Το χυδαίο ομοφοβικό παραλήρημα του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη δεν πέρασε απαρατήρητο από τη Δικαιοσύνη. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε παραγγελία για έρευνα σε βάρος του Αχιλλέα Μπέου με βάση τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου, επισημαίνοντας πως ο λόγος του είναι ρατσιστικός και πως πρέπει να διερευνηθεί αν η δήλωση του δημάρχου «ήταν πρόσφορη να προκαλέσει διακρίσεις, μίσος και βία κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, και συγκεκριμένα σε βάρος των ομοφυλοφίλων». 

Το ερώτημα πλέον είναι αν μπορεί ο Αχιλλέας Μπέος να εκπέσει από το αξίωμα του. Η ποινική έρευνα κατά του δημάρχου Βόλου που βασίζεται στις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου περιλαμβάνει αδικήματα που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος. Όπως είπαν δικαστικές πηγές, η πλημμεληματική μορφή της πρόβλεψης του αντιρατσιστικού νόμου που εφαρμόστηκε στην περίπτωση του δημάρχου έχει ως συνέπεια να μην κινδυνεύει με έκπτωση από το αξίωμά του αν η υπόθεση έφθανε σε αμετάκλητη καταδίκη. 

Για ένα τέτοιο ενδεχόμενο απαιτείται η δίωξη να είναι σε βαθμό κακουργήματος κάτι που προϋποθέτει κατά τον νόμο άλλα στοιχεία ποινικής  εμπλοκής τα οποία στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν.