Οσο και αν προσπάθησαν ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης να μας πείσουν ότι σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες θα μαυρίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκηκαι την κυβέρνηση της ΝΔ, τελικά μάλλον το αντίθετο συνέβη. Στις εκλογές υπήρξαν μηνύματα προς όλους, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπήρξαν μηνύματα μόνο προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά. 

Αντίθετα, τα περισσότερα μηνύματα από τους πολίτες εστάλησαν και πάλι προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον νέο πρόεδρό του. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε κατά κράτος τις εκλογές και όσο και αν προσπαθήσει να αντιστρέψει την εικόνα των ποσοστών που πήραν οι υποψήφιοί του, το συμπέρασμα δεν αλλάζει. 

Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτό φάνηκε και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Υποτίθεται ότι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές οι ψηφοφόροι στέλνουν μήνυμα προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Είναι πιο χαλαρή εκλογική διαδικασία και οι πολίτες «τιμωρούν» το κυβερνητικό κόμμα για να πάρει το μήνυμα και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά του. 

Για να συμβούν όλα, όμως, θα πρέπει να πείθει η αξιωματική αντιπολίτευση. Συνολικά να πείθει η αντιπολίτευση, αλλά πολύ περισσότερο να πείθει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε και σε αυτές τις εκλογές ότι μπορεί να πείσει την κοινωνία και γι’ αυτό η επικράτηση της Ν.Δ. στις εκλογές αυτές είναι διπλή. Η πρώτη γιατί δεν αποδοκιμάστηκε μαζικά από τον κόσμο και η δεύτερη γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πείθει ότι αποτελεί σοβαρή εναλλακτική πρόταση εξουσίας. 

Τα τελικά συμπεράσματα βέβαια θα βγουν μετά τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε το τελικό ταμείο για να καταλάβουμε πώς ψήφισαν οι πολίτες και ποιες είναι οι εκλογικές ισορροπίες που κυριαρχούν στις τοπικές κοινωνίες και συνολικά στη χώρα. 

Το ζητούμενο βέβαια είναι να υπάρξει μαζική συμμετοχή. Γιατί οι εκτιμήσεις δεν είναι καθόλου αισιόδοξες ότι ο κόσμος θα πάει να ψηφίσει μαζικά στις εκλογές της δεύτερης Κυριακής. Την επόμενη Δευτέρα, λοιπόν, τα τελικά συμπεράσματα.

Υπαρκτός ο φόβος να αυξηθεί η αποχή 

Ανησυχία στα επιτελεία των κομμάτων έχει φέρει η συμμετοχή των ψηφοφόρων την πρώτη Κυριακή και κυρίως η αρνητική εκτίμηση ότι θα ψηφίσουν λιγότεροι στην επόμενη κάλπη στη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ισως είναι νωρίς για να κάνουμε από τώρα εκτιμήσεις, η τάση όμως φαίνεται από τώρα. Λιγότεροι ετεροδημότητες έχουν κλείσει εισιτήρια και δεν υπάρχει διάθεση για μαζική συμμετοχή στις κάλπες. Ας ελπίσουμε ότι όσο πλησιάζουμε στη δεύτερη Κυριακή θα αλλάξουν τα δεδομένα… 

Η εσωκομματική αντιπολίτευση έμεινε μακριά από τις κάλπες 

Πολλοί είναι αυτοί που μέσα στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση του Κασσελάκη δεν συμμετείχε στις χθεσινές τοπικές εκλογές και δεν ψήφισε τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες που στήριξε επίσημα ή ανεπίσημα η Κουμουνδούρου. Αυτό κυκλοφορεί όχι μόνο ως αίσθηση, αλλά και ως επιβεβαιωμένη πληροφορία. Ωστόσο, δυστυχώς, δεν μπορεί να αποδειχθεί με στοιχεία, αλλά για να το λένε αυτοί που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα μέσα στο κόμμα, μάλλον κάτι περισσότερο θα ξέρουν από εμάς…