Τραγελαφικές καταστάσεις, που θυμίζουν φαρσοκωμωδία και μετατρέπονται σε δράμα, σημειώνονται στην Κουμουνδούρου. Τα στελέχη του κόμματος μετά τη νέα ήττα εμφανίζονται ζαλισμένα. Αναζητούν σανίδα σωτηρίας στο ΠΑΣΟΚ, επενδύουν –έστω και σιωπηλά– στους αποκαλούμενους «αντάρτες» της Ν.Δ. που έχουν περάσει στον δεύτερο γύρο τωναυτοδιοικητικών εκλογών απέναντι σε στελέχη που στηρίχθηκαν επισήμως και βρίσκονται ένα βήμα πριν από το σπάσιμο της εκεχειρίας.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο στενότερος ίσως συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, βρέθηκε να μεταφέρει δημοσίως τις αποφάσεις για άτυπη στήριξη των… ανταρτών με αποτέλεσμα να τον αδειάσουν πηγές της Κουμουνδούρου. Την ίδια στιγμή όμως ο Νίκος Φαραντούρης, εκ των προβεβλημένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίσθηκε να πλέκει το εγκώμιο του νυν περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουντζούρη, ο οποίος είναι εκ νέου υποψήφιος κόντρα στον Αλκιβιάδη Στεφανή που στηρίζεται από τη Ν.Δ. και έκοψε πρώτος το νήμα στις εκλογές της Κυριακής. Και δήλωσε πως δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν ακροδεξιά στοιχεία στο ψηφοδέλτιό του.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξανθόπουλος εμφανίστηκε να υποστηρίζει τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Αθηναίων και να κατηγορεί τον Κώστα Μπακογιάννη ως… συντηρητικό, αδυνατώντας όμως να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη δημαρχιακή του θητεία. Μάλιστα, για να τις αποφύγει κόντεψε να μιλήσει για τον… εμφύλιο προκειμένου να θέσει θέμα προοδευτικών και συντηρητικών υποψηφίων. Έπλεξε δε το εγκώμιο του υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ, Χ. Δούκα, σε σημείο που να προκαλεί εντυπώσεις.

Ο Χρήστος Σπίρτζης, που παραμένει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ και για τις ευρωεκλογές αλλά και για τις επόμενες εκλογές, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτόν πως το κόμμα του αναζητεί σανίδα σωτηρίας για ν' αποφύγει την κατάρρευση σε έναν χώρο που αποτελούσε κόκκινο πανί για την Κουμουνδούρου. Τα δε στελέχη του έχουν υποστεί από τους υβριστές, επίσημους και ανεπίσημους, τα χειρότερα εδώ και μια δεκαετία.

Και μέσα σε όλα εμφανίστηκε η Θεοδώρα Τζάκρη, η νέα γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να βάλει κατά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης με ακραίες εκφράσεις. Ορισμένοι δε εκτίμησαν ότι η… εκεχειρία που επετεύχθη προεκλογικά έληξ,ε με τα στελέχη της αριστερής τάσης να δηλώνουν έτοιμα για επανέναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων. Η κ. Τζάκρη έφτασε στο σημείο να μιλά για «ακραία, μειοψηφική και αυτοαναφορική, εσωκομματική αντιπολίτευση» και να δηλώνει πως στο προσεχές συνέδριο –η εσωκομματική αντιπολίτευση– «θα χάσει με ποσοστό 80%».

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έβαλαν το… κερασάκι στην τούρτα της εσωστρέφειας που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνει ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι η εβδομάδα έναρξης ενός ακήρυχτου πολέμου που δύναται να οδηγήσει μέχρι και τη διάσπαση. Το χειρότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο νέος πρόεδρος δείχνει να αναζητεί συμπράξεις με το ΠΑΣΟΚ, όπως επιχείρησε και ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά όχι από θέση ισχύος αφού η Χαριλάου Τρικούπη στις αυτοδιοικητικές εκλογές πέρασε στη δεύτερη θέση, σε αριθμό ψήφων, και η Κουμουνδούρου στην… τέταρτη.