτελεσματικό» απ’ όσο είχαν στον νου τους αυτοί που το εισηγήθηκαν, ωστόσο τα πράγματα για τη χώρα μας από τον αντίκτυπο της εφαρμογής του μόνο θετικά μπορούν να είναι.

Η πιο σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας και το «κλείσιμο των συνόρων» (φράση εντελώς λανθασμένη, μιας και όλες οι χώρες παγκοσμίως κλειστά σύνορα έχουν) θα δημιουργήσει εκ των πραγμάτων ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και άρα αποσυμφόρηση στα δικά μας σύνορα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος όσων μεταναστών επιχειρούν να εισέλθουν λάθρα στη χώρα μας επιδιώκουν να «βαφτιστούν» πρόσφυγες, να πάρουν το πολυπόθητο δελτίο ασύλου και να φύγουν για... Γερμανία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από την περασμένη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει με σαφήνεια το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει «σάκος του μποξ», όπως το έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, υποδεχόμενος τον Γάλλο ομόλογό του Στεφάν Σεζουρνέ, τόνισε ότι είναι αναγκαίος ο δίκαιος καταμερισμός των βαρών.

Για τη χώρα μας μείζον ζήτημα αποτελεί και η ολοκλήρωση της κατασκευής του φράχτη στον Εβρο. Απομένουν ακόμη περί τα 100 χιλιόμετρα, με την κυβέρνηση να λέει ότι είναι κάτι που θα υλοποιηθεί άμεσα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βιέννη επανέφερε το αίτημα για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε ένα έργο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Στην περίπτωση που η Ευρώπη μείνει πιστή στη λογική ότι δεν χρηματοδοτεί εργαλεία αποτροπής μεταναστευτικών ροών, η χώρα μας έχει ήδη εξασφαλίσει τους πόρους για να αποπερατώσει το έργο.