Στα άκρα βρίσκεται ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ δύο μέρες πριν από τις εκλογές του δεύτερου γύρου την προσεχή Κυριακή. Σε μια όχι και τόσο σπάνια έκρηξη «αντισυντροφικότητας» από όλες τις πλευρές, την τιμητική του στην κριτική έχει τις τελευταίες ώρες ο παραιτηθείς ηγέτης του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Την ώρα που η αριστερή πτέρυγα και η πλευρά Αχτσιόγλου κατανοεί ότι έγινε πληθώρα κινήσεων στην πλάτη της, εμπλέκοντας σε αυτές και τον κατά παράδοση... μακιαβελικό Τσίπρα, βγήκαν μαινόμενοι εναντίον του.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Οι εκπρόσωποι της Έφης Αχτσιόγλου όταν ανέλυσαν τα εκλογικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου είδαν ότι ήταν αδύνατον ένας υποψήφιος με θητεία τεσσάρων μηνών στο κόμμα και με είκοσι ημέρες καμπάνια να έρθει πρώτος και να ψηφιστεί σχεδόν από τα μισά μέλη του κόμματος. Θεώρησαν μάλιστα βέβαιο ότι ο πανίσχυρος μηχανισμός των «προεδρικών» ήταν αυτός που βοήθησε τον Στέφανο Κασσελάκη

Τόσο ο Νίκος Φίλης όσο και ο Πάνος Σκουρλέτης κάλεσαν τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση για διάφορα δημοσιεύματα που τον ενέπλεκαν. Με όσους καλούσαν τον Τσίπρα να πάρει θέση δημοσίως τα έβαλε με άρθρο του στην «Αυγή» ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου, Θανάσης Καρτερός, φωτογραφίζοντας τους παραπάνω. 

Ο ελέφαντας και ο εξαποδώ

Ο Καρτερός μίλησε για επίδοξους σωτήρες του κόμματος που κατέχουν στασίδι στα ΜΜΕ και ψιθυρίζουν, φωνάζουν, ασχημονούν να πάρει ο Τσίπρας θέση. «Θέση για ποιο πράγμα; Οτι δεν είναι η Εφη ελέφαντας και ο Στέφανος εξαποδώ; Σοβαρά τώρα; Εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι, ότι στέλνουν σκαιά SMS ή συνεργάζονται με τη CIA θέλουν γιατρό, όχι τον Τσίπρα», αναφέρει ο Καρτερός. Στο άρθρο κάνει αναφορά και στον Τύπο, φωτογραφίζοντας την «ΕΦ.ΣΥΝ.», μιλώντας για «σοβαρές εφημερίδες που μετρούν τα like και τα share για να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα». 

Ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο υποψήφιοι για την αρχηγία, Κασσελάκης και Αχτσιόγλου, μετρούν δυνάμεις και συμμάχους μέσα στο κόμμα. Μετά τις πρώτες κάλπες και έως σήμερα, εκτός από τους βουλευτές και τα στελέχη που είχαν επιλέξει από πριν στρατόπεδο, σταδιακά αρκετοί παίρνουν θέση στην εσωκομματική κόντρα και στηρίζουν είτε την Έφη Αχτσιόγλου είτε τον Στέφανο Κασσελάκη. Αλλοι, πάλι, πιο λίγοι, αλλάζουν στρατόπεδο και αποχωρούν από το πλευρό του ενός και στηρίζουν τον άλλον. 

Σε δημόσιες τοποθετήσεις τους στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ πολλοί εξ αυτών συμμετέχουν και σε συσκέψεις. Πρόκειται για τους: Παύλο Πολάκη, Θεοδώρα Τζάκρη, Πέτρο Παππά, Ραλλία Χρηστίδου, Ευάγγελο Αποστολάκη, Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, Ελενα Ακρίτα, Γιώργο Καραμέρο, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, Ράνια Θρασκιά, Χάρη Μαμουλάκη, Νίκο Παππά, Βασίλη Κόκκαλη. 

Στελέχη και πρώην βουλευτές που στηρίζουν Κασσελάκη είναι: Γιώργος Τσίπρας, Αγγελος Τόλκας, Δώρα Αυγέρη, Μάριος Κάτσης, Δημήτρης Βέττας, Τάνια Ελευθεριάδου, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αννα Βαγενά, Χαρά Καφαντάρη, Νατάσα Γκαρά, Ελένη Αυλωνίτου, Πέτρος Κωνσταντινέας, Ευάγγελος Αντώναρος. 

Το άλλο μεγάλο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος είναι τα κομματικά ΜΜΕ. Η αλήθεια είναι ότι τα κομματικά ΜΜΕ σε επίπεδο προσωπικού (δημοσιογράφοι κ.λπ.) είναι συντριπτικά υπέρ της Εφης Αχτσιόγλου. Τις τελευταίες ώρες μάλιστα υπήρξε και παραίτηση δημοσιογράφου από τον κομματικό ραδιοσταθμό, λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί. 

Η πίεση και από τους βουλευτές του κόμματος, που χρηματοδοτούν µε σημαντικό κομμάτι του μισθού τους την «Αυγή» ως έντυπο και στην ηλεκτρονική της έκδοση, αλλά και τον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο, είναι μεγάλη και αναμένεται να ληφθούν, αμέσως μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου, οι τελικές αποφάσεις. Τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί από τις οικονομικές περικοπές, που σίγουρα, όμως, θα προκαλέσουν αντιδράσεις, μέχρι και αναστολή λειτουργίας κάποιων από τα ΜΜΕ που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται –πέραν της παραμέτρου του ανθρώπινου δυναμικού– είναι και αυτά της αναστολής κυκλοφορίας του καθημερινού φύλλου της «Αυγής» και η μείωση των ζωντανών εκπομπών του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο, ο οποίος βρίσκεται και στην πλέον δυσχερή θέση. Οι όποιες εξελίξεις με τα οικονομικά στα κομματικά ΜΜΕ αφορούν στην «Αυγή», στο Κόκκινο, στο left.gr και στην «Εποχή». 

Η μεγάλη πρόκληση 

Από την ώρα που θα εκλεγεί ο νέος αρχηγός η μεγάλη πρόκληση είναι η διεξαγωγή του τακτικού συνεδρίου του κόμματος. Στην ουσία πρέπει να λέγεται συνέδριο «ξεκαθαρίσματος» και όχι τακτικό συνέδριο. Αν είναι πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης, είναι σαφές ότι δεν έχει τον παραμικρό κομματικό μηχανισμό. Θα αναγκαστεί να στηριχτεί λοιπόν στους δύο πιο συγκροτημένους μηχανισμούς, εκείνον του Νίκου Παππά αλλά και του Παύλου Πολάκη. Στις εκλογές για την Πολιτική Γραμματεία τα παραπάνω πρόσωπα ήταν πανίσχυρα, αφού είχαν εκλεγεί στις πρώτες θέσεις.