Με πολυσέλιδες αναφορές έντυπα της Ευρώπης αφιερώνουν τη θεματολογία τους στις προσεχείς ευρωεκλογές 6 και 7 Ιουνίου 2024. Οι τίτλοι και τα σχόλια πανομοιότυπα: «Η Ευρώπη να γίνει λίγο μεγαλύτερη» και «Μια ενωμένη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή Ενωση». Στα σχόλια φυσικά γίνεται αναφορά και στη διεύρυνση με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Είναι το τεράστιο ενδιαφέρον για τα Δυτικά Βαλκάνια, με τα έντυπα κυρίως της Βόρειας Ευρώπης να... «σπρώχνουν» την ιδέα μιας επιτάχυνσης ένταξης ορισμένων υποψήφιων κρατών. Παρακάμπτοντας σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιες υπό αναμονή, για να δώσουν προβάδισμα της πιθανής ένταξης της Ουκρανίας.
Αυτές και ακόμα άλλες είναι οι πρώτες ύλες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ευρώπη, όσο περνάει ο καιρός και οι ηγέτες της ΕΕ αφήνουν στο περιθώριο της ατζέντας τους θέματα όπως το μεταναστευτικό, η ενέργεια και η οικονομία, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος στις ευρωεκλογές.
Αφορμή των πιο πάνω η φρέσκια είδηση από την Ιταλία. Ο πρώην πρωθυπουργός με το σοσιαλιστικό κόμμα Ματέο Ρέντσι, ο οποίος δημιούργησε το κόμμα Ιτάλια Βίβα (Ζωντανή Ιταλία) μαζί με τον άλλοτε υπουργό του στην Ευρωπαϊκή Ενωση Καλέντα, θα είναι επικεφαλής της λίστας κεντρώου συνασπισμού στις ευρωεκλογές!
Δυναμικά στο παιχνίδι
Ο Ρέντσι, από την εποχή της αποχώρησης του από το κόμμα που τον ανέδειξε, πήρε μέρος στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, κερδίζοντας μεγάλο αριθμό βουλευτών και γερουσιαστών, πλησιάζοντας το πρώην κόμμα του συναγωνιζόμενος τα «5 Αστέρια» του επίσης πρώην πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε.
Αντίθετα με συναδέλφους του της Αριστεράς, ψήφισε υπέρ της εμπιστοσύνης στην τρικομματική κυβέρνηση, καθώς και άλλα νομοσχέδια που έκριναν την πλειοψηφία. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Ρέντσι δηλώνει σε συνεντεύξεις του ότι «η Ευρώπη έχει ανάγκη αλλαγών, που μόνο έμπειροι ευρωβουλευτές και επίτροποι είναι σε θέση να δώσουν και να σταθεροποιήσουν την ύπαρξή της μπροστά στους κινδύνους που την περιστοιχίζουν».
Ο Ματέο Ρέντσι εννοούσε και μιλούσε για την υπαρκτή άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα καλούσε σε πολλά σημεία των δηλώσεών του άλλοτε ομολόγους του να προσπαθήσουν και να ενισχύσουν το Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν με τις επιλογές έμπειρων και ικανών στελεχών, τα οποία θα βοηθήσουν στην πλειοψηφία τους τη διατήρηση των θεσμών σε υψηλό επίπεδο. «Στον αγώνα για τη Δημοκρατία και την ισότητα, που κινδυνεύουν από ακραία φαινόμενα με την άνοδο αντιευρωπαϊκών κομμάτων».
Ο Ρέντσι υπενθύμισε την άνοδο της Λεπέν, τη συμπεριφορά του Ορμπάν, αλλά και την πρόσφατη πτώση των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων στη Σουηδία, στη Φινλανδία, στην Ολλανδία και την Ισπανία. Επίσης τόνισε ότι υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις στην Κομισιόν όπως του Τζεντιλόνι, του Ντομπρόφσκις, της Βεστάγκερ, του Χάαν, του Μπρετόν κ.ά., που δεν επαρκούν για μια συνολική εργασία στην υπηρεσία 460 εκατομμυρίων πολιτών στα 27 κράτη-μέλη.
Ακολουθούν και άλλοι
Ο Ρέντσι στην ανακοίνωση της απόφασής του τόνισε ότι θα είναι κόμμα του Κέντρου, με τον Μακρόν παράδειγμα στις προσεχείς συμμαχίες του. Το παράδειγμα του πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού στην Ιταλία θα ακολουθήσει ο Σαλβίνι, ο Κόντε ως επικεφαλής λίστας, ο Ταγιάνι, ο Σάντσεθ στην Ισπανία αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, ο Αντόνιο Κόστα στην Πορτογαλία, ενώ σκέπτεται κάτι ανάλογο και ο μόλις παραιτηθείς Ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε.
Στο μεταξύ, χθες, πολλά από τα μικρά κόμματα της Ιταλίας ζήτησαν με παρεμβάσεις τους να αλλάξει ο νόμος-πλαίσιο του ορίου εκλογής για τις Βρυξέλλες και αντί του ποσοστού των 4% να μειωθεί σε 3%. Για ευνόητους λόγους...
Ολοκληρώνοντας το σημείωμά μας, παραθέτουμε τη δήλωση- απάντηση του Ρέντσι σε ερώτηση από πού θα αντλήσει ψήφους.
Από τους δυσαρεστημένους σοσιαλδημοκράτες αλλά και άλλων κομμάτων, όπως η ακέφαλη Φόρτσα Ιτάλια του αείμνηστου ιδρυτή της Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ήταν η απάντηση του Ματέο Ρέντσι.
Η μάχη μόλις ξεκίνησε. Ο Σεπτέμβριος με την επαναλειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου, μετά τις θερινές διακοπές, όπως πάντα θα είναι και η έναρξη των εξελίξεων σε πολλά μέτωπα.
* Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και ειδικός σύμβουλος στην Κομισιόν με επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.