Καθημερινά ολοένα και φουντώνει η διαμάχη για την επικράτηση εισόδου στην σοσιαλδημοκρατική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-Κασσελάκη και Ανδρουλάκη-ΠΑΣΟΚ. Οι εκλογές του Ιουνίου θα αποτελέσουν τον κυρίαρχο μοχλό πίεσης «μεταγραφής» του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ομάδα των ευρωσοσιαλιστών από την Ενωμένη Αριστερά Gue, πρόταση τριών στελεχών του.

Πολλοί θα αναρωτιούνται «πόσο σημαντική είναι αυτή η κίνηση και τι σηματοδοτεί.» Θεωρήσαμε για τον λόγο αυτό σκόπιμο να κάνουμε την δική μας ανάλυση και τοποθέτηση με γνώμονα την εμπειρία μας στο Eυρωκοινοβούλιο. Μέχρι σήμερα και με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετείχαν στην ομάδα της Ενωμένης Αριστεράς (συνολικά 57 βουλευτές), μαζί με τους εκπροσώπους του ΚΚΕ!

Κανείς δεν υπολόγισε τι σημαίνει αυτό, γιατί απλούστατα κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει και να γνωρίζει άλλες παράλληλες λεπτομέρειες. Όπως, στις κοινές συνεδριάσεις και αποφάσεις για τις θέσεις που θα τηρήσει η πολιτική ομάδα της Αριστεράς, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζαν ανάλογα, όχι όμως με κοινή γραμμή. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στη διανομή των χρημάτων, με βάση τον κανονισμό του κοινοβουλίου οι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν μεγαλύτερο μερίδιο λόγω περισσοτέρων βουλευτών.

Επίσης στη διεκδίκηση εκθέσεων, γνωμοδοτήσεων και ψηφισμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την μερίδα του λέοντος, αντίθετα με τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ που είχαν ρόλο παρατηρητή, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Προφανώς η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την αποχώρηση προκειμένου οι διεκδικήσεις να είναι ανάλογες μιας ισχυρής σοσιαλιστικής ένταξης. Στο ΠΑΣΟΚ από χρόνια έχουν αντιληφθεί τις κινήσεις του Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ και αντιστάθηκαν σθεναρά τόσο επί Φώφης Γεννηματά, όσο και πρόσφατα με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Έτσι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετείχε ως παρατηρητής, χωρίς δικαίωμα ψήφου και ενίοτε βασικού ομιλητή. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είναι ο πρώτος και κύριος εκπρόσωπος. Τόσο στην πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, όσο και στα επιμέρους δικαιώματα που απορρέουν από το γεγονός της ιδιότητας του τακτικού μέλους.

Κάτι ανάλογο όμως συμβαίνει και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το οποίο ενέταξε στους κόλπους του την Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τώρα του διαδόχου του Αντόνιο Ταγιάνι, υπουργού των Εξωτερικών και ευρωβουλευτή. Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, με αλλεπάλληλες επαφές και κινήσεις προσπαθεί να εντάξει στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά το κόμμα της Τζιόρτζια Μελόνι Φρατελι ντ' Ιτάλια.

Ο λόγος απλός: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κινδυνεύει να χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή, εξ αιτίας της ανόδου των κομμάτων της
ακροδεξιάς, αλλά και της απόσχισης των ευρωβουλευτών της Ουγγαρίας πλην ενός, και των Πολωνών οι οποίοι σε κοινή έξοδο εντάχθηκαν στους αποκαλούμενος «μη εγγεγραμμένους» ενώ αρχικά ανήκαν στο ΕΛΚ.

Τώρα οι ισχυρές πιέσεις του Γερμανού προέδρου στον Όρμπαν και στον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, στοχεύουν στην επάνοδο τους δεδομένου ότι όπως εκφράζονται οι αντίπαλες δυνάμεις σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι του Μακρόν και Πράσινοι μετά τις εκλογές ίσως φθάσουν και ξεπεράσουν το ΕΛΚ που κατέχει την πρώτη θέση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Μελόνι με τις δημοσκοπήσεις σήμερα στο 30% εκτινάσσεται από τους τέσσερις ευρωβουλευτές και η δύναμη της αγγίζει τις 28-30 έδρες. Απαραίτητες μετά την προσπάθεια ένταξης της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, προκειμένου η ομάδα Βέμπερ να διατηρήσει την πρώτη θέση. Η αντίδραση της Φόρτσα Ιτάλια και του Ταγιάνι δυσκολεύει τις προσπάθειες του Βέμπερ για την ένταξη του κυβερνώντος στην Ιταλία κόμματος της πρωθυπουργού Μελόνι. Κι αυτό γιατί η Φόρτσα Ιτάλια έχει τον πρώτο λόγο στο ΕΛΚ, όπως αντίστοιχα και για ιστορικούς λόγους στην ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ έχει λόγο το ΠΑΣΟΚ.

Η λεπτομέρεια που αγνοούν

Στο σημείο αυτό, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να περιγράψουμε με πραγματικά δεδομένα την κατάσταση: σύμφωνα με την πρόταση της «ομάδας» Κώστα Ζαχαριάδη-Γ. Ραγκούση και Θ. Θεοχαρόπουλου, ακόμα και το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης να πουν «ναι» στην είσοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην σοσιαλιστική ομάδα, χρειάζονται τα εξής στοιχεία όπως αναφέρονται στον ιδρυτικό κανονισμό των σοσιαλδημοκρατών στο υρωκοινοβούλιο:

-Ο μεγαλύτερος αριθμός βουλευτών στις προσεχείς εκλογές.

-Η απόφαση του Συνεδρίου της πολιτικής ομάδας, και...

-Η ψηφοφορία για την αποδοχή των εκλεγμένων βουλευτών στη συνεδρίαση μετά τις ευρωεκλογές στο Στρασβούργο.

Ένας κανονισμός διαφορετικός εκείνου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος ανατρέπει ισορροπίες και δεδομένα.

Κλείνοντας το κεφάλαιο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ και εν αναμονή για τη στάση των προέδρων Στέφανου Κασσελάκη και Νίκου Ανδρουλάκη έως τις 9 Ιουνίου, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εξελίξεις στο Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας. Με τον πρόεδρο του κόμματος Φεϊχό να διεκδικεί την κυβέρνηση από τον Σάντσεθ, όπως επίσης τον ισχυρό καταρτισμό του ψηφοδελτίου με έμπειρα στελέχη και στόχο την αύξηση του αριθμού βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Επίσης, να γίνει δεύτερη δύναμη μετά τους Γερμανούς στο Ευρωκοινοβούλιο, διεκδικώντας θεσμικούς ρόλους στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο.

Η παραίτηση του αντιπροέδρου, ευρωβουλευτή Σεμπαστιάν, ο Πονς σήμερα Γερουσιαστής και υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Φεϊχό, όπως και η αλλαγή στη θέση γενικού γραμματέα αντί του Λόπεθ Ιστούριθ ο Έλληνας Θανάσης Μπακόλας, οι Ισπανοί θέλουν να επανέλθουν αφού ο Σάντσεθ πέτυχε να προωθήσει τη Νάντια Καλβίνιο στη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων και διατηρώντας στην αντιπροεδρία της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας τον Λουίς ντε Γκίντος από την εποχή του Μαριάνο Ραχόι. Και δεν ξεχνάμε φυσικά τον ισχυρό σοσιαλιστή Επίτροπο Εξωτερικών Ύπατο Αρμοστή Γιοσέπ Μπορέλ. Η προεκλογική εκστρατεία στην Ισπανία βρίσκεται σε εξέλιξη και οι εκπλήξεις
αναμένονται πολλές.

Το γενικό ευρωπαϊκό πανόραμα που περιγράψαμε δίνει το στοιχείο της ελληνικής παρουσίας. Ήτοι, την ανάγκη παρουσίας ενός εκπροσώπου της κυβέρνησης ο οποίος με την εμπειρία του θα βοηθήσει σημαντικά το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, ιδιαίτερα πριν και στην διάρκεια της παρουσίας του στις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο και το Λουξεμβούργο.

Εκτίμηση προσωπική: κατάλληλος για τον ρόλο αυτό που ήδη στο παρελθόν έχει επιτελέσει με επιτυχία, είναι ο Σταύρος Παπασταύρου που επέστρεψε στην πολιτική σκηνή μετά την προσωπική του περιπέτεια και που άριστα επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επαναφέρει σε πόστο που μπορεί να προσφέρει. Στον ίδιο τον πρωθυπουργό και στην πατρίδα.

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.