Εντελώς αδύνατος μοιάζει ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ισπανία μετά και την ενσωμάτωση της ψήφου των Ισπανών αποδήμων. Αυτό γιατί το κεντροαριστερό PSOE έχασε μια έδρα στη Μαδρίτη προς το PP – το αδελφό κόμμα της ΝΔ στο ΕΛΚ το οποίο επικράτησε στις εκλογές – γεγονός που δημιουργεί αδιέξοδο.

Τις τελευταίες ημέρες, τόσο ο νικητής των εκλογών, Alberto Núñez Feijóo, όσο και ο νυν ΠΘ, Pedro Sanchez, έχουν προσπαθήσει να συνάψουν συμμαχίες με δεξιά (VOX) και αριστερά (SUMAR) κόμματα αντίστοιχα, προσκαλώντας παράλληλα και τους – ελάχιστους – βουλευτές διαφορετικών αυτονομιστικών κομμάτων (πχ το Βασκικό, το Καταλανικό, η το Κανάριο) να στηρίξουν τους σχηματισμούς που προτείνουν.

Ωστόσο, τα δύο άτυπα μπλοκ που έχουν δημιουργηθεί με βάση την κατανομή των εδρών, είναι σήμερα ουσιαστικά ισόπαλα, συγκεντρώνοντας 171 έδρες ο καθένας – όταν απαιτούνται 176 για σχηματισμό κυβέρνησης. Με αυτά τα δεδομένα, η προκήρυξη νέων εκλογών μοιάζει συνεχώς ως το πιθανότερο σενάριο, καθώς δε φαίνεται πως το αδιέξοδο θα ξεπεραστεί.

Ένας νέος εκλογικός κύκλος αναμένεται να ενισχύσει τα μεγάλα κόμματα – αποδυναμώνοντας τα αυτονομιστικά – ενώ στο PP επικρατεί έντονη φημολογία πως η κυβερνήτης της Μαδρίτης, Isabel Díaz Ayuso, θα διαδεχθεί τον Feijóo. Υπενθυμίζεται πως η συγκυβέρνηση PSOE-Podemos – υπό τον Sanchez – διατηρούσε εξαιρετικά προνομιακές διπλωματικές και εξοπλιστικές σχέσεις με την Τουρκία, παρέχοντας στην Άγκυρα εξοπλισμό κατ’ αποκλειστικότητα.

Υπενθυμίζεται επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ένθερμος θιασώτης της συγκυβέρνησης PSOE-Podemos και υμνητής των – τελικά και απόλυτα αποτυχημένων – μέτρων που εφάρμοσε ώστε να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, όπως την εξάλειψη του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Υπενθυμίζεται, τέλος, πως από το 2019 και μετά, οι σχέσεις ΝΔ-PP βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.