«Αποχαιρετώντας τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν υπάρχει πια», με αυτόν τον τίτλο, ο πρώην υπουργός και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης έγραψε ένα μακροσκελές άρθρο για το NEWS 24/7 για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, τις αιτίες της και για όλα όσα έχουν σχέση με τις εσωκομματικές εκλογές. 

Από την αρχή κιόλας του κειμένου του, το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ προχωράει σε μία λεπτομερή παρουσίαση των τάσεων που υφίστανται μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όπως λέει ο ίδιος, «οι πολιτικές διαφορές που εκφράστηκαν στην κάλπη των εσωκομματικών εκλογών προϋπήρχαν».

Ο λαϊκιστής Κασσελάκης και το ταξίδι που ταυτίστηκε με τον Τσίπρα

Επίσης, συμπλήρωσε πως «η "νίκη των λαϊκιστών" δεν έπεσε από το ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της απόλυτα καταστροφικής στρατηγικής που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 και μετά», καταγράφοντας τους λόγους που οδήγησαν στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, για τον οποίο γράφει τα εξής: «Μία απολίτικη ρευστή φιγούρα (θαυμαστής του Μητσοτάκη, ψήφισε Παπανδρέου, αλλά τελικά είναι Αριστερός). Δεν έχει παρά θολές ιδέες για την ιστορία της χώρας, την πολιτική, την Ευρώπη, τα πολιτικά ρεύματα σκέψης, την πολιτική της ΝΔ στα "μεγάλα θέματα", την γεωπολιτική, την ίδια τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Γιώργος Σταθάκης στο άρθρο του μιλάει και για τον προκάτοχο του Κασσελάκη, τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα: «Το ταξίδι τελείωσε με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Ταυτίστηκε με τη άνοδο του Τσίπρα του "ηθικού πλεονεκτήματος" και της "αξιοσύνης" της Αριστεράς. Ταυτίστηκε δυστυχώς και με την πτώση του Τσίπρα και την ψευδαίσθηση ότι αντλώντας στοιχεία από ένα "ΠΑΣΟΚ τύπου Αντρέα", θα ήταν εφικτή η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην διακυβέρνηση της χώρας».

Το «τι να κάνουμε» του Σταθάκη

Ακόμα, ο κ. Σταθάκης -σαν άλλος... Λένιν- στο άρθρο του θέτει και απαντάει στο ερώτημα «τι να κάνουμε», περιγράφοντας, ουσιαστικά, τις κινήσεις που χρειάζεται να πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να επανακτήσει τη χαμένη του τιμή. Μάλιστα, σε πρώτη ζήτηση θέτει το ζήτημα να αναγνωριστεί η «τριπλή στρατηγική νίκη της Νέας Δημοκρατίας», γεγονός που όντως φαίνεται να μην έχει αποδεχθεί εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Συνεχίζοντας να παρουσιάζει τη σκέψη του σχετικά με τις επόμενες κινήσεις, ο κ. Σταθάκης ανέφερε: «Στην τελευταία εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, το "νέο" για την ελληνική κοινωνία πολιτικό προσωπικό, του "ΣΥΡΙΖΑ του 3%", εξέπεμπε αξιοπιστία. Πρώτα από όλα αξιοπιστία εξέπεμπε το οικονομικό του επιτελείο». Παρόλα αυτά, να επισημανθεί σε αυτό το σημείο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατηγορηθεί πολλάκις για το γεγονός ότι έφερε και υλοποίησε ένα σκληρότερο και αχρείαστρο τρίτο μνημόνιο. Επομένως κατά πόσο μπορεί να είναι αξιόπιστο ένα τέτοιο οικονομικό επιτελείο;

Η βαρύγδουπη δήλωση 

Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του κειμένου βρίσκεται στο τέλος, όπου ο κ. Σταθάκης, σχετικά με τις κινήσεις που χρειάζεται να κάνει και η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει πως αυτή «δεν έχει θέση δυστυχώς στο "κόμμα Κασσελάκη-Παπά-Πολάκη"». Αν μη τι άλλο μία τέτοια δήλωση φουντώνει περαιτέρω τα σενάρια πως ενδεχομένως να μην αντέξει για πολύ καιρό ακόμα στην Κουμουνδούρου η αριστερή πτέρυγα του κόμματος και η αλήθεια είναι ότι συνολικά το άρθρο του κ. Σταθάκη εκπέμπει μία τέτοια αίσθηση. 

Βέβαια, στη συνέχεια, προσθέτει πως «το τι θα κάνει η Αριστερά στο μέλλον παραμένει άγνωστο», μη δίνοντας, με αυτόν τον τρόπο, απάντηση στο ερώτημα σχετικά με το αν θα υπάρξει δημιουργία κάποιου νέου κόμματος. «Για όσο καιρό απέφευγε την περιχαράκωση και επικεντρωνόταν σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά. Να ασκεί δηλαδή την ιδεολογική ηγεμονία για τη δημοκρατία, τους θεσμούς, την εργασία, την παιδεία, τον πολιτισμό, την οικονομία, από ένα σημείο και μετά, για το φεμινισμό, την οικολογία. Αυτό θα κάνει και τώρα», αναφέρει με μία υπερβάλουσα αισιοδοξία ο κ. Σταθάκης, τονίζοντας στο τέλος: «Οι Αριστεροί και Αριστερές θα κρίνουν και είμαστε πολλοί». Μένοι τώρα να φανεί ποιοι θα μείνουν τελικά και ποιοι θα φύγουν και γενικά τι θα γίνει στο μέλλον.