Ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται ότι πέτυχε να πείσει πολλούς εταίρους της ΕΕ –και πρώτον απ’ όλους τον Ολαφ Σολτς– να μπει τέλος στο βέτο σε ορισμένες περιπτώσεις αποφάσεων του Συμβουλίου των 27 κρατών μελών.

Ο Γάλλος πρόεδρος –στον δρόμο ολοκλήρωσης της θητείας του στην προεδρία, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν– επιθυμεί να συμβάλει στη «διάσωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης» από την επέλαση των ακροδεξιών κομμάτων στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Κύριος σκοπός του ήταν να βρει συμμάχους ισχυρούς και αποφασισμένους να βάλουν τέλος στον αυταρχισμό, κυρίως της Ουγγαρίας του Ορμπάν, όπως έδειξε με τη λευκή ψήφο του στο πρόσφατο Συμβούλιο των Βρυξελλών αποχωρώντας από την αίθουσα του συνεδρίου και μην ψηφίζοντας τα μέτρα των συναδέλφων του στη συζήτηση για την ένταξη Ουκρανίας και Μολδαβίας στην ΕΕ. Καθώς επίσης και στην παροχή βοήθειας 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία.

Η στάση αυτή του Μαγυάρου προέδρου αναλύθηκε και, προκειμένου να μην επιφέρει σοβαρότερες συνέπειες στη λειτουργία των θεσμών και της ΕΕ, αποφασίστηκε η οικονομική ενίσχυση ποσού 10 δισ. ευρώ στην Ουγγαρία ενώ εξακολουθεί το πάγωμα μεγάλων κονδυλίων στον Ορμπάν, παρά το γεγονός ότι δεν έχει συμμορφωθεί η κυβέρνησή του στις κοινωνικές βελτιώσεις του νομικού πλαισίου στη ζωή των πολιτών της Ουγγαρίας. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Ορμπάν κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές με ποσοστό 65%.

Αναγέννηση ενός άξονα

Ο Μακρόν, στα δείπνα εργασίας στο Παρίσι, πέτυχε σύσφιγξη των σχέσεων με τα περισσότερα κράτη, κυρίως όμως δημιούργησε τις προϋποθέσεις για έναν καινούργιο γαλλογερμανικό άξονα κατ’ αναλογία των σχέσεων Γαλλίας-Γερμανίας με την Ανγκελα Μέρκελ στο τιμόνι.

Παράλληλα διαπίστωσε ότι ένας ακόμα σημαντικός κόμβος και ανερχόμενη δύναμη βρίσκεται στο πρόσωπο της Τζιόρτζια Μελόνι, πρωθυπουργού της τρικομματικής κυβέρνησης στην Ιταλία. Οι θετικές διαπιστώσεις και το κλίμα ήταν ανάλογα, με σπουδαιότερες τις ανεπτυγμένες φιλικές ανταποκρίσεις της Τζιόρτζια από τις ΗΠΑ. Αν και πιο κοντά στην πολιτική Τραμπ, η Μελόνι απομακρύνθηκε οριστικά από τη Μόσχα, και πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο στον Ζελένσκι και στο Ισραήλ στον πόλεμο με τη Ρωσία και τη Χαμάς.

Συνάντηση με σημασία

Στο περίφημο ξενοδοχείο Amigo των Βρυξελλών μια πολύ κλειστή συνεστίαση πραγματοποιήθηκε μεταξύ Μακρόν, Σολτς και Μελόνι αμέσως μετά τη λευκή απεργία Ορμπάν και την έξοδό του από Συμβούλιο.

Εδώ και περίπου δύο χρόνια, η λέξη βέτο απασχολούσε του ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για την Ελλάδα η Κύπρος έπρεπε να στηριχθεί με κάθε τρόπο από τους κινδύνους των γειτόνων και με κίνδυνο την προσπάθεια «συμμάχων» να διαμελισθεί η Κύπρος και το νησί να έχει δύο κράτη μέλη. Τη μοναδική ελληνοκυπριακή και την βορειοτουρκοκυπριακή πλευρά. Το βέτο είναι και παραμένει το όπλο άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, το οποίο έχει αποτρέψει τις ορέξεις... φίλων στην ΕΕ.

Το βέτο, λοιπόν, ήταν βούτυρο στον πρωινό καφέ και κυρίως πιάτο στο δείπνο εργασίας των αρχηγών της ΕΕ, πριν από τα τελικά συμπεράσματα.

Η πρόσφατη συζήτηση στις Βρυξέλλες αντί για το Μπερλεμόν έγινε με κλειστές πόρτες στο ξενοδοχείο δίπλα από το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Γκραν Πλας. Ανάμεσα στους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας.

Οι συζητήσεις κατέληξαν σε μίνι αποφάσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου αφού προηγουμένως συναντηθούν Μακρόν και Σολτς, μόνοι πλέον, για τη σφραγίδα του γαλλογερμανικού άξονα συνεργασίας και αποφάσεων.

Περί σχετικής πλειοψηφίας

Οι πληροφορίες μας στο πεδίο του βέτο είναι οι εξής:

Προκειμένου να μην παραμείνει ανενεργός η Ευρωπαϊκή Ενωση σε σημαντικές αποφάσεις, να χρησιμοποιηθεί η σχετική πλειοψηφία των παρόντων κρατών μελών στα θέματα που αφορούν

1) Τις εξωτερικές υποθέσεις

2) Θέματα Αμυνας

3) Φορολογικές ρυθμίσεις (οικονομία).

Για όλα τα πιο πάνω το βέτο θα ισχύει μόνο για τα νέα υπό ένταξη κράτη μέλη.

Στις παραμέτρους αυτές η Ελλάδα, με τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την Αλβανία λόγω της υπόθεσης Φρέντι Μπελέρη, παραμένει ισχυρή και αντιστέκεται στις προθέσεις της Γερμανίας, όπως διαφάνηκε στις Βρυξέλλες, να μην ισχύσει το βέτο στην περίπτωση της Αλβανίας από τα Δυτικά Βαλκάνια.

Προφανώς ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ο μεγάλος νικητής στη διαμάχη, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα να μη μετέχει στη διαδικασία του δείπνου η Μελόνι, σφόδρα υπέρ του Ράμα με πρωτόκολλα και συμφωνίες στο Μεταναστευτικό.

Στις ίδιες τριμερείς συναντήσεις Υγεία, Παιδεία και Κλιματική Αλλαγή συμφωνήθηκαν και θα προταθούν στο προσεχές Συμβούλιο ως βασικές επιτροπές από τη νέα θητεία της Κομισιόν. Και όπως συμπέραναν οι αρμόδιοι στην Κομισιόν, θα πρόκειται για τρεις εκτελεστικές αντιπροεδρίες που μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν, αλλά είναι εναρμονισμένες ως επιτροπές. Η βαρύτητα των τριών επιτροπών ακολουθούν τις προόδους και τις ανάγκες ένταξής τους στους ισχυρούς τομείς. Αντί να «ψάχνει εξυπηρετήσεις», κοινώς βολέματα, η προεδρία της Κομισιόν για ορισμένα κράτη. Ιδιαίτερα τώρα που η διεύρυνση είναι προ των πυλών.

*Πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ και ειδικός σύμβουλος στην Κομισιόν με επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο