Αν υπάρχει κάτι που φέρεται να θριαμβεύει στο παρασκήνιο, αυτός είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ηττημένος βαριά, έκανε πίσω. Ή μήπως έτσι νομίσαμε; Απλά δεν είχε επιλογή και αναγκάστηκε να δείξει ότι κάνει πίσω. Ομως, είναι προφανές ότι δεν έκανε. Παλιοί αριστεριστές ζητούν πανικόβλητοι την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, βλέποντας πού πάει το πράγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ελέω της προεδρικής εκλογής της Κυριακής. Οι τοποθετήσεις του Θανάση Καρτερού, ο οποίος αναφέρεται σε «χάβρα ασχήμιας», είναι μια προσπάθεια να δοθεί ένα άλλο στίγμα: «Θα έπρεπε όλοι να προστατεύσουν τον Τσίπρα. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και όχι να προστρέχουν σ’ αυτόν για τις ασχήμιες», λέει ο έμπειρος δημοσιογράφος. Είχε ήδη τονίσει ότι «ο Τσίπρας δήλωσε ότι θα παραμείνει και παραμένει στεγανά ουδέτερος». Ομως, αυτό αμφισβητείται...

Οι παλιοί δεν μπορούν να πιστέψουν αυτά που βλέπουν και ακούν, κυρίως αυτά που γράφονται από κάποιους που ανέβησαν στο άρμα του Στέφανου Κασσελάκη. «Αποπαρασίτωση»! Κι όμως, γράφτηκε και αυτό! Πώς είναι δυνατόν, αναρωτιούνται λοιπόν οι παλιοί, ο Αλέξης Τσίπρας να στηρίζει, έμμεσα έστω, την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, η οποία σκοπεύει να περιθωριοποιήσει το ριζοσπαστικό αριστερό στοιχείο; Πώς είναι δυνατόν ο στενός του κύκλος να στηρίζει ανοικτά τον αμερικανοτραφή υποψήφιο; Πώς είναι δυνατόν να ακούγεται ότι παλιά στελέχη, υπουργοί του, τον υπονόμευαν και ο πρώην πρωθυπουργός να μην αντιδρά, να μην το διαψεύδει (βλ. και υπόθεση SMS), αφήνοντας έτσι εκτεθειμένη την Eφη Αχτσιόγλου (και γνωστούς ΣΥΡΙΖΑίους πολιτικούς και υποστηρικτές της) σε μια τόσο μοχθηρή επίθεση δολοφονίας χαρακτήρα; Υπάρχει κάποιο σύστημα που αναζητεί άλλοθι για τις βαριές ήττες του Μαΐου και του Ιουνίου;

Δεν το χωράει πλέον ο νους τους

Για «αλητήριους» μίλησε πάντως ο Νίκος Φίλης και υπογράμμισε πως «εδώ έχει ηθική και πολιτική υποχρέωση ο Αλέξης Τσίπρας να τα διαψεύσει δημόσια και να σταματήσει αυτό που γίνεται, όπως σωστά ειπώθηκε από την Eφη, η εργαλειοποίηση του ονόματος του Τσίπρα από τον Κασσελάκη». Δεν το χωράει ο νους ορισμένων στον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει πως χάνει το κόμμα, ότι μπορεί να συμβαίνει αυτό! Απλά δεν το χωράει!

Τι λέει όμως η ιστορία; Ο τρόπος με τον οποίο παραμέρισε τον άνθρωπο που έκανε τόσα πολλά για να τον αναδείξει προκειμένου να αναλάβει την ηγεσία έμεινε στην Ιστορία. «Και ο Ιησούς έπεσε έξω με την περίπτωση του Ιούδα, ήταν πλήρης αποτυχία», δήλωσε προ ετών ο Αλέκος Αλαβάνος, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. Φυσικά, αυτά είναι για να φρικάρουν όταν τα ενθυμούνται οι εντός αστικού πλαισίου, όχι οι εκτός. Στους κύκλους των εκτός, όλα επιτρέπονται και αυτό αποδεικνύεται από τα τεκταινόμενα των ημερών στην Κουμουνδούρου, όπου ο πυρήνας της άκρας Αριστεράς συγκρούεται με τους αναμορφωμένους, που αγάπησαν ξαφνικά το αμερικανικό μοντέλο.

Ενεοί οι μάστορες στη σπίλωση...

Η ιστορία είναι σαφής, όσον αφορά στην τυχοδιωκτική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στη διακυβέρνηση της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί εκπλήσσονται όσοι επί μακρόν: 1. χειροκροτούσαν ανήθικες πρακτικές εναντίον αντιπάλων (βλ. δέκα κάλπες στην Ολομέλεια) που περιλάμβαναν και το στήσιμο πλεκτανών για τη σπίλωση των αντιπάλων τους, 2. παρίσταναν τους μαρξιστές, έφεραν στις ζωές μας ένα σκληρότατο Mνημόνιο (σαν αυτά που θα καταργούσαν με έναn νόμο και ένα άρθρο) και υπέγραψαν π.χ. για το Υπερταμείο και 3. έστηναν εν κρυπτώ συμφωνίες (βλ. Πρέσπες) που τους ζητούσε ο διεθνής παράγοντας, αιφνιδιάζοντας και πληγώνοντας το έθνος; Hρθε η ώρα, αυτά στα οποία υπέβαλαν τους αντιπάλους τους οι μάστορες στη σπίλωση που κόβουν βόλτες στην Κουμουνδούρου, τώρα να τα υπόκεινται αυτοί.

Τι θέση έχει σε όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας; Εκδικείται κάποιους και, αν ναι, ποιους; Ή απλά προχωρά από το παρασκήνιο το πρότζεκτ της εκ βάθρου αλλαγής της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε αυτός να καταστεί κάτι που θα μοιάζει ως σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με μετανεωτερικά χαρακτηριστικά; Oπως και να έχει, όλοι αυτοί οι ανούσια πειραματιζόμενοι στην Κουμουνδούρου που περιφέρουν στα media την κενότητά τους, μαζί τους και ό,τι ανεπίκαιρο απέμεινε από την παλιά μαρξιστική φρουρά και τώρα χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, πολιτικά έχουν τελειώσει.