Με ανάρτησή της στο facebook, η Έλενα Ακρίτα αντέδρασε στα όσα είπε ο Κασσελάκης για τα περί απόκτησης δύο αγοριών ως τέκνων του: «Πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (…), σκοπεύετε να γίνετε γονείς μέσα από το θεσμό της παρένθετης μητέρας. Με όλο το σεβασμό στην επιλογή σας –και στη γονεϊκή επιλογή όλων των ανθρώπων– υπάρχουμε κι εμείς, οι μητέρες υιοθετημένων παιδιών, που δίνουμε χρόνια ολόκληρα αγώνα για να εξομαλυνθούν οι διαδικασίες υιοθεσίας και να αποκτήσουν οικογένεια όλα τα παιδιά που τη στερούνται. Aποψή μου (…) είναι ότι το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι η αναπαραγωγή του DNA μας (…), αλλά η αγκαλιά, η στοργή και η προστασία σε ένα παιδί που ήδη βρίσκεται ανάμεσά μας. Ας αγωνιστούμε όλοι μαζί για να αμβλυνθούν οι αγκυλώσεις του θεσμού της υιοθεσίας, έτσι ώστε να γίνουν γονείς όσοι το επιθυμούν και πληρούν τα κριτήρια. Δεν πειράζει, ας μη μας μοιάζει το παιδί μας (…)». 

Μπαίνει τέλος στο μπάχαλο 

Οι εκλογές του α’ γύρου που διεξήχθησαν χθες και οι επαναληπτικές της ερχόμενης Κυριακής διεξάγονται με το Νόμο 4804/2021. Η κυβέρνηση άλλαξε το έως τότε υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και αποκατέστησε τη διασαλευθείσα τάξη στη διακυβέρνηση των ΟΤΑ που είχε προκαλέσει το –πανθομολογούμενα πλέον– αποτυχημένο σύστημα της απλής αναλογικής. Εκτός από την αποκατάσταση της κυβερνησιμότητας όμως, ο νόμος αυτός εισήγαγε δύο σημαντικές καινοτομίες: Κατέβασε το όριο εκλογής από τον α’ γύρο δημάρχων και περιφερειαρχών από το 50%+1 ψήφο στο 43%+1 ψήφο και επανέφερε την πενταέτη θητεία σε δημάρχους και περιφερειάρχες, η οποία θα ξεκινήσει από την 1η Γενάρη 2024 –πρόβλεψη η οποία υπήρχε στο Νόμο του «Καλλικράτη» το 2010, αλλά δεν πρόλαβε να εφαρμοσθεί καθώς καταργήθηκε στην πορεία. Αρα η κάλπη θα βγάλει τοπικούς άρχοντες με ισχυρή πλειοψηφία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια (ο νικητής της αναμέτρησης λαμβάνει το 60% των εδρών του οικείου συμβουλίου), οι οποίοι θα θητεύσουν έως 31.12.2028. 

Δεν τους άρεσε 

Οι φρικαλεότητες που διαπράττουν από την Παρασκευή τα πιθηκοειδή τετράποδα της Χαμάς και των ισλαμοφασιστών εις βάρος άοπλων και αθώων ανθρώπων του Ισραήλ θα πρέπει να προβληματίσουν πρωτίστως κάτι ημεδαπά κωθώνια που κυκλοφορούσαν με τραπεζομάντιλα ψαροταβέρνας τυλιγμένα στο λαιμό, πουλώντας «αντίσταση και αλληλεγγύη» σε έτερα κωθώνια. Είναι δε μια πρόοδος ότι το κόμμα του οποίου στελέχη κυκλοφορούσαν με αυτά τα τραπεζομάντιλα καταδίκασε (σχεδόν) ευθέως αυτές τις φρικαλεότητες, παρά το γεγονός ότι αυτές οι δηλώσεις καταδίκης δεν άρεσαν και πολύ στους οπαδούς του, οι οποίοι έβριζαν εν χορώ για την εν λόγω κομματική και επίσημη ανακοίνωση, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για «αμερικανοποίηση». 

Επικίνδυνη άγνοια 

Αντιγράφω από τη δήλωση του προέδρου Στέφανου: «…Απέναντι σε μία κόρη, έχω ακόμα αναπάντητα ερωτήματα για το αν θα είμαι σε θέση να τη διαπαιδαγωγήσω σωστά, να ανταποκριθώ ως γονιός με επάρκεια στις ερωτήσεις της για την εφηβεία, την έμμηνο ρύση, τη γυναικεία σεξουαλικότητα – όλα όσα συνθέτουν τη μοναδικότητα της γυναικείας φύσης…». Δηλαδή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται με λίγα λόγια ότι δεν ξέρει πώς να μιλήσει στην κόρη του για θέματα όπως για παράδειγμα η εφηβεία, η έμμηνος ρύση και η γυναικεία σεξουαλικότητα, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να μιλήσει με αρχηγούς κρατών για γεωπολιτικά θέματα, διπλωματία, δημοσιονομικά ζητήματα, μπορεί να ηγηθεί Υπουργικού Συμβουλίου και να κυβερνήσει μια χώρα. 

Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα 

Τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας μέχρι το 1967 ασκούσε η Αίγυπτος. Μετά όμως τον πόλεμο των έξι ημερών πέρασε στην κατοχή και τον έλεγχο του Ισραήλ. Επί πρωθυπουργίας Αριέλ Σαρόν το 2005 αποσύρθηκε από την περιοχή ο στρατός. Τον Ιανουάριο του 2006, στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διενεργήθηκαν στα παλαιστινιακά εδάφη, οι ισλαμιστές της Χαμάς επικράτησαν πανηγυρικά και ενάμιση χρόνο μετά, τον Ιούνιο του 2007, συγκρούστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας με τη Φατάχ του προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, όπου και απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής, η οποία και κυβερνάται μετά από τις συγκρούσεις εκείνες ντε φάκτο από τη Χαμάς. Συνέπεια του γεγονότος αυτού ήταν το Ισραήλ να επιβάλει σκληρό αποκλεισμό ιδιαίτερα στην περιοχή της Γάζας, προκειμένου να ασκήσει πίεση στη Χαμάς που δεν έπαψε να αναζητεί την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των εδαφών. Εκ του αποκλεισμού αυτού, ακολούθησε εκ μέρους της Χαμάς σειρά εχθροπραξιών προς το Ισραήλ. 

Η Χαμάς είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως «ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση», η ονομασία της οποίας προέρχεται από το ακρώνυμο του πλήρους ονόματός της που σημαίνει Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης. Αποτελείται από μια πολιτική και από μια στρατιωτική πτέρυγα. Η στρατιωτική της πτέρυγα φέρει την ονομασία Ταξιαρχίες Ιζεντίν Αλ Κασσάμ και υπολογίζεται ότι διαθέτει περίπου 20.000 πολεμιστές στους κόλπους της. Εχει τη βάση της στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά η πολιτική ηγεσία βρίσκεται τόσο στη Συρία όσο και στη Γάζα. Χρηματοδοτείται, οπλίζεται και εκπαιδεύεται από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, ενώ υποστηρίζεται από το καθεστώς της Συρίας. 

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι υπάρχει ένας και μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις τους τρομοκράτες. Η κραυγή «Αλλάχ ακ μπαρ», οι εικόνες κακοποιημένων και δολοφονημένων γυναικών, παιδιών και αμάχων, το μίσος αυτών των υπανθρώπων της Χαμάς είναι σοκαριστικά. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Αντίθετα, κάθε σκοπός έχει τα μέσα του. Δεν είναι «απελευθέρωση» η σαρία και η επιβολή του ισλαμοφασισμού.