Ως κεντροδεξιό στην αντίληψη του κόσμου αποκαλεί τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, ο Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, στους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα, ενώ σχολιάζει σκωπτικά ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει υποταγμένα στελέχη. Βέβαια, ο Δημήτρης Βίτσας οφείλει να είναι δίκαιος: δεν γίνονται διακρίσεις σε βάρος των «αριστερότερων» στελεχών, αλλά σε οποιονδήποτε είναι εκτός της ηγετικής του ομάδας. Αυτή η όψιμη αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την υποταγή, αυτή δεν περιορίζεται μόνο στα στελέχη, αλλά και στους δημοσιογράφους, όπως φάνηκε με το τραγελαφικό παράδειγμα της Δώρας Αυγέρη, νωρίτερα στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η δήλωση του κυρίου Βίτσα για μια ενδεχόμενη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα επάνω στον εσωκομματικό εμφύλιο, ο οποίος λέει ότι όσο περνούν οι ημέρες κι αυτή δεν έρχεται, δεν θα έχει καμία αξία. Πρόκειται για σαφέστατο υπαινιγμό ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί την διάλυση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, κι απλώς με πρόσχημα την ουδετερότητα, αφήνει τον Στέφανο Κασσελάκη και την ηγετική του ομάδα να «κάνουν τη δουλειά», έχοντας αυτός «καθαρά χέρια». Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί -και θα απαντηθεί λίαν συντόμως- είναι εάν το κάνει αυτό για λόγους εκδίκησης στην εσωκομματική αντιπολίτευση, ή αν το κάνει για να επιστρέψει στην αρχηγία του κόμματος ως σωτήρας και δίχως εσωκομματική αντιπολίτευση αυτή τη φορά.   

Η δήλωση Βίτσα

Γιάννης Ντσούνος: «Ο Δημήτρης Βίτσας παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη;»

Δημήτρης Βίτσας: «Ε ναι, εγώ αποδέχομαι το αποτέλεσμα των εκλογών, αρκεί να υπάρχει ένα πλαίσιο που να μου επιτρέπει με την διαφορετική μου άποψη να λειτουργήσω. Γιατί η δική μου η άποψη είναι ότι η υποταγή, δεν είναι επιλογή».

Γιάννης Ντσούνος: «Ο κύριος Κασσελάκης θέλει υποταγμένα στελέχη δηλαδή;»

Δημήτρης Βίτσας: «Ε, αυτή η πρόταση να πάνε στο πειθαρχικό, τρεις άνθρωποι οι οποίοι είπαν μια διαφορετική άποψη -με την ένταση που την είπαν, έχουν ακουστεί πολύ πιο έντονα πράγματα σε άλλες περιόδους- είναι νομίζω μια επίδειξη ισχύος - ή νομίζουν κάποιοι ότι είναι επίδειξη ισχύος, μιλάμε για ανθρώπους που έχουν ζήσει και έχουν φάει ξύλο από την αστυνομία και από άλλους».

Γιάννης Ντσούνος: «Πάντως κατηγορείστε κι εσείς κύριε Βίτσα, ότι έχετε μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για τον ΣΥΡΙΖΑ και οτι είστε έτοιμοι για να αποχωρήσετε και να φτιάξετε νέο φορέα».

Δημήτρης Βίτσας: «Η απάντηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δικός μας, εμείς είμαστε του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να κάνει και τις επιλογές του».

Χρήστος Κούτρας: «Έχει πάρει λάθος δρόμο ο ΣΥΡΙΖΑ με Κασσελάκη;»

Δημήτρης Βίτσας: «Στη δημοσκόπηση που δείξατε, ξέρετε ότι υπάρχει μια αντίληψη του κόσμου -που εκφράζεται στη δημοσκόπηση- ότι ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα έλεγα είναι κεντροδεξιός. Αυτή είναι η αντίληψη, ο ίδιος μπορεί να πιστεύει ότι είναι αριστερός. Και μάλιστα, πολύ αριστερός».

Γιάννης Ντσούνος: «Για την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει ευθύνη ο Αλέξης Τσίπρας; Κι αν πρέπει να τοποθετηθεί τώρα».

Δημήτρης Βίτσας: «Για την κατάσταση έχουμε ευθύνη όλοι μας, άρα και ο Αλέξης Τσίπρας. Τώρα αν θα τοποθετηθεί ή όχι, είναι δικό του δικαίωμα. Εγώ έχω ζητήσει από την αρχή να τοποθετηθεί, αλλά όσο περνάνε οι ημέρες, δεν θα έχει αξία να τοποθετηθεί».