Τώρα που το τοπίο έγινε πιο ξεκάθαρο και ο Ορμπαν έβαλε την υπογραφή του στον λογαριασμό των 56 δισ. ευρώ της Ουκρανίας, όλοι πίστεψαν ότι το έκτακτο Συμβούλιο των 27 αρχηγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε ολοκληρωθεί με τη λύση και άλλων θεμάτων. Λάθος εκτίμηση. Γιατί το πρόγραμμα συνεχίστηκε, στο γνωστό μας πια ξενοδοχείο Amigo της Γκραν Πλας, με αλλεπάλληλα γεύματα και ένα τελικό δείπνο. Εκεί, όλοι υπέγραψαν τη συμφωνία βοήθειας 56 δισ. ευρώ στον Ζελένσκι, προκειμένου να συμπληρώσει τους εξοπλισμούς του μέχρι το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία και τη λήξη του τετραετούς γραμματίου της Ουκρανίας.
Στη διάρκεια των συζητήσεων στο Αmigo πρωταγωνίστησαν, σύμφωνα με τους ρεπόρτερ που ήταν παρόντες στους προθαλάμους, η «γοητευτική» Τζιόρτζια Μελόνι και ο «ευγενέστατος» Εμανουέλ Μακρόν, για τον οποίο θυμήθηκαν ότι τα δικά του γεύματα με τον Ούγγρο πρόεδρο που είχαν προηγηθεί στο Παρίσι, ήταν το... μασάζ για να πείσει τον Ορμπαν ώστε να μη ναυαγήσει η συμφωνία Ζελένσκι.
Η έκτακτη όμως Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών είχε το πρόβλημα να λυθεί ο μίτος της Αριάδνης, με το κουβάρι των διαβουλεύσεων στα θέματα Θεσμών να μην ολοκληρώνονται, αλλά να παίρνουν παράταση.
Μήνας αποφάσεων
Με τη βοήθεια του έμπειρου και έγκυρου Ιταλού συναδέλφου της «Ρεπούμπλικα», Claudio Tito, είμαστε σε θέση σήμερα να συμπληρώσουμε τα πρόσφατα ρεπορτάζ μας και τις προβλέψεις για την τύχη των θέσεων-κλειδιά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Εδώ πραγματικά ο λαβύρινθος είναι ατελείωτος και δύσβατος στις προβλέψεις και τις εξελίξεις.
Θα αναφερθούμε στα ονόματα και τους διαγκωνισμούς, με πρωταγωνίστριες τις πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου, τα κόμματα και τις εθνικές κυβερνήσεις, αλλά κυρίως την υπογράμμιση της είδησης ότι δεν υφίσταται πλέον η καθιερωμένη από δεκαπενταετίας συμφωνία φιλίας μεταξύ ηγεσιών του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και την Κομισιόν με το Συμβούλιο.
Η πτώση δυνάμεων και στις δύο πτέρυγες, ιδιαιτέρως στη Γερμανία με την απώλεια της κυβέρνησης που επήλθε με την αποχώρηση της Ανγκελα Μέρκελ, καθώς επίσης και της εκπληκτικής νίκης της τρικομματικής κυβέρνησης στην Ιταλία, με την Κεντροδεξιά να σαρώνει και το άστρο μιας γυναίκας, όπως η Μελόνι, να ανατέλλει.
Οι μάχες που δόθηκαν ως προθέρμανση για τις προσεχείς εβδομάδες χαρακτηρίστηκαν σκληρές, έως μιας διπλωματίας από τα παλιά. Της εποχής Ντελόρ, Σόιμπλε, Πέτερινγκ, Μάρτιν Σουλτς, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Εμανουέλ Μπαρόζο.
Πολυσυζητημένη η θέση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία αναζητά, έστω και παρασκηνιακά, μια δεύτερη πενταετή θητεία.
Στις 19 Φεβρουαρίου, το CDU, οι Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίας, θα έχουν αποφασίσει. Αν δώσουν το χρίσμα της υποψήφιας στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως συνέβη και με τον Γιούνκερ, θα δώσει τη μάχη στο σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη εκλογή της είχε επιτευχθεί μετά τη «θυσία» του μεγάλου φαβορί, νυν προέδρου του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ και μάλιστα με αναγγελία που είχε πραγματοποιηθεί στη διάρκεια εκδήλωσης της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα.
Η πρόεδρος της Κομισιόν από καιρό έχει ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την υποψηφιότητά της με επισκέψεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και συναντήσεις με ηγέτες, όπως εκείνη με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόσφατα όμως το θέμα βρέθηκε σε Συμπληγάδες, καθώς -κατά τον Ιταλό απεσταλμένο στη βελγική πρωτεύουσα- στους διαδρόμους των Βρυξελλών, ακούστηκαν και ορισμένες ακόμα υποψηφιότητες, μεταξύ αυτών και του Κυριάκου Μητσοτάκη (γίνεται αναφορά και στην έκδοση της «Ρεπούμπλικα» στο φύλλο του Σαββάτου). Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει διαψεύσει τις πληροφορίες και την παραπολιτική που είχαν με εύσχημο τρόπο διοχετευθεί στα ελληνικά ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι μια ανάλογη υποψηφιότητα, κυρίως για την προεδρία του Συμβουλίου, θα αποτελούσε τιμητική αναγνώριση των σημαντικών επιτυχιών της Ελλάδας, σε πολλά μέτωπα, υπό τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη!
Οι διαψεύσεις συνεχίζονται και έτσι στο προσκήνιο εμφανίζονται ως υποψήφιοι διάδοχοι της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Λουξεμβούργιος Νίκολας Σχμιντ, επιτρόπου Κοινωνικών υποθέσεων (2019-2024).
Σύμφωνα με πληροφορίες και άλλων πηγών, το όνομα που θα τεθεί στην κρίση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου θα συζητηθεί με ευρεία κλίμακα και αναλύσεις, με ανάλογες πιέσεις προς τα πρόσωπα που έχουν προαναφερθεί, μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου.
Βαρύ το κλίμα
Ραγδαίες όμως θα είναι και οι εξελίξεις μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, στις 6 και 9 Ιουνίου, με τα κόμματα να μετρούν τις δυνάμεις τους προκειμένου να έχουν πρώτο λόγο στις αποφάσεις των Θεσμών.
Η νυν πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα εκφράζει την πεποίθησή της ότι το ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει η ίδια, θα την ορίσει υποψήφια της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο κίνδυνος που παραμονεύει προέρχεται από την πλευρά της άκρας Δεξιάς και των ανεξάρτητων. Οι πρώτοι έχουν δύναμη 60 βουλευτών και οι δεύτεροι 67. Στην τελευταία συνάντηση των Βρυξελλών λέγεται ότι ο Ορμπαν δέχθηκε να δοθούν τα 56 δισ. στην Ουκρανία, μετά από μια «υπόσχεση» της Μελόνι ότι μετά τις ευρωεκλογές και με τη συμμετοχή των δικών της ευρωβουλευτών, θα στηρίξει τη δεξιά παράταξη Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές.
Με τους Πολωνούς, ο Ορμπαν αναδεικνύεται πρώτη δύναμη και βάζει ως στόχο την προεδρία της Κομισιόν. Ο Τουσκ, που μόλις επέστρεψε στην πρωθυπουργία της Πολωνίας, δύσκολα θα συμμαχήσει, όμως βουλευτές από την αντίπαλη παράταξη του Μοραβίτσκι σίγουρα θα ψηφίσουν τον Ορμπαν.
Με τις υποσχέσεις για συμμαχία που έδωσε στον Ούγγρο πρωθυπουργό για συμμαχία, η Μελόνι απομακρύνθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όμως εμπόδιο στα σχέδια της ίσως σταθεί ο Ματέο Σαλβλινι, που καταγράφει ανεβασμένα προγνωστικά.
Το τελευταίο γεγονός προέρχεται από τη Γερμανία και το εκεί ακροδεξιό κόμμα, που απειλεί με έξοδο από την ΕΕ, εφόσον βρεθεί στην κυβέρνηση. Η Ακροδεξιά αναπτύσσεται διαρκώς στα περισσότερα κράτη-μέλη και ο φόβος της ανόδου ενεργοποιεί τις προσπάθειες του προέδρου του ΕΛΚ, Βέμπερ, και των κεντροδεξιών κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και την ελληνική.
Σε δύο εβδομάδες δίνεται το επίσημο σφύριγμα της έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας σε όλα τα κράτη-μέλη, με σύνθημα για μια δημοκρατική Ενωμένη Ευρώπη της ελευθερίας, της ειρήνης, της Οικονομίας, της Υγείας και Παιδείας.
*Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ και ειδικός σύμβουλος στην Κομισιόν με επίτροπο την Κρισταλλινα Γκεοργκίεβα, νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου