Με αφορμή το εξαιρετικό ρεπορτάζ του Σταύρου Παπαντωνίου στην κυριακάτικη Καθημερινή για τις ευρωεκλογές, στο Μανιφέστο θα προσθέσουμε προθέσεις, ετοιμασίες και σκέψεις για όσα κυοφορούνται στο παρασκήνιο από τα κόμματα. Κυρίως όμως ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που σίγουρα θα προκαλέσει τριγμούς στα αποτελέσματα του Ιουνίου 2024.

Η σοβαρή κρίση στα κόμματα δίνουν την εικόνα ανακατατάξεων σ' αυτά με την δημιουργία νέων συνασπισμών οι οποίοι θα εμφανισθούν μόλις η κυβέρνηση ανακοινώσει επίσημα το σύστημα της εκλογικής αναμέτρησης οπότε και τα ψηφοδέλτια θα αρχίσουν να εμφανίζουν τη δυναμική τους.

Ένα μεγάλο μέρος των σκέψεων για ανακατατάξεις στους κομματικούς μηχανισμούς ωρίμασε μετά τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών.

Οι απώλειες της Νέας Δημοκρατίας σε τέσσερις από τις πέντε περιφέρειες έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου στη Ν.Δ. και ιδιαίτερα σε εκείνους που έκαναν τις προτάσεις των υποψηφιοτήτων, τις οποίες αποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός. Η εξαίρεση στον κανόνα αυτόν ήταν η νίκη του Δημήτρη Πτωχού, στην Πελοπόννησο μετά από την τεράστια προσπάθεια και τον αγώνα που έδωσε ο νέος περιφερειάρχης έχοντας στο πλευρό του τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Όπως ήταν φυσικό η απώλεια των άλλων τεσσάρων περιφερειών με νικητές «αντάρτες» κατά τη Ν.Δ, πικραμένους και απογοητευμένους κατά τους ψηφοφόρους των νικητών, έμεινε η παρηγοριά ότι προέρχονται όλοι από τη Νέα Δημοκρατία.

Η αντιπολίτευση, χωρίς δικό της νικητή, αναθάρρησε και η πίστη έγινε ελπίδα ότι το δείγμα θα μπορέσει να επαναληφθεί στις ευρωεκλογές. Έτσι, με ανάμικτα αισθήματα τώρα στην κυβέρνηση προσδοκούν ρεβάνς με όπλο το μεγάλο ποσοστό των εθνικών εκλογών.

Οι πληροφορίες του Μανιφέστο, όμως μιλάνε για ανακάτεμα της τράπουλας και τις προσεχείς ευρωεκλογές το πείραμα των συνασπισμών κομμάτων ίσως επαναληφθεί. Και ο τίτλος της εποχής να είναι «επανάσταση ανταρτών σε όλα τα κόμματα, με νέους σχηματισμούς, στους οποίους ο χαρακτηρισμός θα έχει πολιτική ταυτότητα». Με άλλα λόγια: Λαϊκή δεξιά, Σοσιαλιστική πλεύση, Ανανεωτικό ΠΑΣΟΚ, Πράσινη ενέργεια, Οικολογική πρόνοια, Αριστερός Συνασπισμός.

Δανειστήκαμε λέξεις στον απόηχο τάσεων όπως οι πολιτικοί προσανατολισμοί εκείνων που θα περιληφθούν στα ψηφοδέλτια με τους Φιλελεύθερους του Κέντρου να επικεντρώνουν την προσοχή τους σε νέους ψηφοφόρους και την ακροδεξιά να ταυτίζει τις απόψεις της με παράδειγμα τα ακροδεξιά κόμματα που στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης κερδίζουν αυτή την εποχή πόντους χωρίς όμως να απειλούν την κυριαρχία των δημοκρατικών κομμάτων που κυβερνούν στην πλειοψηφία της ΕΕ.

Η είδηση ότι ο πρώην σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματτέο Ρέντσι θα ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου του νέου κόμματος του, πως την ίδια σκέψη κάνουν ο Σαλβίνι και ο Ταγιάνι νυν υπουργός εξωτερικών, φαίνεται ότι θα βρει μιμητές και σε άλλα κράτη και κόμματα.

Έτσι, με κάθε επιφύλαξη θα αναφερθούμε στις προθέσεις ή σκέψεις Ανδρουλάκης, Τσίπρας, Βελόπουλος, Βαρουφάκης, μαζί με τους επικεφαλής νεοσύστατων κομμάτων να διεκδικήσουν ψήφο στις ευρωεκλογές.

Οι έδρες για την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι 21. Η πανελλαδική ψήφος με 3% το μέτρο, προσδίδει αγώνα δύσκολο για τα λεγόμενα μικρά κόμματα ενώ βέβαιο είναι ότι οι πρωτοεμφανιζόμενοι συνασπισμοί σίγουρα θα κόψουν πόντους και ίσως έδρες στους μεγάλους. Μη αποκλειομένων των εκπλήξεων.

Γεγονός είναι ότι οι πληροφορίες που συλλέξαμε παράλληλα με τους απόκρυφους σκοπούς και στόχους «δυσαρεστημένων», δημιουργούν ατμόσφαιρα συναρπαστική και περίεργη για την αποτελεσματικότητα της.

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ και ειδικός σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.