ΑΠΟ ΜΑΔΡΙΤΗ

Έκανε καλά ο Πέδρο Σάντσεθ να ορίσει τις εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο και τους Ισπανούς με τις βαλίτσες στα χέρια και τα 5.600.000 νέους ψηφοφόρους να προβληματίζουν τις ηγεσίες ποιος θα κερδίσει εντυπώσεις και ψήφους; Κάτι μας θυμίζει αυτό...Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Οι νέοι στην Ελλάδα ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Πέδρο Σάντσεθ ελπίζει να γίνει… Μητσοτάκης, αλλά το Λαϊκό Κόμμα με τον Αλμπέρτο Νουνιεθ Φεϊχό πέραν της ιδεολογικής συγγένειας με τη ΝΔ έχει και το σαφές προβάδισμα: Υποστηρίζει τις τακτικές Ν.Δ. με τον Εστέμπαν Πονς «νούμερο 2» δύο τόσο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην ευρωβουλή, όσο και στο Λαϊκό Κόμμα υπό την ηγεσία Αλμπέρτο Νουνιεθ Φεϊχό, να έχει αντιγράψει συνθήματα και τακτικές του κόμματος που θριάμβευσε στην Ελλάδα.

Ο Σάντσεθ μαζί με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Γιολάντα Ντίαθ, που τώρα ηγείται άλλου κόμματος αριστερότερα του Σοσιαλιστικού sumar, η οποία φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στις εκλογές αναλαμβάνοντας τη θέση στο Σοσιαλιστικό κόμμα, αντί του Σάντσεθ, δίνουν τη δική τους μάχη. Κυρίως απέναντι στον Φεϊχό και δευτερευόντως του VOX το οποίο χαρακτηρίζει ακροδεξιό.

Τις προηγούμενες μέρες και στα δύο ντιμπέιτ η κεντροαριστερά ηττήθηκε κατά κράτος. Στο πρώτο όπου αναμετρήθηκαν οι ηγέτες της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς αναδείχθηκε νικητής ο Φεϊχό. Στο δεύτερο όπου πλην του Σάντσεθ μετείχαν τα δύο αουτσάιντερ Ντίαζ και Αμπασκάλ, ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς δεν πήγε αντιλαμβανόμενος την παγίδα που είχε στηθεί: μ’ αυτό τον τρόπο δεν έδωσε την ευκαιρία στο δίδυμο της Κεντροαριστεράς να τον ταυτίσουν με τον Αμπασκάλ και το Vox. Τελικά ο Αμπασκάλ «επιβίωσε» και ο Φεϊχό απέφυγε να «εκτεθεί».

Κερδισμένο εν τη απουσία του ηγέτη του το Λαϊκό Κόμμα που διατήρησε δημοσκοπικά την πρόβλεψη των 165 εδρών μια μέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες. Για να έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση η Κεντροδεξιά χρειάζεται ακόμα 12 έδρες (176) και ποσοστό 3% επιπλέον αυτού που του δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ο συνασπισμός της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς προσπάθησε ακόμα και δυο μέρες πριν από τις κάλπες, να πείσει τα 36 εκατομμύρια των ψηφοφόρων ότι η συμμαχία Κεντροδεξιάς με την συντηρητική Δεξιά θα φέρουν την καταστροφή στην Ισπανία. Οι πολίτες δεν πείθονται όμως όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και οι αναλυτές. Ωστόσο το σύνολο της Κεντροδεξιάς προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις από το Vox. Το κατάφερε με την αποχή στο τελευταίο ντιμπέιτ του προέδρου της και κατά πάσα πιθανότητα πρωθυπουργού την Κυριακή βράδυ.

Εν τω μεταξύ η προσέλευση στις κάλπες απασχολεί και προβληματίζει όλα τα κομματικά επιτελεία. Το θερμόμετρο τις προηγούμενες μέρες εδώ στη Μαδρίτη άγγιξε τους 45 βαθμούς κελσίου, αλλά όλα άλλαξαν προς το δροσερότερο από χθες: σύμφωνα με τις προβλέψεις την Κυριακή των εκλογών στο Βορρά η θερμοκρασία θα φθάσει τους 29 βαθμούς, στο Νότο θα κυμανθεί από 33 έως 36 και στην Μαδρίτη 32 με 33 βαθμούς. Σε κάθε περίπτωση αντέχεται. Τι θα γίνει όμως με την αποχή και ποιο κόμμα ευνοεί; Στο ερώτημα απαντούν οι στατιστικές και τα στοιχεία που έχουν τα κόμματα στα αρχεία τους.

Στις τελευταίες πέντε εκλογικές αναμετρήσεις τρεις φορές η προσέλευση ήταν πάνω από 76% και νίκησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα: Δύο με τον Θαπατέρο και μια με τον Σάντσεθ. Το Λαϊκό Κόμμα με προσέλευση πάνω απο75% κέρδισε τις εκλογές με τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ και τον Μαριάνο Ραχόι. Οι αριθμοί δείχνουν την Κυριακή την προσέλευση να πλησιάζει το78%. Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το σκορ θα γράψει 3-3. Με τον Φεϊχό πρωθυπουργό μετά τους Αθνάρ και Ραχόι. Ακόμα κι αν χρειαστεί έδρες του VOX να μετακινηθούν προς το Λαϊκό Κόμμα: μαζί με υπουργεία όπως είχε συμβεί με τους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ και τους Ποδέμος του Πάμπλο Ιγγλέσιας.

Μια πολιτική ιστορία που θα επαναληφθεί; Η ιστορία δεν θα κάνει λάθος λένε διάσημοι συγγραφείς και άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων που στηρίζουν φανερά την Αριστερά της Ισπανίας. Κυριακή κοντή γιορτή.

* Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.