Το σοσιαλιστικό κόμμα του Όλαφ Σολτς SpD ανακοίνωσε την υποψήφια διάδοχο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση της προέδρου της Κομισιόν. Πρόκειται για την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης επί καγκελαρίας Μέρκελ και αντιπρόεδρο στο ΕΚ για τους Σοσιαλιστές Καταρίνα Μπάρλεϊ από την Κολωνία.

Προκάλεσε έκπληξη στους γερμανικούς πολιτικούς κύκλους καθώς έρχονται εκλογές στη Βαυαρία και οι Χριστιανοκοινωνιστές θα επιθυμούσαν δικό τους υποψήφιο. Άλλωστε κάτι ανάλογο είχε γίνει το 2019 όταν τη θέση προέδρου διεκδικούσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά την τελευταία στιγμή με εισήγηση Άνγκελα Μέρκελ προτάθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Από πλευράς ΡΡΕ και CDU των χριστιανοδημοκρατών τηρείται απόλυτη σιγή, δεδομένου ότι η Μέρκελ έχει σιγήσει από καιρό και το κόμμα της μόλις τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να ανακάμπτει σύμφωνα και με δημοσκοπήσεις. 

Η υποψήφια Μπάρλεϊ δεν έχει προβεί σε δηλώσεις ενώ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αναμένουν τη σημερινή ομιλία του Βέμπερ για το κλίμα, στο Σπλιτ όπου θα συνεδριάσει το ΡΡΕ με την παρουσία και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Ο Βέμπερ δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλία πρότασης στην ομάδα του ΡΡΕ γιατί αναμένει τις εκλογές στη Βαυαρία αλλά και την Πολωνία προκειμένου μέχρι τα Χριστούγεννα να έχει πιο σαφή εικόνα των προθέσεων και προτάσεων των ηγετών κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που βρίσκονται σήμερα στις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ενα ακόμα δείγμα ευθύνης και περίσκεψης για τις επιλογές των αρχηγών που βρίσκονται στις κυβερνήσεις της ΕΕ, στους ευρωβουλευτές που θα επιλεγούν και θα ψηφιστούν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024. Οι σοσιαλδημοκράτες σχηματίζουν ομάδα με στόχο την πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου η φωνή και ισχύς τους να επικρατήσει στη διανομή θεσμικών θέσεων και ρόλων στην Κομισιόν και το Συμβούλιο. Το ΕΛΚ υπερισχύει σε αριθμό εδρών, αλλά απειλητικά πλέον κινούνται τα ακροδεξιά κόμματα σε βάρος των συντηρητικών κυβερνήσεων. Και από όσα κυκλοφορούν στους ευρύτερους κόλπους των χωρών με ακροδεξιά κόμματα σε άνοδο, στόχος είναι η ενιαία γραμμή τους τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στην πολιτική που θα ακολουθήσουν στο Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο με την Κομισιόν λάβαρο που θα επιδιώξουν. 

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.