«Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα». Η πασίγνωστη ατάκα του ελληνικού κινηματογράφου περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο όσα διαδραματίζονται στην Κουμουνδούρου εν όψει του β΄ γύρου των εσωκομματικών εκλογών που θα κρίνει το βράδυ της Κυριακής οριστικά ποιος θα διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Πέρα από τα φαρμακερά βέλη που εκτοξεύονται από διάφορα στελέχη που πρόσκεινται εκατέρωθεν των «μονομάχων», δηλαδή του Στέφανου Κασσελάκη και της Εφης Αχτσιόγλου, και τις αιχμηρές δηλώσεις ακόμη και των ίδιων των πρωταγωνιστών, ένας ανελέητος πόλεμος εξελίσσεται στον... μαγικό κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Ορισμένα μάλιστα από τα trolls της γνωστής «υπόγας» παίρνουν την εκδίκησή τους με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη κατά συντρόφων στο κόμμα ή ακόμη και της Αχτσιόγλου, αφού λογαριασμοί στο Twitter που έχουν «απευθείας σύνδεση» με την Κουμουνδούρου και την υποστήριξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τώρα βάλλουν κατά της υποψήφιας προέδρου!

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η «Πεν Νταλαούρα», η οποία είναι troll με τη... σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρείται ότι εκφράζει τη λεγόμενη προεδρική τάση στο κόμμα, ήτοι υπήρξε στο παρελθόν συνεπής με τον Τσίπρα και το περιβάλλον του. Αλλά και διάφορα ανώνυμα trolls από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο Κασσελάκης στο προσκήνιο έχουν πάρει το όπλο τους κατά της Αχτσιόγλου, κατηγορώντας την μεταξύ άλλων ως «Εφη της διαπλοκής».

Ο Κασσελάκης άλλωστε προβλήθηκε κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνειδητά επένδυσε σ’ αυτό, θέλοντας ν’ αυξήσει την επιρροή του. Και εκ του αποτελέσματος του α΄ γύρου κρίνοντας, αναμφισβήτητα το πέτυχε. Αξιοποιώντας βέβαια και τη «δουλειά» των επώνυμων και ανώνυμων trolls, στη γλώσσα και τη δράση των οποίων είναι εξοικειωμένο το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας γραμμή για οτιδήποτε μέσα από το Twitter (κυρίως) και το Facebook και τις αλληλεπιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οπως π.χ. τα διθυραμβικά σχόλια στο Facebook υπέρ του Κασσελάκη από τον στιχουργό Νίκο Μωραΐτη, ο οποίος αρθρογραφεί στο «Documento» και τυγχάνει οπαδός του Νίκου Παππά!

Την ίδια στιγμή, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και η μάχη που μαίνεται στον κομματικό Τύπο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επίσης έχει μεν περιορισμένη διεισδυτικότητα στο ευρύ κοινό, αλλά μεγάλη στο αποκλειστικά συριζαϊκό κοινό. Η «Αυγή», για παράδειγμα, επέλεξε τον δρόμο της ουδετερότητας, αλλά ήταν το πρώτο μέσο που μετέδωσε την επιστολή Κασσελάκη προς τη νομαρχιακή επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία άνοιξε ο δρόμος για να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Ενταση φέρεται να επικρατεί στον ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο, όπου παραιτήσεις συγκεκριμένων δημοσιογράφων συνδέονται με τον εσωκομματικό πόλεμο και τους δύο μονομάχους για την ηγεσία.

Από την άλλη πλευρά, η «Εφημερίδα των Συντακτών» πήρε χθες καθαρά θέση υπέρ της Αχτσιόγλου, διερωτώμενη «ποιος τη φοβάται» και χαρακτηρίζοντας υποτιμητικά ως «θείο από το Σικάγο» τον Στέφανο Κασσελάκη. Το παρακάτω απόσπασμα μάλιστα μιλά από μόνο του: «Εμφανίστηκε για να “σώσει” το κόμμα. Από ποιον να το “σώσει”; Μα, από την Αριστερά!». Οσο για τον Θανάση Καρτερό, με άρθρο του στο site της «Αυγής» επιχείρησε να ρίξει τους τόνους αναφορικά με τις αιχμές για ανάμειξη Τσίπρα στην εσωκομματική αναμέτρηση και να δηλώσει πως ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει «στεγανά ουδέτερος».

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας FM Voice, σύμφωνα με το οποίο η Αχτσιόγλου φερόταν να έχει στείλει υβριστικό SMS στον Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές και τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ – δημοσίευμα που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της υποψήφιας προέδρου, με αποτέλεσμα να στραφεί δικαστικά κατά της εφημερίδας. Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον την Κυριακή. Και μετά από αυτήν...