Αγωγή κατέθεσε κατά του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου για «συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβρισφη» η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η κα Ακρίτα στράφηκε στη Δικαιοσύνη, καθώς σήμερα, Δευτέρα, ο δήμαρχος Βόλου καλεσμένος σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ANT1, ο δήμαρχος Βόλου εξαπέλυσε μια «χυδαία επίθεση» εναντίον της, «επιχειρώντας με ύβρεις και αδίστακτα ψεύδη να απαξιώσει και να σπιλώσει την τιμή και την υπόληψή της».

Ακόμα, στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε «ομοφοβικό παραλήρημα ακροδεξιάς ρητορικής του Αχιλλέα Μπέου το βράδυ της Κυριακής που έχει ήδη προκαλέσει την παρέμβαση του Άρειου Πάγου. Στη συνέχεια σημειώνεται πως η κα Ακρίτα με την αγωγή της ζητάει από τον κ. Μπέο το ποσό των 100.000 ευρώ «ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης». Επίσης, με την ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνει πως η υπόθεση θα εκδικαστεί «τον προσεχή Φεβρουάριο».

Τέλος, στην ανακοίνωσή του το κόμμα της Κουμουνδούρου τονίζει πως η κα Ακρίτα «θέλει να καταστήσει από την πρώτη στιγμή σαφές το εξής: Εάν ο επανεκλεγείς δήμαρχος Βόλου νομίζει ότι μπορεί να τραμπουκίζει και να εκτοξεύει τον προσβλητικό, ομοφοβικό, σεξιστικό, αισχρό και κακοποιητικό του λόγο προς πάσα κατεύθυνση, πλανάται πλάνην οικτρά. Αυτός ο κατήφορος μπορεί και πρέπει να σταματήσει. Η Δικαιοσύνη έχει τον λόγο».

Παραγγελία για έρευνα εις βάρος Μπέου από την ανώτατη εισαγγελέα

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, οι χυδαίες δηλώσεις του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσαν την παρέμβαση του Αρείου Πάγου. 

Η ανώτατη εισαγγελέας απέστειλε παραγγελία για έρευνα σε βάρος του Αχιλλέα Μπέου με βάση τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου. Καλεί δε τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να εξετάσουν και την περίπτωση να προσφύγει δικαστικά, δηλαδή να υποβάλλει μήνυση, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Συγκεκριμένα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απέστειλε σήμερα στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου την ακόλουθη παραγγελία:

«Παρακαλούμε, εν όψει της δήλωσης του Δημάρχου Βόλου, που έλαβε χώρα χθές σε live μετάδοση από τα περισσότερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, με το εξής περιεχόμενο: «Δηλαδή κύριε Κασελάκη θα μεγαλώνουμε  κορίτσια για να παράγουμε πούστηδες; Αυτή είναι η Ελλάδα, αυτή είναι η πατρίδα του; Αφήστε με μόνο μου. Σε καμία περίπτωση δεν θα είστε πρότυπο ρε», να ερευνήσετε  τυχόν διάπραξη της αξιόποινης πράξης του άρθρου  1 παρ.1 του ν. 4285/2014.

Θα πρέπει, εκτός των άλλων, να ληφθεί υπόψη ότι η πιο πάνω δήλωση του εν λόγω Δημάρχου, ερμηνευόμενη ως ενιαίο νοηματικό σύνολο, σύμφωνα και με τη νομολογία του ΕΔΔΑ, στοχοποιεί προσδιορίζοντας με απόλυτα διακριτό τρόπο τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα των ομοφυλοφίλων, στα άτομα δε αυτά με τον συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό αρνείται ο ανωτέρω το δικαίωμα να υπάρχουν στην κοινωνία, να συμμετέχουν, να ενεργούν και να εκφράζουν τις αντιλήψεις και επιδιώξεις τους στην κοινωνική ζωή.

Συνεπώς, η συγκεκριμένη συμπεριφορά του μπορεί να υποκινήσει μίσος κατά των ομοφυλόφιλων, καθώς η ένταση του λόγου του και μάλιστα δημόσιου, λαμβανομένης υπόψη και της ιδιότητας του Δημάρχου, μπορεί να θεωρηθεί ως πρόσφορη να προκαλέσει στο μέσο άνθρωπο έντονα συναισθήματα απέχθειας, αποστροφής, χαιρεκακίας, αντεκδίκησης και ιδιαίτερης εχθρότητας κατά της ανωτέρω ομάδας προσώπων, τα δε συναισθήματα αυτά είναι αντικειμενικά δυνατόν να προκαλέσουν κίνδυνο τέλεσης πράξεων βίας κατά της συγκεκριμένης ομάδας ή των μελών της, διασαλεύοντας την ειρηνική και ομαλή κοινωνική συμβίωση και τα ατομικά δικαιώματά τους. Με άλλα λόγια πρέπει να διερευνηθεί αν η ως άνω δήλωση του Δημάρχου ήταν πρόσφορη να προκαλέσει διακρίσεις, μίσος και βία κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό, και συγκεκριμένα σε βάρος των ομοφυλόφιλων (βλ. και ΑΠ 858/2020).

Σε κάθε περίπτωση, να διερευνηθεί αν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, επιθυμεί να υποβάλει έγκληση κατά του ως άνω Δημάρχου για εξύβριση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά κλπ.»