Τον αναζητούν όλοι αλλά αυτός είναι άφαντος. Δεν του βγήκε το colpo grosso με τον Στέφανο Κασσελάκη και λουφάζει; Oπως και να έχει, όπως λένε έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν παρέμβει τώρα, ίσως σε λίγο καιρό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην υπάρχει. «Παρότι παραμέρισε για να περάσει το νέο κύμα, είπε ότι θα είναι εγγυητής της ενότητας. Δεν είμαι εγώ που θα υποδείξω στον Αλέξη Τσίπρα τι να πει και πότε. Ωστόσο αναρωτιέμαι εάν δεν μιλήσει και τώρα ο Αλέξης Τσίπρας που γίνονται όσα γίνονται, πότε θα μιλήσει;», αναρωτήθηκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Σε άλλη γραμμή κινήθηκε ο Oλγα Γεροβασίλη, λέγοντας πως «ο Τσίπρας ούτε αποτελεί μέρος του σημερινού προβλήματος ούτε βεβαίως έχει λόγο να αποτελέσει». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γιώργος Καραμέρος είπε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν χρειάζεται να μπει στη διαδικασία, προσθέτοντας όμως πως ο πρώην πρωθυπουργός «είναι πάντα εδώ ο Αλέξης Τσίπρας και όταν θα χρειαστεί, πάλι θα είναι παρών». Ζήτησε δε «να υπάρξει λύση εκ των ενόντων». Αν η αναστάτωση πάντως μεταφερθεί και στους κόλπους της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, μετά οι εξελίξεις θα είναι ανεξέλεγκτες. Μένει πάντως να δούμε ποιος τελικά αποφάσισε, δεδομένης πλέον της κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο χώρο του Κέντρου, την απο-αριστεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μάλιστα αναφέρθηκαν εμφατικά οι 117 της Κρήτης στην επιστολή που κυκλοφόρησαν.

Για παράκεντρα γύρω από τον Τσίπρα μίλησε ο Πάνος Σκουρλέτης μετά τη διαγραφή του, αναφερόμενος στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Πιπέρι! Μεταξύ μας, πάντως, το τι χρεώνει η παλιά φρουρά στον Αλέξη Τσίπρα δεν περιγράφεται! Αν γινόταν και παλιά αυτό, δεν το ξέρουμε σε αυτή τη φάση, καθώς προς τα έξω δεν βγήκε κάτι τέτοιο από το 2015 και μετά. Είμαστε όμως στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου του 2023 και όσο περνούν οι μέρες, οι επιθέσεις στον Αλέξη Τσίπρα γίνονται σφοδρότερες. Η παλιά φρουρά ξιφουλκεί. Θα απαντήσει ο πρώην πρωθυπουργός; Ή έχει αποσβολωθεί, βλέποντας το δημιούργημά του, τον Στέφανο Κασσελάκη, να μην αφήνει τίποτα όρθιο στην Κουμουνδούρου; Ναι, δημιούργημά του. Διότι θα ήταν πρακτικά αδύνατο να εκλεγεί ο νυν πρόεδρος του κόμματος χωρίς τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο τοις πάσι.

Είναι πλέον «πασέ»

Οι βαρύτατες ήττες του Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο δεν του αφήνουν πια πολλά περιθώρια για δημόσιες παρεμβάσεις. Είναι ιδεολογικοπολιτικά τελείως «πασέ» ο πρώην πρωθυπουργός και το γνωρίζει. Γνωρίζει επίσης ότι βρίσκεται στην είσοδο της πολιτικής ερήμου, παρά το σεβασμό με τον οποίο τον περιέβαλλαν μέχρι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Σεβασμό είπαμε; Πλέον, έχασε και τους παλιούς, τους σκληρούς, τον πυρήνα της Κουμουνδούρου, οι οποίοι θεωρήθηκαν απ’ αυτόν υπεύθυνοι για την ήττα του. Και τους χτύπησε, στέλνοντάς τους έναν «οδοστρωτήρα», χωρίς εν Ελλάδι πολιτικές δεσμεύσεις και έτοιμο για όλα. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι νέος, τράβηξε το ενδιαφέρον, εξελέγη, αλλά σε λίγες ημέρες μέσα γύρισε το σύμπαν εναντίον του. Το μέχρι σήμερα πολιτικό δείγμα γραφής είναι χάλι μαύρο. Το κακό είναι ότι εκλέχθηκε με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και πλέον η απομάκρυνσή του είναι από πολύ δύσκολη ως αδύνατη και όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ό,τι έχει απομείνει απ’ αυτόν θα στροβιλίζεται στη δίνη της κρίσης επί μακρόν.

Ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι στιγμής έχει επιλέξει τη σιωπή. Το έχουμε ξαναδεί το έργο αυτό. Μιμητισμός; Αγνωστο, μόνο εκείνος το ξέρει. Το ποια οδό θα ακολουθήσει αυτό είναι άγνωστο. Είναι ακόμα νέος και ο επί μακρόν παροπλισμός του δύσκολος. Κατάφερε και γύρισε τους πάντες εναντίον του, κι εδώ και στην Ευρώπη. Ακόμα και ο Μελανσόν στράφηκε εναντίον του. Στο χώρο της Δεξιάς, του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς και του ΚΚΕ, δεν θέλουν ούτε να ακούν το όνομά του. Τώρα δεν θέλουν να το ακούν ούτε στον πυρήνα της «κουμουνδούρειας» ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπου πλέον του χρεώνουν τις μεθοδεύσεις κατά των «συντρόφων» του, που επί μακρόν τον στήριξαν. Και υπενθυμίζουμε και τη διάσπαση του θέρους του 2015. Χάλια μαύρα μοιάζει το τοπίο σε αυτή τη φάση για τον Αλέξη Τσίπρα.

Βάση σε αναβρασμό

Κάποια στιγμή ο «άχαστος» ίσως μιλήσει. Από αυτόν εξαρτάται. Εμείς καταγράφουμε μια πραγματικότητα. Δεν θα χάσουμε και τον ύπνο μας. Η σκυτάλη των εξελίξεων περνά στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κάποια στιγμή θα ξεσπάσει. Βάση όταν λέμε, όχι αυτούς που ψήφισαν στην προεδρική εκλογή, αλλά αυτούς που ασχολούνται σε μόνιμη βάση και δείχνουν τώρα να στρέφονται κατά της νέας ηγεσίας τους. Μπλεξίματα, που δύσκολα θα λυθούν, απουσιάζοντος του προέδρου του κόμματος. Αγνωστο πώς αισθάνεται ο Αλέξης Τσίπρας. Χαίρεται που τιμωρούνται αυτοί που εκείνος θεωρεί ότι διαχρονικά τον υπονόμευαν ποικιλοτρόπως; Να ανησυχεί για το ότι δεν του βγήκε η επιλογή Κασσελάκη; Εχει λόγους να ανησυχεί; Θα τολμούσε να αρνηθεί κάποια στιγμή, εφόσον βγει να μιλήσει, την ανάμιξή του στην προεδρική εκλογή;