Η ιδιωτική επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στα Χανιά για ολιγοήμερες διακοπές με τον σύζυγό της, φιλοξενούμενη από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, είναι ταυτόχρονα και η συνέχεια του κύκλου της Γερμανίδας προέδρου με κύριο σκοπό τη διερεύνηση πριν από τις προσεχείς ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024. 

Για όσους παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και ιδιαίτερα το περιβάλλον της Κομισιόν, του Συμβουλίου και του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαπιστώνει ότι η μάχη για σημαντικές θέσεις στους πιο πάνω θεσμούς έχει ξεκινήσει. Φανερά και στο παρασκήνιο. 

Η Φον Ντερ Λάιεν δεν κρύβει την επιθυμία της να συνεχίσει για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Κομισιόν. 

Δεν έχει την στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης δεδομένου ότι το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα δεν βρίσκεται στην εξουσία. Η Μέρκελ είναι εκτός πολιτικής και πράσινοι με ακροδεξιούς στην σημερινή κυβέρνηση διεκδικούν θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η σημερινή πρόεδρος έχει ξεκινήσει τις διερευνητικές συναντήσεις ταξιδεύοντας στο Παρίσι, την Μαδρίτη, τη Λισαβώνα και τη Ρώμη για πρώτες επαφές με τους αρχηγούς των κρατών μελών. 

Με τον Έλληνα πρωθυπουργό οι σχέσεις είναι άριστες και ασφαλώς η φιλοξενία στα Χανιά, κατάλληλη και για συζητήσεις με τις μελλοντικές προθέσεις στους ελεγκτές των θεσμών. 

Οι πληροφορίες μας λένε ότι το κλίμα στο ορμητήριο του Μακρόν ήταν θετικό. Στη Ρώμη η Μελόνι φέρεται να έκανε αντιπροσωπείες δεδομένου ότι κυβερνούν τρία κόμματα που ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές ομάδες στο ευρωκοινοβούλιο. 

Η Ισπανία μόλις την Παρασκευή -έστω και αν την προσεχή Πέμπτη θα συνέλθουν νέο κοινοβούλιο και γερουσία για σχηματισμό της νέας κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες εκλογές του Ιουλίου- με απόφαση του Πέδρο Σάντσεθ προτείνει τη μέχρι σήμερα αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό Εθνικής οικονομίας, Νάντια Καλβίνιο, για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο Λουξεμβούργο, μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του Γερμανού Βέρνερ Χόγερ, τον προσεχή Σεπτέμβριο. 

Η Καλβίνιο θα αναμετρηθεί όμως με άλλους τέσσερις ισχυρούς αντιπάλους. Πρώτη, η σημερινή επιτυχημένη επίτροπος Μάργκρετ Βεστάγκερ την οποία στηρίζουν οι ΗΠΑ μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. 

Ακολουθούν, ο κυβερνήτης της τράπεζας Ιταλίας Ντανιέλε Φράνκο, η Πολωνή Τερέζα Τσερβίμσκα, αντιπρόεδρος της εθνικής της τράπεζας και ο Σουηδός Τόμας Όστρος, επίσης αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της πατρίδας του. 

Η Καλβίνιο έχει προβάδισμα από την εποχή που διεκδίκησε την προεδρία του ΔΝΤ, θέση που κατέληξε στην έμπειρη Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. 

Ο Σάντσεθ φρόντισε να αναπτύξει τις διεθνείς του σχέσεις παρά το γεγονός ότι όλα έδειχναν πως το κόμμα του δεν θα ξανακέρδιζε στις εκλογές. 

Για τον ίδιο αξίζει να σημειώσουμε έχει προταθεί από τον Τζο Μπάιντεν, η θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Το θέμα παραμένει ανοικτό. 

Η οικονομία προφανώς παίζει και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις προσεχείς εξελίξεις μετά τις κρίσεις που ξεπέρασε αλλά με κόστος για αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ όπως και παγκοσμίως μετά τα δύο χρόνια COVID-19. 

Δυσαρέσκεια εκδηλώνεται σχεδόν κάθε φορά που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζει το έδαφος για αύξηση των επιτοκίων. Έστω και με δεκαδικούς αριθμούς δεν παύει οι αναταραχές να κτυπούν τις πόρτες του επιχειρηματικού κόσμου και των εθνικών κεντρικών τραπεζών. 

Έτσι η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την επιτυχή καριέρα στο ΔΝΤ με αίτημα του Μακρόν μετακόμισε στην ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. 

Η Λαγκάρντ είχε αρχικά την στήριξη του Νικόλα Σαρκοζί. Όμως το σκάνδαλο Μπέρναρντ Ταπί στην Γαλλία βρήκε υπόλογη και την Λαγκάρντ. 

Παρόλα αυτά ο πανίσχυρος την εποχή εκείνη Μακρόν, με σύμπραξη Μέρκελ και Σόιμπλε εγκρίθηκε η θέση στο ΕΚΤ να πάει σε γαλλικά χέρια. Της Κριστίν Λαγκάρντ. 

Το Συμβούλιο των ηγετών των 27 που θα συνεδριάσουν τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες θα συζητήσει μεταξύ άλλων επίκαιρων θεμάτων και τις προσεχείς εξελίξεις στην διακυβέρνηση της ευρωπαϊκής Ένωσης την προσεχή πενταετία. 

Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που ήδη σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη έχει ξεκινήσει ο προεκλογικός αγώνας των ευρωεκλογών με σοβαρό αντίπαλο τα κόμματα της ακροδεξιάς, τα οποία κερδίζουν ποσοστά με την κεντροδεξιά να δίνει μάχες στην Ολλανδία και την Πολωνία για την πρώτη θέση. Εθνικές εκλογές έχουν προκηρυχθεί για τον Οκτώβριο. 

Ένα συμπαγές πολιτικό ακροδεξιό τείχος σε Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ισπανία, Γαλλία θα αντιπαρατεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Σημείο αναφοράς και η κενή θέση του προέδρου του με τον Σαρλ Μισέλ να ηγείται στις προσεχείς εθνικές εκλογές του Βελγίου, με το κόμμα που άφησε όταν ανέλαβε πρόεδρος του Συμβουλίου. 

Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.