Αποστάσεις φαίνεται να παίρνει ο Αλέξης Τσίπρας από τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς το πολιτικό του δημιούργημα τα πάει χειρότερα από τις προβλέψεις του και πλέον δεν θέλει να ταυτιστεί με τη διάλυση του κόμματος.

Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ στο «Πρώτο Θέμα» για τις παγωμένες σχέσεις μεταξύ του πρώην και του νυν Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τα όσα διαδίδουν κάποιοι πρόθυμοι της νέας ηγεσίας υπό το φόβο της διάσπασης, μετά την παράδοση της ηγεσίας και τη συνάντηση στη βουλή, οι δύο πολιτικοί δεν έχουν ξαναμιλήσει. Ακόμα και ο δίαυλος επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ τους με κάποιους κοινούς συνομιλητές φαίνεται πως δεν λειτουργεί όπως θα ήθελε ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι γεγονός ότι τις απόψεις του Αλέξη Τσίπρα φρόντιζαν να τις μεταφέρουν στον νέο Πρόεδρο κάποιοι ενδιάμεσοι συνομιλητές και των δύο πλευρών, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει όλο και περισσότερο απρόθυμος να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Πολλά στελέχη, μετά το μπαράζ των απειλών για διαγραφές, απευθύνθηκαν στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να παρέμβει και να ηρεμήσει τα πνεύματα. Ο πρώην Πρόεδρος δεν επιθυμεί να ανακατευτεί στο θέμα των διαγραφών, παίρνοντας τη δική του εκδίκηση από πολλά στελέχη που του έκαναν τη ζωή δύσκολη όσο ήταν στα πράγματα. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι όσα ανέφερε σε συνομιλητή του ο πρώην Πρωθυπουργός: « Εγώ τελείωσα, μην με ανακατεύετε, θα με κρίνει η ιστορία. Ο Κασσελάκης θα κριθεί στις ευρωεκλογές ». Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα γοητεύσει τους πολίτες με την παρουσία του και θα μεταμορφώσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σύγχρονο κεντροαριστερό πόλο. Τα πρώτα δείγματα ωστόσο είναι άκρως απογοητευτικά. Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την καταληκτική ημερομηνία, ένα «deadline» για την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη: Είτε θα τα πάει καλά στις ευρωεκλογές, οπότε θα δημιουργήσει ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα ρίξει το κόμμα χαμηλότερα από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, οπότε θα υπάρξει εκ των πραγμάτων θέμα ηγεσίας.

Ο Αλέξης θα παίρνει τα βουνά

Ο Αλέξης Τσίπρας προβληματίζεται έντονα και από τις δημοσκοπήσεις καθώς δείχνουν ότι το τελευταίο σενάριο, δηλαδή να καταποντιστεί εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το επικρατέστερο. Διαπιστώνει επίσης μία υποχώρηση της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, καθώς ούτε το ΠΑΣΟΚ καρπώνεται δημοσκοπικά οφέλη από την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Βλέποντας το μπάχαλο που επικρατεί, ο Αλέξης πήρε τα βουνά καθώς βρίσκεται στα ορεινά Τζουμέρκα για διακοπές και πλέον κόβει κάθε συζήτηση για το μέλλον του κόμματος. Ο πρώην Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να απολαύσει την ησυχία του και να αυξήσει τα ταξίδια αναψυχής σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ένα απερίσκεπτο πολιτικό εύρημα του Αλέξη Τσίπρα, έπειτα από τις κατάλληλες συστάσεις του Παύλου Πολάκη. Ωστόσο ούτε ο ίδιος δεν φανταζόταν ότι θα κινδύνευε η ίδια η πολιτική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα, λοιπόν, θα κριθούν στις ευρωεκλογές για τον Στέφανο Κασσελάκη, με ή χωρίς διάσπαση. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει φροντίσει να στείλει τα μηνύματά του και πλέον περιμένει σιωπηλός και αποστασιοποιημένος τις εξελίξεις.