Στο ισπανικό πολιτικό επίπεδο εστιάζονται όλα τα ρεπορτάζ αυτή την εποχή, ιδιαίτερα μετά την απόρριψη από την Κομισιόν, του αιτήματος Σάντσεθ να επιτρέψει την παράταση κατά ένα χρόνο των εκλογών. Και αντί τον Νοέμβριο να μετακινηθεί το καλοκαίρι του 2024.

 

  Γράφει ο Μανώλης Μαυρομμάτης*

 

Η απόφαση αυτή είχε για στόχο να μην συμπέσουν οι ισπανικές εκλογές την ίδια εποχή με τις ευρωεκλογές.  Επιπλέον να μη δοθεί η δυνατότητα στο κυβερνών κόμμα εκμεταλλευτεί το εξάμηνο της ευρωπαϊκής προεδρίας την οποία αναλαμβάνει η Ισπανία τον Ιανουάριο του 2024 ενώ οι ευρωπαϊκές εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Μαϊου του ίδιου έτους.

Ταυτόχρονα όμως κινητικότητα εξελίσσεται από πλευράς της δεξιάς αντιπολίτευσης των VOX που διοικεί την περιφέρεια των Βάσκων. Προχθές κατατέθηκε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με αφορμη υπουργικη απόφαση για την ομοφυλοφιλία και τον σεξισμο κάτι που το ΡΡΕ σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να πάει κόντρα στους σοσιαλιστές.

Έτσι οι VOX θέλησαν να καταθέσουν την πρόταση χωρίς την συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος. Ο Φέιχο, πρόεδρος του ΡΡΕ δήλωσε ότι ” δεν μετέχει σε παραστάσεις ψευδεπίγραφες και καταγέλαστες στην πολιτική κρίση που περνάει Ισπανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με προβλήματα πιο σοβαρά για τη χώρα”.

Μια όμως αλήθεια που θεωρήθηκε ουσιαστική είναι ότι το κόμμα της κεντροδεξιάς πήρε πριν από λίγες ώρες την τελευταία δημοσκόπηση στην οποία φέρεται να προηγείται με διάφορα δέκα μονάδων διαφορά από το κόμμα του Σάντσεθ που επιτρέπει σε περίπτωση εκλογών σήμερα,  να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία αποφεύγοντας συμμαχία με την άκρα δεξιά.

Η δημοσκόπηση

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή, η κεντροδεξιά συγκεντρώνει ποσοστό 34% έναντι 24% των σοσιαλιστών. Σε έδρες το ΡΡΕ θα είχε 139-141 έδρες επί συνόλου 350 και 176 έδρες για την πλειοψηφία.  Στις εκλογές του 2019 το ΡΡΕ είχε λάβει 89 έδρες και οι σοσιαλιστές 120.  Σχηματίστηκε κυβέρνηση λόγω των Ποδεμος και τις 35 έδρες που με ψήφο ανοχής των θιουδαδανος ο Σάντσεθ έγινε πρωθυπουργός.

Σήμερα το σοσιαλιστικό κόμμα με ποσοστό 24% καταλαμβάνει 94-96 έδρες.  Οι VoX στην ίδια δημοσκόπηση για Ουν το 14% και 44-46 έδρες. Οι Ποδεμος 10% και 24-26 έδρες. Αντίστοιχα οι VOX είχαν το 2019 52 έδρες και σήμερα με ποσοστό 14% θα είχαν 44-46 έδρες. Το σημαντικότερο στοιχείο όμως της δημοσκόπησης είναι ότι η κεντροδεξιά αύξησε τα ποσοστά της αλλά και τους ψήφους κατά δύο εκατομμύρια

Οι VOX επίσης σε αριθμό ψήφων συγκεντρώνουν  περίπου 615.000 περίπου σταθερά όπως και στο τέλος του 2022 στην τελευταία δημοσκόπηση. Όμως λόγω συστήματος καταλαμβάνει και μεγαλύτερο αριθμό εδρών όπως σημειώσαμε πιο πάνω. Τότε το ΡΡΕ θα συγκέντρωνε μεγαλύτερο ποσοστό και μεγαλύτερο αριθμό εδρών.  Συγκεκριμένα από 143-145.

Οι Σοσιαλιστές με την ιδια λογική θα είχαν ποσοστό 24.2% και 94-96 έδρες. Το θέμα των αμβλώσεων για το οποίο υπήρξε μεγάλη συζήτηση είδε το ΡΡΕ με σκληρή γραμμή και τον Φειχο να έχει δημοφιλία 96.5% ενώ ο Σάντσεθ έχει 77.6% πιστούς στο κόμμα του.
Τα ποσοστά γενικότερα συγκληνουν στο συμπέρασμα ότι το Ισπανικό Λαϊκό Κόμμα κερδιζει όποτε και γίνουν εκλογές. Με τον Φειχο πρωθυπουργό.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε εδώ ότι ένα σημαντικό τμήμα του ποσοστού στον Φειχο προήλθε όπως αναλύουν τα ισπανικά Μέσα ενημέρωσης μετά την απόφαση να καλέσει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αθναρ και Ραχοι σε συστράτευση της προεκλογικής καμπάνιας.

Οι δηλώσεις των δυο Δεινόσαυρων, όπως τους αποκάλεσε ο Τύπος, ήταν ενθουσιώδεις για το σημερινό πρόεδρο του κόμματος. Επίσης η στάση του Φειχο στα θέματα οικονομίας, κοινωνικών υποθέσεων, εξωτερικής πολιτικής και κοινωνικής αρωγής στους οικογενειακά ευάλωτους και τους συνταξιούχους.

Επιπλέον ότι έγκαιρα διαπίστωσε λάθη της κυβέρνησης τα οποία πρόβαλε διορθώνοντας με τροπολογίες που βοήθησαν θετικά τον προϋπολογισμό και τις θέσεις απέναντι στην κομισιόν και τους θεσμούς. Ιδιαίτερα στα θέματα Δικαιοσύνης τα οποία ζητήθηκαν από τον Βελγο Επίτροπο Ρευνολτς.

*Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκιεβα νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.