Στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας του κόμματος τη βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα, εξαιτίας της δημόσιας στήριξης που είχε δείξει στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές σε υποψήφιο δήμαρχο της Νέας Δημοκρατίας στο Ψυχικό, αντί στη Μαρία Αποστολάκη, δικηγόρο και νομική εκπρόσωπο του Κέντρου «Διοτίμα», η οποία ήταν και η εκλεκτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, η ΝΕ ζητάει, επίσης, από το κόμμα να πάρει πίσω τις παραπομπές που είχε κάνει ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης για διαγραφή 4 στελεχών (Φίλης, Σκουρλέτης, Βούτσης, Τζουμάκας).

Όπως έγινε γνωστό, την παραπομπή της Έλενας Ακρίτα προκάλεσε η στάση που κράτησε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στις οποίες υποστήριξε δημόσια τον υποψήφιο δήμαρχο της ΝΔ στο Ψυχικό και όχι την Μαρία Αποστολάκη,

Η ανάρτηση της Έλενας Ακρίτα

Η κα Ακρίτα τρεις εβδομάδες πριν είχε προχωρήσει στην εξής ανάρτηση σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: «Πιστεύω και τιμώ τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών. Ψηφίζω τον καλύτερο για την γειτονιά μου κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει». Τα λεγόμενά της και τότε είχαν προκαλέσει αντιδράσεις στελεχών και μελών του κόμματος.

Η ΝΕ για την απόσυρση διαγραφών

Αναλυτικά το κείμενο της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ για την απόσυρση των τεσσάρων διαγραφών: 

«ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΩΝ

-O Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, με ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έθεσε εκτός κόμματος τέσσερα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

-Αν και τελικά μετά από ‘’δεύτερη ανάγνωση’’ οι ‘’διαγραφές’’ έγιναν παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογία.

-Αδυνατούμε να καταλάβουμε από πού αντλεί την δυνατότητα να παραβιάζει κάθε άρθρο του καταστατικού, υλοποιώντας πρακτικές που είναι αντιδημοκρατικές και αυταρχικές.

-Αυτή η συμπεριφορά δημιουργεί παράλληλα ένα status quo, όπου ο θεσμός του προέδρου υπερβαίνει κάθε δημοκρατική λειτουργία που το Κόμμα μας ασπάζεται, σαν κόμμα της δημοκρατικής Αριστεράς.

-Δυστυχώς την αντικαταστατική αυτή συμπεριφορά στήριξαν και δεν διαχώρισαν την θέση τους αρκετά μέλη της πολιτικής ηγεσίας.

-Θέλουμε να τονίσουμε ότι από μόνη της αυτή η κίνηση είναι απόλυτα διχαστική.

-Εισηγούμαστε την άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας με σκοπό την πολιτική συζήτηση της παραπομπής αυτών των διαγραφών

-Οπως επίσης ζητάμε από τον πρόεδρο Σ. Κασσελάκη την άμεση απόσυρση της παραπομπής για διαγραφή των τεσσάρων συντρόφων».

Η ΝΕ για την Έλενα Ακρίτα 

Τέλος, παρατίθεται παρακάτω η επιστολή της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις της κας Ακρίτα προς την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, την ΠΓ και την ΕΔ.

«Δηλώσεις Έλενας Ακρίτα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Προς:

-Κοινοβουλευτική ομάδα

-Πολιτική Γραμματεία

-Επιτροπή Δεοντολογίας

Εκ μέρους της ΝΕΒΑ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σας αποστέλλουμε την απόφαση της σχετικά με την σοβαρή παραβίαση στοιχειωδών κανόνων δεοντολογίας του κόμματος μας από την Βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σ. Έλενα Ακρίτα και σας παρακαλούμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας του κόμματος μας.

Στις 04.09.2023 η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας (Ν.Ε.Β.Α.) του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει εννέα (9) δημοτικά σχήματα στην περιοχή ευθύνης της.

Ανάμεσα σε αυτά και το δημοτικό συνδυασμό "ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ- ΦΙΛΟΘΕΗΣ-ΨΥΧΙΚΟΥ" με υποψήφια δήμαρχο τη δικηγόρο Μαρία Αποστολάκη.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (εφημερίδες, sites και blogs) της Βόρειας Αθήνας.

Με αισθήματα έκπληξης, απογοήτευσης και αγανάκτησης πληροφορηθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε. για τη δημόσια στήριξη της βουλεύτριας Επικρατείας του κόμματός μας, συντρόφισσας Έλενας Ακρίτα, στο νυν δήμαρχο Ψυχικού – Φιλοθέης κ. Δημήτρη Γαλάνη.

Αποδοκιμάζουμε πολιτικά τη δημόσια στήριξη της σ. Ακρίτα, την οποία θεωρούμε αφενός πως βρίσκεται στον αντίποδα της βούλησης των μελών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., όπως εκφράστηκε με τις ομόφωνες αποφάσεις της Ο.Μ. Φιλοθέης – Ψυχικού και της Ν.Ε.Β.Α. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. και αφετέρου πως είναι αντίθετη με τις αξίες, ιδέες και αυτοδιοικητικές προτεραιότητες του κόμματός μας !

Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ένα ανοιχτό δημοκρατικό προοδευτικό κόμμα, που έχει θεσμικά όργανα, τα οποία και πρέπει να διασφαλίζουν τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Επειδή ως Νομαρχιακή επιτροπή έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε την ενότητα, την αξιοπρέπεια και το κύρος του κόμματος, εισηγούμαστε την παραπομπή στην Επιτροπή δεοντολογίας της βουλεύτριας Επικρατείας του κόμματός μας, συντρόφισσας Έλενας Ακρίτα, για αντικαταστατική και αντικομματική συμπεριφοράς».