Ήταν αρκετές ώστε οι δέκα μέρες να κάνουμε διαπιστώσεις και μαζί με τις ερμηνείες μας να βγάλουμε ένα ή περισσότερα συμπεράσματα; Εφόσον έχεις τη δυνατότητα, πέραν της εμπειρίας, να έχεις κάνει φίλους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τότε, ναι, τα νέα και οι συζητήσεις σου αφήνουν περιθώρια εξαγωγής συμπερασμάτων.
Το κεντρικό θέμα των ημερών αυτών ήταν ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς. Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ελπίζουμε ότι περιέλαβε τις θετικές και αρνητικές πτυχές όλων αυτών που συμβαίνουν στην περιοχή με τελική πλειοψηφία το κείμενο να υπερψηφιστεί.
Όλες οι πτέρυγες με τις τροπολογίες τους συμφώνησαν με τα όσα μας υποστήριξε στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ουσιαστικά, στη συνάντηση που είχαμε σε ένα διάλειμμα των εργασιών του ΕΚ στο Στρασβούργο.
Ομοψυχία, ομοφωνία και σύνορα
«Αγαπητέ μου φίλε, μας τόνισε, η κατάσταση σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο και ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς δεν είναι καθόλου ευχάριστη και ούτε εύκολη για εξαγωγή συμπερασμάτων. Εκείνο που προέχει τώρα είναι η εξεύρεση λύσης για κατάπαυση του πυρός, την αποτροπή μιας επικίνδυνης σύρραξης που δεν θα περιορισθεί μόνο στη μια περιοχή, αλλά θα βάλει σε κίνδυνο ευρύτερου πολέμου στην περιοχή και εκτός Γάζας».
«Στο πλαίσιο αυτό, οι θέσεις και κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι η ομοψυχία, η ομοφωνία και η προστασία των συνόρων ολόκληρης της Ευρώπης και φυσικά των κρατών-μελών της ΕΕ από τα ισλαμικά κράτη. Πρέπει οι αποφάσεις μας να είναι στην ίδια κατεύθυνση, ανεξαρτήτως των μεμονωμένων σχέσεων φιλίας και συνεργασίας είτε με το Ισραήλ είτε με τα κράτη προσκείμενα στην Παλαιστίνη».
«Η ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας είναι επιβεβλημένη και το ταχύτερο δυνατόν. Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να βοηθήσουν οι ΗΠΑ οικονομικά και τους δύο λαούς χαιρετίστηκε από ολόκληρη την οικουμένη και μακάρι να μη συναντήσει εμπόδια μέχρι την τελική υλοποίησή της».
Τα άλλα γεγονότα της επικαιρότητας που είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να καταγράψουμε ήταν:
-Η μεγάλη νίκη στις εκλογές της Πολωνίας του άλλοτε πρωθυπουργού της χώρας και προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μέχρι πέρυσι, Ντόναλντ Τουσκ, η οποία νίκη απομάκρυνε από τις ακραίες θέσεις της κυβέρνησης Κατσίνσκι, οι οποίες για πολλά χρόνια με αντιευρωπαϊκές θέσεις πλησίασαν έως και στην
αποπομπή της Πολωνίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια.
-Ένα παράλληλο σημείο που καταγράψαμε σε συζητήσεις με Ευρωπαίους άλλοτε συναδέλφους μας στο Κοινοβούλιο ήταν η άνοδος της Ακροδεξιάς στις πρόσφατες τοπικές εκλογές των αυτόνομων κρατιδίων στη Γερμανία, που έφερε το κόμμα στην δεύτερη θέση.
-Η ταυτόχρονη άνοδος και νίκη των Χριστιανοδημοκρατών στον Βορρά και των Χριστιανοκοινωνιστών στην Βαυαρία χάρισε πνοή και ανάσα στους Γερμανούς έναν περίπου χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές.
-Στην Ισπανία δεν έχει ακόμα κριθεί τίποτα. Το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές με διάφορα, αλλά στην πρώτη ολομέλεια και ψηφοφορία στη Βουλή για τέσσερις έδρες ο Φεϊχό δεν έγινε πρωθυπουργός. Τώρα ο Σάντσεθ υπόσχεται αμνηστία στους υπόδικους για ανατροπή στις αυτόνομες περιφέρειες, με πρώτη την Καταλονία. Του ζητούν απελευθέρωση των φυλακισμένων στασιαστών πριν από δύο χρόνια στη Βαρκελώνη. Η αντίδραση είναι καθολική και οι νέες εθνικές επαναληπτικές εκλογές στις 14 Ιανουαρίου σχεδόν βέβαιες.
Οι επικείμενες ευρωεκλογές
Στη γενικότερη όμως εικόνα και στο ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών ήταν οι προσεχείς ευρωεκλογές. Δεν δίστασαν πολλοί να υποστηρίξουν πόσο καθοριστικές θα είναι με ερώτημα ποια πολιτική ομάδα θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο την προσεχή πενταετία.
Όλοι οι συνομιλητές μας είναι βέβαιοι ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα συνεχίσει να διαθέτει τους περισσότερους ευρωβουλευτές, με τους Σοσιαλιστές να πλησιάζουν και τη μεγάλη απειλή της σύναψης συμφωνιών από όλα τα κράτη της Ακροδεξιάς με τους ευρωβουλευτές να βρίσκονται κοντά στη Λεπέν, ενώ για τον Ορμπάν Ούγγροι ευρωβουλευτές πιέζουν τον πρόεδρό τους να επιστρέψει το κόμμα τους στο ΡΡΕ, ήτοι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Η προσπάθεια του Βέμπερ να ενταχθεί το κόμμα της πρωθυπουργού Τζιόρτζια Μελόνι στο ΕΛΚ βρίσκει εσωτερική αντίδραση, ακούσαμε τους Ιταλούς συναδέλφους να λένε από τη Φόρτσα Ιτάλια τώρα του Αντόνιο Ταγιάνι, διαδόχου του Μπερλουσκόνι. Κάτι ανάλογο δηλαδή που συμβαίνει και θα ξαναδούμε τη νέα χρονιά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Ποιο από τα δύο κόμματα ανήκει στη σοσιαλδημοκρατία; Δύσκολα θα εγκαταλείψει ο ΣΥΡΙΖΑ τη μάχη, αλλά ο πρώτος λόγος ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Οι πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα κυριάρχησαν στις συζητήσεις. Αναφερθήκαμε σε εθνικές εκλογές και εκείνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως φυσικά και τις ευρωεκλογές.
Η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει αποφασίσει το σύστημα της εκλογικής αναμέτρησης του Ιουνίου. Αρχικά υπήρξε σκέψη λίστας και 5%.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός σκέφθηκε περιφέρειες, όπως σε Ιταλία, Γερμανία, χωρίς κατάληξη όπως όλα δείχνουν. Το αποτέλεσμα δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, σε σύγκριση με το συνολικό ποσοστό των εθνικών εκλογών και κυρίως του αριθμού των ψήφων, φέρνει μακράν τη Νέα Δημοκρατία στην πρώτη θέση.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται μετά από ώριμες σκέψεις στις πιθανές συσπειρώσεις κομμάτων στο ενιαίο ψηφοδέλτιο, αντί του σπασμένου και κατακερματισμένου ψηφοδελτίου με μοίρασμα εδρών σε έξι η επτά περιφέρειες όπως αναφέρθηκε σε ανάλογο δημοσίευμα του Σταύρου Παπαντωνίου στην «Καθημερινή».
Φυσικά πολύ περισσότερα μπορούν να συμβούν με συμμαχίες κοινών ψηφοδελτίων, όπως και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Η μάχη των συσπειρωμένων κομμάτων αντιμετωπίζεται με πανεθνικές εκλογές και
σταυρό σε ολόκληρη την επικράτεια. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα ξέρουμε. Τα ψηφοδέλτια αργούν. Μάρτιο λένε οι κατέχοντες. Εμείς από την πλευρά μας πιστεύουμε πως άξιζε το δεκαήμερο ταξίδι μας στην Ευρώπη των είκοσι επτά κρατών-μελών της ΕΕ.
*Πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ και ειδικός σύμβουλος στην Κομισιόν με επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου