Οι Ισπανοί αποφάσισαν τελικά να βάλουν στο πολιτικό σύστημα μια δύσκολη εξίσωση 14 εδρών (όση είναι η διαφορά του Φεϊχό από τον Σάντσεθ) την οποία καλούνται να λύσουν η Κεντροδεξιά που κέρδισε τις εκλογές και η Κεντροαριστερά που διασώθηκε από εκλογική συντριβή και θεωρητικά έχει ελπίδες να ξανακυβερνήσει.

Το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε 136 έδρες, 47 περισσότερες από τις προηγούμενες εκλογές, ενώ οι σοσιαλιστές του Σάντσεθ διέψευσαν τις προβλέψεις, αυξάνοντας κατά δύο έδρες, 122 από 120. Η εξίσωση γίνεται ακόμα δυσκολότερη μια και τώρα πρέπει να διερευνηθούν οι προθέσεις του Κάρλος Πουτζεδμόν του εξόριστου καταλανού που επέστρεψε και εξελέγη!

Κεντροδεξιά και Δεξιά αθροίζουν 169 έδρες, δηλαδή 7 λιγότερες από τις 176 που δίνουν την αυτοδυναμία, ενώ οι σοσιαλιστές μαζί με το αριστερό κόμμα της Ντίαζ κερδίζουν 153 βουλευτές, δύο λιγότερους από τον συνολικό αριθμό των βουλευτών που είχε κερδίσει ο συνασπισμός του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τους Ποδέμος. Η Κεντροδεξιά θα μπορούσε να κερδίσει δύο επιπλέον έδρες από την Ένωση Πολιτών της περιφέρειας Ναβάρο και από τη Συμμαχία των Καναρίων νήσων. Ωστόσο οι τελευταίοι έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα στηρίξουν μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετείχε το κόμμα του Αμπασκάλ, Vox και τους λείπουν επτά έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Φεϊχό, κάνοντας μια διαπραγματευτική προσπάθεια, θα μπορούσε να καταφέρει να προσθέσει δύο ακόμη έδρες στο ενεργητικό του με την έδρα που κέρδισε η Unión del Pueblo Navarro και, με πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια, αυτή που κέρδισε η Coalición Canaria. Η τελευταία θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, διότι το κόμμα αυτό υποστήριζε πάντοτε ότι δεν θα στήριζε μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετείχε το Vox.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων η πιθανότητα του ηττημένου Σάντσεθ να ορκιστεί αυτός στη θέση του νικητή Φεϊχό βρίσκεται στα χέρια του Πουτζεδμόν και του κόμματός του Junts. Το κόμμα του πρώην καταλανού προέδρου υποστήριξε χθες ότι δεν θα κάνει ούτε τον έναν ούτε τον άλλον πρωθυπουργούς. Ποτέ μην λες ποτέ όμως και ως εκ τούτου όλα είναι ανοιχτά. Διαφορετικά η Ισπανία θα καταδικαστεί σε πολιτικό αδιέξοδο και επανάληψη των εκλογών. Ωστόσο υπάρχει το δεδομένο της νίκης της Κεντροδεξιάς και της αύξηση των βουλευτών και αυτό τόνισε στις πρώτες δηλώσεις του ο ηγέτης του Λαϊκού κόμματος στις πρώτες δηλώσεις του τα μεσάνυχτα. "Κερδίσαμε τις εκλογές, είναι στο χέρι μας να προσπαθήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση, όπως συνέβαινε πάντα στην ισπανική δημοκρατία», υποστήριξε προσθέτοντας με νόημα ότι η Ισπανία δεν έχει κυβερνηθεί ποτέ από υποψήφιο που έχασε τις εκλογές, «συμπεριλαμβανομένου του Πέδρο Σάντσεθ». «Θα εργαστούμε ώστε η Ισπανία να μην μπλοκαριστεί», υποσχέθηκε. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύει κανείς ότι ο Πέδρο Σάντσεθ θα αποδεχθεί το αυτονόητο αίτημα του Λαϊκού Κόμματος.