Όλοι μετρούν τις ώρες μέχρι τη συνεδρίαση ίσως της πιο κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές Σαββατοκύριακο. Μετά και το σήμα αποχώρησης της «Ομπρέλας», όπως συνάγεται από την ομιλία Τσακαλώτου, ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, ζώντας στο δικό του παράλληλο σύμπαν, όλως… τυχαίως έπεσε πάνω στην κάμερα ανάλαφρης εκπομπής, λίγο πριν φύγει για τις Βρυξέλλες, και είπε διάφορα περισπούδαστα.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Στην ερώτηση γιατί δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη, έκανε αιχμηρό σχόλιο λέγοντας: «Τι δουλειά έχω εγώ με όλους εκείνους που έχουν σπαταλήσει τόσα δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού. Ξεχνάμε τη διαπλοκή αυτών των ετών. Μόνο εκσυγχρονισμός δεν ήταν. Ας αναλάβουν άλλοι το μανδύα του χρέους της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα δεν το προκάλεσε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε και για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σχετικά με τις φήμες ότι θα αποχωρήσει από το κόμμα, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας «είναι πολιτική ερώτηση αυτή τώρα; Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε 37 δισ. στα Ταμεία και την πάτησε ο λαός…». Στο αν βλέπει διάλυση στο κόμμα, απάντησε «όχι».

Είναι τέτοια η τρικυμία –πολιτική πάντα – στο μυαλό του Στέφανου Κασσελάκη που μίλησε για το ΠΑΣΟΚ που χρεοκόπησε τη χώρα με τις σπατάλες και λίγες ώρες νωρίτερα «χαριεντιζόταν» με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη στη Βουλή!

Καταμέτρηση δυνάμεων

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στην Κουμουνδούρου έχουν βάλει κάτω τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής και μετρούν πρόσωπα. Σύµφωνα µε κάποιες εκτιµήσεις, ο κ. Κασσελάκης ελέγχει λίγο πάνω από τα µισά µέλη της ΚΕ, ωστόσο φαντάζει µάλλον απίθανο να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που προβλέπονται από το καταστατικό του κόµµατος για τις διαγραφές αν τεθεί το θέμα. Αντίθετα, θα επιδιωχθεί μάλλον μια έμμεση απόφαση πολιτικής αποδοκιμασίας.

Στο πλευρό του νέου προέδρου είναι ο Σωκράτης Φάµελλος, ο Νίκος Παππάς, η Ρένα ∆ούρου, ο Παύλος Πολάκης, ο Αλέκος Φλαµπουράρης, ο Γιώργος Τσίπρας, ο Γιώργος Καραµέρος, ο Πάνος Ρήγας, ο Νίκος Σκορίνης, η Ζανέτ Τσίπρα, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γιάννης Σαρακιώτης, ο Βασίλης Κόκκαλης, η Ελένη Αυλωνίτου, η ∆ώρα Αυγέρη, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Βαγγέλης Αποστολάκης, ο Χάρης Μαµουλάκης, η Αθηνά Λινού, η Ελενα Ακρίτα, ο Χρήστος Γιαννούλης, ο Πέτρος Παππάς, η Νίνα Κασιµάτη, ο Συµεών Κεδίκογλου, ο ∆ιονύσης Καλαµατιανός, ο Στέλιος Παππάς, ο Θανάσης Οικονόµου, ο Βασίλης Τσίρκας, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Αγγελος Τόλκας, η Χαρά Καφαντάρη κ.ά.

Στον αντίποδα, µια πλειάδα «ιστορικών» στελεχών και µελών του οργάνου συνασπίζεται στο ζήτηµα των διαγραφών. Σε αυτή την κατηγορία είναι ο Γιάννης ∆ραγασάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, ο Νίκος Βούτσης, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, ο Ανδρέας Ξανθός, ο Γιώργος Σταθάκης, η Θεανώ Φωτίου, η Σία Αναγνωστοπούλου, η Εφη Καλαµαρά, ο Μιχάλης Σαµπατακάκης, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, η Πέτη Πέρκα, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Θοδωρής ∆ρίτσας, ο Μάκης Μπαλαούρας, ο Κώστας Πουλάκης, ο Πάνος Λάµπρου, ο Γιώργος Κυρίτσης, η Αννέτα Καββαδία, ο Αγγελος Τσέκερης κ.ά.

Τέλος, υπάρχουν και κάποια στελέχη όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Κώστας Μπάρκας, ο ∆ηµήτρης Χατζησωκράτης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που κρατάνε πια σαφώς πιο «χαμηλούς τόνους».

Σφύριξαν... αποχώρηση

Μετά την εκδήλωση της «Ομπρέλας», η αποχώρηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της τάσης πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Απλά είναι ζήτημα χρόνου να υπάρξει η συντεταγμένη κίνηση προς την έξοδο χιλιάδων μελών ανά την Ελλάδα.

Το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στο περιθώριο της εκδήλωσης ήταν πότε θα γίνει η αποχώρηση και τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Οι ομιλίες ήταν χαρακτηριστικές του προβληματισμού που υπάρχει για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ επί προεδρίας Στέφανου Κασσελάκη.
Στο κέντρο της εκδήλωσης ήταν σαφώς η ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που έδωσε με έμμεσο τρόπο το σύνθημα της αδυναμίας πολιτικής και ιδεολογικής συνύπαρξης με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως και από τις άλλες ομιλίες, κυρίως του Αντώνη Τζανακόπουλου, καθηγητή Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου στην Οξφόρδη, και της πρώην υπουργού Σίας Αναγνωστόπουλου, φάνηκε ότι η συνύπαρξη είναι δύσκολη έως αδύνατη με τα σημερινά δεδομένα.

Διαδικτυακά αλληλοκαρφώματα

Στα μετωπικά sites της σημερινής προεδρικής φρουράς το κλίμα που επικρατεί είναι εμφυλιοπολεμικό. Ενα από αυτά έγραψε στο πλαίσιο της… συντροφικότητας: «Ο δημοκρατικός κόσμος που ανέδειξε τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί με το στόμα ανοικτό τις εξελίξεις. Ποιες εξελίξεις; Τις “Ομπρέλες”, τους Σκουρλέτηδες, τους Φίληδες και την υπόλοιπη παρέα επί δύο σχεδόν μήνες να υβρίζουν τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια της διαπλοκής. Ε, λοιπόν, αυτός ο δημοκρατικός κόσμος έχει δείξει μεγάλη ανοχή. Και περιμένει από τον Στέφανο Κασσελάκη να τα αλλάξει όλα. Εξάλλου τον περασμένο Σεπτέμβρη αυτή την εντολή έλαβε. Ο δημοκρατικός κόσμος περιμένει επίσης να ολοκληρωθούν οι διαγραφές. Δεν τον ενδιαφέρει τι θα κάνουν τα όργανα, αν θα συνεδριάσουν, αν θα παίξουν τα παιδιά και οι αργόσχολοι του ΣΥΡΙΖΑ, αν ετοιμάζονται να καταλάβουν τα γραφεία της Κουμουνδούρου, όπως τα χειμερινά ανάκτορα»!

Από την άλλη πλευρά στελέχη της αριστερής αντιπολίτευσης δεν αφήνουν σχεδόν τίποτα αναπάντητο. Η βουλευτής Πέτη Πέρκα δικαιολόγησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο λέγοντας ότι «έδωσε ένα στίγμα ότι δεν είναι αισιόδοξος για το τι θα γίνει, πρέπει να γίνει προσπάθεια να ανακτήσουμε την υπερηφάνεια της Αριστεράς» και επεσήμανε πως όλα εξαρτώνται από τη στάση του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμη τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Κυριακή κοντή γιορτή για τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, που την τελευταία ώρα η Κουμουνδούρου ενημέρωσε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για τη συνεδρίαση στο ξενοδοχείο «President», η οποία μπορεί να αποδειχθεί και συνεδρίαση διαζυγίου.